SAP Danışmanlığı – SAP Proje Yöneticiliği ve SAP İş Analistliği Hakkında Tüm Detaylar

Merhabalar,

Bu yazıda, yaklaşık 3 aydır yoğun bir şekilde cevaplamak zorunda kaldığım, özellikle yeni mezun ve iş değişikliği yapmak isteyip, SAP sektöründe çalışmak isteyen kişiler tarafından sorulan SAP Kariyerime nereden ve nasıl başlayabilirim sorularını cevaplamak istiyorum.

SAP ERP Kariyerim – Nasıl SAP Danışmanı Olabilirim? Nasıl SAP Uzmanı Olabilirim?

Öncelikle, önceki zamanlarda yazdığım, SAP Uzmanı Olmak İçin neler yapılmalıdır yazımı buraya eklemek istiyorum. Şuan okuduğunuz yazıyı okumadan önce mutlaka SAP Kariyerine Nereden Başlamalıyım adlı yazımı okumalısınız.


SAP ERP Programını Nasıl Öğrenebilirim? SAP ERP Kursları – SAP ERP Eğitimleri

SAP Kariyerine nereden başlamanız gerektiğini anlatan yazımı okuduktan sonra bu sefer Nasıl SAP Öğrenebileceğinizi, Nasıl SAP Uzmanı Olabileceğinizi ve Nasıl SAP Danışmanı Olabileceğinizi anlatan yazımı okumanızı rica ediyorum.

SAP Danışmanı Kimdir? Nasıl SAP Danışmanı Olunur?

Bu yazılarında ardından SAP Danışmanı Kimdir? Nasıl SAP Danışmanı Olunur? SAP Danışmanının Sahip Olması Gereken Yetenekler ve SAP Danışmanlık İlanları başlıklı yazımı okumanızı rica edeceğim.

Yukarıda linklerini verdiğim SAP Kariyerime Nasıl ve Nereden Başlamalıyım, Nasıl SAP Öğrenilir, SAP Uzmanı Nedir, Nasıl SAP Uzmanı olunur ve SAP Danışmanı Kimdir, SAP Danışmanlığı nedir konulu yazılarımı okuduğunuzu farz ederek bu üç yazımda yer alan konuları biraz daha detaylandırmak istiyorum.

SAP ERP Programını Öğrenme Adımları

Öncelikle SAP ERP ile ilgilenmeniz için belli başlı üniversitelerin belli başlı fakültelerinden mezun olmanıza bana göre gerek yoktur. Bir kişinin SAP ile ilgili uzmanlaşması, araştırma ve öğrenme yetisi ile paraleldir. Ne kadar çok araştırmayı severseniz SAP ERP alanında yada SAP ERP Modüllerinde uzmanlaşmanız o kadar hızlı olur.

SAP ERP Öğrenmek İçin İngilizce Gerekli midir?

SAP ERP alanında uzmanlaşabilmeniz için sahip olmanız gereken en önemli yetkinliğiniz İngilizce biliyor olmanızdır. SAP ERP ile ilgili yabancı doküman kaynağı oldukça boldur, böylelikle değişik kaynaklardan SAP ile ilgili bir çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Eğer İngilizceniz iyi ise bir çok yabancı kaynağı çok kolay bir şekilde yorumlayarak SAP bilginizi çok daha hızlı bir şekilde ilerletebilirsiniz. Bundan dolayı öncelikle İngilizce bilmeniz durumunda SAP ERP çözümünü çok daha hızlı kavrayabileceğinizi belirtmek istiyorum.

Peki İngilizce bilginiz yok ise her şey bitti mi? Kesinlikle hayır, bitmedi. Ancak işiniz İngilizce bilenlere oranla biraz daha zorlaştı. Günümüzde bir çok kıdemli danışman tarafından yazılan SAP Türkçe Kaynak kitapları bulunmaktadır. Bu kitaplar üzerinden biraz bilgi sahibi olduktan sonra çeşitli SAP ERP Eğitim Kurslarına katılım sağlayarak SAP bilginizi pekiştirebilir, sertifika veya referanslarınız ile SAP ERP dünyasında sizde yerinizi alabilirsiniz.


SAP ERP Öğrenmek İçin Eğitim Almanın Faydası Var mıdır?

Eğitimin hiç bir zaman zararı olmadığını düşünürsek, SAP Danışmanı, SAP İş Analisti veya SAP Proje Yöneticisi olmak isteyen birinin SAP’nin herhangi bir modülü üzerine eğitim almasının hiç bir sakıncası olmayıp aksine bir ilana başvuru esnasında değerlendirilmesinde olumlu katkı sağlayacağından eminim.

