SAP Danışmanı Kimdir? SAP Danışmanı Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekir?

Merhabalar,

SAP Danışmanlığı üzerine bir kariyer planlamanız var ise bu yazı tam size göre.

Öncelikle SAP Danışmanı kime denir sorusunu cevaplayarak yazımıza başlayalım.

 

SAP Danışmanı Kime Denir?

SAP Danışmanı diye nitelendirilen kişiden aşağıdaki SAP konularında uzman olması beklenmektedir.

  • İşletme Yönetimi
  • Abap Yazılım Geliştirme
  • Basis

Modülleri üzerinde genel bilgiye sahip olması beklenir.

SAP Danışmanında, kendi uzmanlık modülünde yada uzmanlık alanında, müşteriye önderlik ve rehberlik yapması ve uygulama entegrasyonunda yardımcı olması beklenir.

Neden SAP ERP?

SAP(System Applications and Products), dünya üzerinde ki, İşletmeler için ERP Endüstri yazılımlarını sağlayan firmaların en büyüğüdür.

SAP her 10 Fortune 500 firmasının, 9’unda ERP Sistemi olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca SAP Ekosisteminde maaş aralığı, diğer IT yazılım ve diğer dallarına göre daha yüksek seviyelerdedir.

SAP Danışmanı Tipleri Nelerdir?

  1. İş/Satış Danışmanı : SAP Modülleri üzerinde teknik bilgisi olmayan, amacı sadece yeni müşteriler bularak SAP ERP sisteminin satışını yapmaya çalışan danışmanlardır.
  1. SAP Fonksiyonel Danışmanı : Müşterilerin isteğine(haklı nedenler olması koşulu ile) ve ihtiyaçlarına göre SAP entegrasyonunu gerçekleştiren, uyarlamaları yapan kişidir. Ayrıca fonksiyonel danışman, yazılımcılar özelliklede abapçılar ile konuşabilecek şekilde yazılımdan anlaması ve teknik dokümantasyon oluşturması beklenir.
  1. Developer Danışman : ABAP ve Java yazılım dili ile program yazabilen danışmandır.
  1. BASIS Danışmanı : SAP Server ve Databaselerinin kurulması, bakımı ve performans ayarlamalarını yapan danışmandır.

Bu dört tip danışmana, projelerin büyük veya küçüklüğüne bakılmadan, her projenin içerisinde görebilirsiniz. Bazı çok uluslu projelerde SAP Güvenlik Danışmanları, SAP Teknik ve Fonksiyonel Danışman tiplerini de proje içerisinde görebilirsiniz.

SAP Fonksiyonel Danışmanının Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Aslında Kıdemli SAP Fonksiyonel Danışmanlarından insan üstü özellikler beklendiği durumlar, şirketler yada projeler olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak işe yeni başlayan bir SAP Fonksiyonel Danışmanından aşağıdaki özelliklere sahip olması beklenir.

  • Kapsamlı olarak SAP ERP Bilgisi, SAP’nin çalışma mantığının ve tablo yapısı üzerine ön bilgisinin olması
  • İyi İşletme Yapısı Bilmesi
  • Bireysel iş yeteneklerinin olması ve iyi bir takım üyesi olabilmesi
  • Güçlü iletişim yönünün olması
  • İyi bir dinleyici olması (Bazı durumlarda teknik bilgisi olmayan insanlar ile teknik konuların konuşulması gerekebiliyor, bu durumda kullanıcın bahsettiği teknik durumu anlayabilmek için gerçekten iyi bir dinleyici olmak gerekiyor)
  • SAP sistemleri üzerine akademik geçmişinin, sertifika programlarına katılmış olması

SAP Danışman Maaşları Ne Kadardır?

Bu konuda maalesef Türkiye için bir tahminde bulunamayacağım. Ancak özet ile 2018 yılı için bir danışmanın günlüğü 1.000 TL – 2.500 TL aralığında kıdemine ve tecrübesine göre değiştiğini söyleyebiliriz.

Evrensel olarak hazırlanan raporlara göre, işe yeni başlayan bir SAP Danışmanının Amerika’da yıllık 48.000$ – 60.000$ aralığında maaşları olduğu buna paralel olarak 1.000$-2.000$ aralığında da ek gelirleri olmakta.

Nasıl SAP Danışmanı Olabilirim?

Sapuzman.com sitesini kurduğum günden beri en çok okunan yazılarımın başında SAP Nedir? Nasıl SAP ERP Öğrenebilirim başlıklı yazım gelmekte. Türkiye’de gerçekten SAP ERP programına ilgi her geçen gün büyüyor. Bundan dolayı bu yazıyı yazma gereksinimi duymuş bulunmaktayım.

Nasıl SAP ERP Programı Danışmanı Olabilirim sorusunun maalesef tek bir cevabı bulunmamaktadır.

Bu soruya verilebilecek birkaç cevabı aşağıda sıralıyorum.

  • Öncelikle bir SAP Modül Eğitimi alın ve bunu takip eden süreçte SAP Modül Sertifikasına başvurarak, resmi SAP Partnerlerinden birinde SAP Sertifika sınavına kayıt yaptırın.
  • SAP ERP Modül eğitimleri biraz pahalı olabilir. Ancak yatırımınızdan alacağınız geri dönüş, bu eğitim bedelinin kat ve kat üstünde olacağını unutmayınız.
  • SAP Çözüm Ortağı olan danışmanlık firmalarına başvuruda bulunun. Ancak bu başvuruyu aldığınız eğitimi gerçekten yeterli görüyor iseniz yapın.
  • Orta ölçekli danışmanlık firmalarında işin mutfağını öğrendikten sonra Global SAP ERP Çözüm Ortaklarına geçerek, global veya büyük ölçekli projelerde aktif rol alabilirsiniz.
  • SAP Eğitimcisi olun ve/veya SAP ERP Destek işlemlerinde bir şirkette aktif görev alın. Çalıştığınız firma sizden gelecek dönüşlere göre sertifika eğitimlerinizin bedelini karşılabilir.
  • Kendinizi bir tek SAP ERP üzerinde geliştirmeyin. SAP’nin kullanabileceği yada SAP ERP üzerinde de kullanabileceğiniz yetkinliklere sahip olmaya çalışın. Mesela excel bilgisi.

Bu konuda yazdığım ve çok daha geniş bilgilere yer verdiğim SAP Danışmanlığı-SAP Proje Yöneteciliği ve SAP İş Analistliği Hakkına Tüm Detaylar adlı yazımıda okumunızı tavsiye ederim.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 319 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*