Malzeme Yönetimi – Malzeme Numara Aralıkları Nasıl Tanımlanır?

Merhabalar,

Bu yazımız ile SAP MM(Material Management-Malzeme Yönetimi) Modülünde uzun bir yazı dizisine başlıyoruz. Bu yazı dizisi ile, SAP MM Modülünde bir malzeme ana verisi ile ilgili tüm detayları öğrenebilecek, hangi alanın ne amaç ile kullanıldığını öğrenebileceksiniz.

Malzeme Yönetiminin ilk temel unsuru bilindiği üzere, her malzemenin belirli kriterlere göre kendilerine özgü numaraları olur ve Malzeme Numarası yada Malzeme Kodu olarak adlandırılır.

Hangi ERP programını kullanırsanız kullanın, her malzemenin bir numarası sistemde tanımlıdır. Bazı ERP Programları bu numaraları kendinizin belirlemesini ister, bazıları ardışık giden bir numara belirler. Peki SAP ne yapıyor? SAP ERP sistemi kullanıcıları bu durumda biraz daha serbest bırakarak, kullanıcının belirlediği numara aralığında, ardışık veya kullanıcı tarafından belirlenecek şekilde malzemelere numara tanımlamasına izin veriyor.

SAP Sisteminde Malzeme Numara aralıklarını aşağıdaki iki yöntem ile tanımlayabilirsiniz.

  • İşlem Kodu: MMNR
  • Menü Yolu: SPRO –> SAP Referans IMG –> Genel Lojistik –> Malzeme Ana Verileri –> Temel Ayarlar –> Malzeme Türleri –> Malzeme Türü Başına Numara Alanlarını Belirle

MMNR veya yukarıdaki menü yolu izlenerek Malzeme Numarası Aralıkları Tanımlama menüsüne ulaşılır.

Orta alanda bulunan Aralıklar butonuna basarak, mevcut numara aralıklarını görebildiğiniz gibi yeni numara aralıklarınızı tanımlayabilirsiniz.

01’den başlayarak 11’e kadar giden diziyi istediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Daha sonra bu numara aralıklarını Malzeme Gruplarına bağlayacaksınız. Bu konuyu bir sonraki konumuzda işleyeceğim.

Bir sonraki konuya geçmeden önce aşağıdaki ekran görüntüsünde Gruplar butonuna basmanız durumunda, yukarıdaki numara aralıklarının hangi malzeme grubuna ait ürünleri üretirken hangi numara aralıklarını kullandıklarını görebilirsiniz.

Malzeme Yönetimi Yazı Dizisi İçeriği

  1. Malzeme Yönetimi – Malzeme Numara Aralıkları Nasıl Tanımlanır?
  2. Malzeme Yönetimi – Sektör Tanımlamaları Nasıl Yapılır?
  3. Malzeme Yönetimi – Malzeme Türü Uyarlamaları Nasıl Yapılır?
Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 324 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*