Daha önceki yazılarımızda, SAP Sisteminde Duran Varlık Uyarlamaları ile ilgili olarak bir yazı yayınlamıştık. Bu yazımızda ise, daha çok FI Kullanıcılarının yararlanacağı SAP Duran Varlık Ana Veri İşlemlerine yer vereceğiz.
SAP Duran Varlık Ana Veri İşlemlerine Genel Bakış
Duran varlıklar muhasebesinde duran varlık ana verisi ile ilgili işlemleri (yaratma, değiştirme, görüntüleme, bloke etme ve silme) gerçekleştirmek için bu yazıda anlatılan adımları kullanabilirsiniz. Bu yazıda, duran varlık ana verileri ile ilgili kullanacağınız işlemleri anlatmak amacıyla hazırlanmış olup tüm işlemleri içermez.
AS01 – Duran Varlık Ana Veri Oluşturma
Aşağıdaki adımlardan birini kullanarak işleme ulaşabilirsiniz:
SAP menüsü: Mali işler > Mali muhasebe > Duran varlıklar > Duran varlık > Yarat > Duran Varlık
İşlem kodu : AS01
Duran varlık sınıfı : Duran varlığın yaratılacağı sınıf bu alanda girilir. SAP Sistemlerinde Türkiye Lokalizasyonundan dolayı aşağıdaki duran varlık sınıflarını görebilirsiniz.
- TR250 Arsa ve Araziler
- TR251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri
- TR252 Binalar
- TR253 Tesis Makina ve Cihazlar
- TR254 Araçlar
- TR255 Demirbaşlar
- TR256 Diğer Maddi Duran Varlıklar
- TR260 Haklar
- TR261 Şerefiye
- TR262 Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri
- TR263 Araştırma ve Geliştirme Giderleri
- TR264 Özel Maliyetler
- TR267 Maddi Olmayan Diğer Duran Varlıklar
Şirket Kodu : Bu alana, duran varlık kartını oluşturacağınız şirketin SAP Şirket Kodu girilir.
Benzer DV’lerin sayısı : Bu alana default olarak 1 değerini girebilirsiniz.
Referans – Duran Varlık : Bu alana, SAP’de var olan bir duran varlıktan referans alınarak duran varlık yaratılabilir. Bu durumda referans alınacak ilgili duran varlık numarasını giriniz.
Referans – Alt Numara : Referans alınmak istenilen duran varlığın alt numarasını bu alana giriniz. Eğer duran varlık alt numarası yok ise 0 değerini giriniz.
Referans – Şirket Kodu : Bu alana, referans alınan duran varlık kartının ait olduğu şirketin SAP Şirket Kodu giriniz.
Akabinde Enter Tuşuna yada üst menüde bulunan Ana Veriler butonuna basarak kart tanımlama işlemine devam edebilirsiniz.
AS01 – Genel Sekmesi Alan Özellikleri
Tanım : İlgili duran varlığa ait tanım bilgisinin girildiği alandır.
Seri Numarası : İlgili duran varlığa ait seri numarası bilgisi bu alana girilebilir.
Envanter no. : İsteğe bağlı olarak doldurulabilir.
Miktar : İlgili duran varlık miktar bilgisinin girildiği alandır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
1-Eğer yapılmakta olan bir yatırımdan aktifleştirme yapmak üzere duran varlık ana verisi yaratılıyorsa miktar alanına duran varlığın miktarı burada girilir.
2-Eğer başka bir duran varlıktan transfer yapılmak üzere yeni bir duran varlık ana verisi yaratılıyor ise burada miktar girilmemesi gerekir. Transfer sonucunda sistem otomatik olarak miktar alanını güncelleyecektir. Sonuç olarak ana veri yaratırken de miktar girilmişse transfer sonucunda duran varlık ana verisine bakıldığında miktarın iki katına çıktığı görülecektir
3-Eğer satınalma yoluyla ya da satıcı faturası girişi ile aktifleştirilecek bir duran varlık için ana veri yaratılıyorsa ana veri yaratılırken miktar girilmelidir. F-90 işlemi yani satıcı faturası girişinde manuel olarak miktar girilmeyecektir. SAS yani satınalma siparişi için mal girişi ve fatura girişi yapıldığında ise SAS’da kullanılan ölçü birimi ZDV olduğu için duran varlığın miktarı ana verisindeki miktar olmaya devam edecektir.
Son envanter trh. : Bu alan duran varlık bulunduğu lokasyonda bir kez fiziksel envanter yapılmışsa bu envanter tarihi ile doldurulabilir
DV’yi envanter listesine dahil et : Bu alanı her zaman işaretli olarak kayıt edebilirsiniz.