Peki, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi illerde SAP kursu bulunması daha kolay olduğunu düşünür isek, diğer illerde yaşayan ve SAP ERP alanında çalışmak isteyen kişiler kendilerine uygun SAP Kursu veya SAP Eğitimi veren kurumları nasıl bulacak? Ne yalan söyleyeyim, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa dışında SAP Kursu veya SAP Eğitimi veren bir kurum bulmak biraz zor. Benim burada tavsiye edebileceğim yöntem Udemy tarzı bir online eğitim sitesi veya sizlere uzaktan eğitim verebilecek freelance danışmanlar ile anlaşarak skype vb araçlar ile uzaktan eğitim alabilirsiniz.

Gerek duyulması durumunda SAP FI, SAP ABAP ve SAP MM modüllerinde eğitim alabilmek adına sizleri yönlendirebileceğim danışman arkadaşlarım bulunmaktadır. Butik eğitim sağlayabileceğim kıdemli danışman arkadaşların müsaitliğine göre ofis eğitimleri de ayarlayabilirsiniz.

SAP Danışmanlığı Nedir? SAP Danışmanı Kimdir? SAP Danışmanın Görev Tanımı Nedir? SAP Danışmanı Ne Kadar Kazanır? Freelance SAP Danışmanı Nasıl Olunur?

Bu blog üzerinden benimle iletişime geçenler bazı arkadaşların halen Sap Danışmanı, SAP Proje Yöneticisi ve SAP İş Analisti gibi kavramları anlayamadığını ve bu ünvana sahip kişilerin görev tanımlarını bilmediklerini farkettim. Bundan dolayı öncelikle SAP Danışmanı, SAP Proje Yöneticisi ve SAP İş Analisti görevlerinin görev tanımlarından bahsetmek istiyorum.

SAP Danışmanı Nedir? Nasıl SAP Danışmanı Olunur? SAP Danışmanı Maaşları?

SAP Danışmanılığı Nedir? SAP Danışmanı Ne İş Yapar?

SAP Danışmanı, herhangi bir SAP Danışmanlık firmasında veya Freelance(kendine) olarak SAP Modülleri üzerine uzmanlaşmış ve SAP üzerinde müşterisinin ihtiyaçlarına göre uyarlamaları, geliştirmeleri ve süreç yönlendirmesini yapan kişidir.

SAP Danışmanının, herhangi bir modül üzerinde veya bir kaç modül üzerinde uzmanlaşması beklenir. Genellikle bir SAP Danışmanı, SAP’nin herhangi bir modülünde uzman kişidir.


SAP Danışmanlığına öncelikle herhangi bir SAP Danışmanlık firmasında “Yetiştirilmek Üzere SAP Danışmanı” olarak işe başlarsınız. Akabinde göstereceğiniz başarıya göre SAP Danışmanlık Firması sizinle anlaştıktan sonra “Junior SAP Danışmanı” ünvanını alırsınız. Yine göstereceğiniz azim, araştırma ve öğrenebilme yeteneğinize göre 3 veya 5 yıl sonra “Senior(Kıdemli) SAP Danışmanı” olursunuz.

Nasıl SAP Danışmanı Olunur? SAP Danışmanı Olmak İçin Neler Yapılmalıdır? SAP Danışmanının Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Peki SAP Danışmanı nasıl olunur sorusunun cevabı nedir? SAP Danışmanlık firmaları genelde İşletme, İktisat, Maliye, Muhasebe, Finans, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölüm mezunlarını uygun olan SAP Modüllerinde uzmanlaşması için yönlendirir. Ancak bu demek değildir ki, farklı bir fakülteden mezun olup SAP Danışmanı olamazsınız. Fen Edebiyat Fakültesi Kimya bölümünden mezun olup SAP’nin çeşitli modüllerinde yine danışmanlık yapabilirsiniz. Aslında mezun olduğunuz fakülte tabi ki önemli ancak asıl önemli olan sizin azminiz, araştırmayı sevmeniz, öğrenme hızınız ve süreç bilginizi güçlendirmenizdir. Bu hususlara dikkat ederek mezun olduktan sonra SAP Danışmanlık firmaları ile iletişime geçerek sizde SAP Ekosistemine katılım sağlayabilirsiniz. Farklı bir sektörde çalışıp yine SAP Danışmanı olmak istiyorsanız da yukarıdaki belirttiğim şeyler sizler içinde geçerli olacaktır.