Envanter ek verileri : Eğer duran varlık ile ilgili başka bir referans numarası varsa ve bu numara takip edilmek isteniyorsa bu alana girilebilir.
Aktifleştirme tarihi : Bu alan sadece şu durumda ana veri yaratılırken doldurulacaktır:
Eğer mevcut bir duran varlıktan yeni bir duran varlığa transfer yapılacaksa yeni duran varlığın aktifleştirme tarihin mevcut duran varlık ile aynı olması gerekir. Bu nedenle yeni duran varlık yaratılırken eski duran varlığın aktifleştirme tarihinin aynısı bu alana girilir.
AS01 – Zamana Bağlı Sekmesi Alan Özellikleri
Öncelikle bir ön bilgilendirme yapmak gerekir ise, bu alanlar uyarlanabilir olup, şirketten şirkete ihtiyaca göre farklılık gösterebilir. İlgili alanının uyarlamalarına buradan erişebilirsiniz.
İş Alanı : Bu alanda, ilgili duran varlığın hangi iş alanında kullanılacağı bilgisi girilmektedir.
Masraf yeri : Duran varlığın ait olduğu masraf yerini girin 31700410 Masraf yeri amortisman giderlerinin nereye kaydedileceğini ve aynı zamanda duran varlık çıkışı yapıldığında kar ya da zararın nereye kaydedileceğini belirler
Yer : Gerekli olması durumunda ilgili yer kodunu girin
Mekan : Laptop gibi bir duran varlık için ilgili kişinin ismi girilebilir
PYP Öğesi : Gerekli olması durumunda ilgili pyp öğesi bilgisi girilebilir
AS01 – Değerleme Alanları Sekmesi Alan Özellikleri
Amort : Bu alan amortisman anahtarı alanıdır.
Amortismanın ilgili değerleme alanında nasıl hesaplanacağını belirler. Her duran varlık sınıfı için varsayılan amortisman anahtarı tanımlanmıştır.
Gerekli olması durumunda duran varlık yaratılırken amortisman anahtarı elle belirlenebilir
0000 Amortisman hesaplaması yok
TR01 Azalan Bakiye Amortisman Anahtarı
TR02 Normal Amortisman Anahtarı
TR03 Azalan Bakiye Amortisman Anahtarı-Araçlar
TR04 Normal Amortisman Anahtarı-Araçlar
Kullanım süresi : Duran varlığın ekonomik ömürüdür. Bu duran varlığın beklenen ömürüdür ve ne kadar süre amortisman uygulanacağını belirler. Eğer varsayılan değerden farklı olması gerekiyorsa bu alana duran varlığın ekonomik ömrü girilmelidir
Dönem : Kullanım süresindeki dönem sayısı. Eğer dönem olarak da yıla ekleme yapılması gerekiyorsa bu alana girilmelidir.
N.amort.başl. : Normal amortisman başlangıç tarihi: Bu alan sisteme amortismanın ne zaman başlayacağını ifade eder. Eğer boş bırakılırsa sistem amortisman anahtarına uygun olarak amortisman başlangıç tarihini belirler.
Dikkat: Bu alan sadece şu durumda ana veri yaratılırken doldurulacaktır: Eğer mevcut bir duran varlıktan yeni bir duran varlığa transfer yapılacaksa yeni duran varlığın normal amortisman başlangıç tarihinin mevcut duran varlık ile aynı olması gerekir. Bu nedenle yeni duran varlık yaratılırken eski duran varlığın normal amortisman başlangıç tarihinin aynısı bu alana girilir.
Akabinde Kaydet Butonu vasıtası ile duran varlık kartı oluşturulur.
AS02 – Duran Varlık Ana Veri Değiştirme
Duran varlığın üzerinden sadece bilgi amaçlı alanlarda bir değişiklik yapılıyorsa AS02 işlemi ile değişiklik yapılması ancak yeni değişikliğe göre değerlerle ilgili de güncelleme yapılmak isteniyorsa ABUMN işleminin kullanılması gereklidir. Masraf yeri, aktifleştirme tarihi, faaliyet dışı bırakma tarihi, amortisman anahtarı, kullanım süresi, normal amortisman başlangıcı gibi duran varlığın değerleri ile ilgili duran varlık üzerinde veriler mevcutken değiştirilmemesine dikkat edin.
SAP menüsü : Mali işler > Mali muhasebe > Duran varlıklar > Duran varlık > Değiştir > Duran Varlık
İşlem kodu : AS02
AS03 – Duran Varlık Ana Veri Görüntüleme
SAP menüsü : Mali işler > Mali muhasebe > Duran varlıklar > Duran varlık > Görüntüle > Duran Varlık
İşlem kodu : AS03
AS05 – Duran Varlık Ana Veri Bloke Etme
Duran varlık üzerinde herhangi bir değer mevcut değilken, yanlış yaratılan bir duran varlığın bloke edilmesi gerekebilir. Üzerinde işlem verileri mevcut olan bir duran varlığı bloke etmeyiniz.
SAP menüsü : Mali işler > Mali muhasebe > Duran varlıklar > Duran varlık > Bloke et > Duran Varlık
İşlem kodu : AS05
AS05 ekranında duran varlık numarası ve şirket kodu bilgisi girilerek Enter yada Bloke Et butonuna basarak duran varlık kartı detayına ulaşılır.
Detay ekranında, Giriş Blokajı alanı işaretlenerek KAYDET butonuna basılır.
Akabinde aşağıdaki bilgi mesajı görülür ve duran varlık bloke edilmiş olur. Böylelikle bu duran varlık kartına herhangi bir işlem yada kayıt atılması engellenmiş olur.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Merhaba Umut Bey,
duran varlık ile ilgili IF tarafında atılan belgenin tersini nasıl alabiliriz?
Merhaba Mehmet Bey,
AB08 işlem kodu üzerinden FI belgelerinin tersini alabilirsiniz.
buradan sadece yasal defter ile ilgili kaydın tersini alabiliyorum. IFRS belgesinin tersini alamıyorum.
merhaba,
duran varlıkta yasal çalışma alanı UFRS gibi kıst çalışmıştır, ilgili güncel tarihe farkı hesaplatmamız mümkün olabilir mi? kıst olan amortisman farkı kadar düzeltildiğinde yasal yani vuka göre çalıştırmak istiyorum.
as02 den örn: 01.08.2021 de çalışmış, fakat bir yıllık 3 yıl ömrü var 2023 te bitmesi gerekir, fakat UFRS deki gibi 01.08.2024 te bitecek, ve 2021 de eksik kıst çalışan kısmı değiştirbilir miyiz? yada ilgili değişikliği yapsak AFAB çalıştığında farkı hesaplarmı?
Ebru Hanım merhaba,
Çok teknik bir konu olduğu için yanlış yönlendirmemek adına FI danışmanından bilgi almanızı tavsiye ederim.
KIST amortismanlarda istediğiniz düzenlemeyi ara hesaplar kullanarak yapabilececeğinizi düşünüyorum ancak ilgili duran varlık incelemesi yapıldıktan sonra karar verilmesi daha doğru olacaktır.
Merhaba,
Satın alma birimi tarafından açılan duran varlık sas’larına ilişkin finans tarafından yapılan ödemeleri takip etmek istiyorum.
SAP’de bunu görebileceğim bir ekran var mı? ya da nasıl raporlayabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.
Elif Hanım merhaba,
Normal şartlar altında direkt olarak Duran Varlıklara ait ödemeleri gösteren bir rapor bildiğim kadarı ile yok.
Genel çerçevede FBL1N raporundan duran varlık alınan satıcı bilgisi yazılarak, bu satıcıya ait tüm cari hareketleri listeleyebilirsiniz.
Bunun yanı sıra S_ALR_87012085 işlem kodundan yine satıcı ve şirket kodu bazında özet bir tablo görebilirsiniz.
Merhaba değerleme süresi ana karttan farklı olarak ana karta bağlı bir alt duran varlık oluşturmak mümkün müdür?
Merhabalar,
Evet mümkündür, alt duran varlık kartı numarası ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Merhaba,
Bir duran varlığa birden fazla masraf yeri tanımlamak ve bu masraf yerine farklı oranlardan amortisman gideri yazmak mümkün mü?
Merhaba,
Standart olarak Realloc tablosu kullanılmaktadır,
Fakat masraf yerine göre farklı oranlarda dağıtım için analiz ve sonrasında ihtiyacınıza göre bir geliştirme yapmak gerekebilir,
İyi çalışmalar dilerim
Merhaba,
Geçen yıl açtığım 253 numarasına bu yılda kayıt atmak isitiyorum.
ABSO ‘dan satın alma girişiye kayıt atmak ıstıyorum ızın vermıyor.
İlk kayıt satın almayla girildiği için kayıt atılamaz uyarısı verıyor.
Bu konu hakkında yazarlarımızdan Öznur Hanım bilgi verecektir.
Merhaba Hakan Bey,
Absodan hangi işlem türünü seçerek ilerlediniz?Stoklu takip edilen duran varlıklar için 100 işlem türü ile, satıcısız giriş için ABZON’dan giriş yapmanız gerekmektedir.
İyi çalışmalar dilerim