SAP Danışmanlık Maaşları Ne Kadardır? SAP Danışmanın Aylık Kazancı Nedir?

Bu soruyu duyduğumda da, gördüğümde de, cevap verdiğimde de sinir oluyorum. Hayatında para kazanmayı amaç edinmiş insanlar SAP dünyasından uzak durabilse keşke. Para kazanmayı ne zamandan beri araç yerine amaç edinmeye çalıştık anlamıyorum. Bir yakınınızdan, arkadaşınızdan veya etrafınızdan duyduğunuz SAP Danışmanlığında iyi para var laflarını dikkate almayın. O çok kazanan danışmanlar emin olun hakettiği için kazanıyor. Daha henüz kumsalda bir kum tanesi iken, kumsaldaki kumların hepsine sahip olmayı düşünmeyin. Siz kendinizi kanıtlar ve iyi bir danışman olur iseniz zaten çok para kazanırsınız merak etmeyin.

SAP Danışmanlık firmalarında yeni mezun bir danışman adayı olarak işe girdiğinizde muhtemelen sizlere günümüz asgari ücretinin biraz üstünde bir rakam ile işe başlayacaksınız.

1 yılın sonunda Junior SAP Danışmanı olarak maaşınızda ortalama 500 ile 1000 TL arasında bir zam olacaktır.


3 yılın sonunda Tecrübeli SAP Danışmanı olarak maaşınız günümüz şartlarında asgari ücretin 3 veya 4 katı civarında olacaktır.

5 yılın sonunda Kıdemli SAP Danışmanı olarak maaşınız asgari ücretin en fazla 5-6 katı civarında olacaktır.

5 yılın sonunda Kıdemli SAP Danışmanı, Freelance SAP Danışmanı olmayı düşünmeye başlayabilir, çünkü çevresinde bulunan diğer SAP Danışmanları, freelance SAP Danışmanı olmuş ve asgari ücret maaşının en az 5 katı(ay içerisinde tüm günleri dolu ise) para kazanmaya başlamıştır. Freelance SAP Danışmanı olabilmeniz için öncelikle kendi SAP Müşterisi ağınız olması gerekmekte, veya diğer freelance danışman arkadaşlarınızın gittikleri projelerde modülünüz ile ilgili danışman ihtiyacı olması durumunda sizinle iletişime geçmeleri gerekmektedir. Freelance SAP Danışmanı olduğunuz zaman çalışmazsanız, para kazanamazsınız. Bundan dolayı çok para kazanmak için tüm günlerinizi doldurmanız gerekmektedir.

Evet, freelance danışman olup, tüm günleriniz dolu ise çok para kazanabilirsiniz dedik, ancak bizim oraların meşhur lafını olan “kazın ayağı öyle değil” sözünü hatırlatarak, sadece gelir hesabı yapmanın sonucunda SAP Danışmanlarının çok para kazandığını düşünebilirsiniz, ancak gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV gibi gider türleri eklenince aslında elinizde SAP Danışmanlık Firmasından aldığınız maaşın 2 veya 3 katı para kalacaktır.

SAP Danışmanlık maaşları ile ilgili son bir konudan daha bahsetmek istiyorum. Arkadaşlar SAP Danışmanları gerçekten kendi hayatlarından, aile hayatlarından ve sosyal çevrelerinden çok fedakarlık gösterirler. Bundan dolayı çoğu zaman kazandıklarını harcayacak vakitleri bile olmaz, yada kazandıklarını harcarken, yorgunluktan dolayı tadını ve keyfini çıkaramayabilirler.

Bundan dolayı SAP Danışmanı olmak isteyen birinin amacı para kazanmak olmamalıdır. SAP Danışmanı mutlaka para kazanacaktır. Para kazanabilmesi için kendini geliştirmeli, araştırmayı sevmelidir, bunlar olduktan sonra er yada geç SAP Danışmanının maaşı yükselecektir.

SAP Proje Yöneticisi Nedir? SAP Proje Yöneticisi Ne İş Yapar? SAP Proje Yöneticisi Olmak İçin Hangi Niteliklere Sahip Olmak Gerekir?

SAP Proje Yöneticisi, iki farklı kurumda da çalışabilir. Öncelikle SAP Danışmanlık Firmalarında mutlaka SAP Proje Yöneticisi vardır. SAP Danışmanlık Firması bir firmaya SAP Danışmanlığı, kendi geliştirdiği veya SAP’nin özel bir çözümünü bir firmaya uygularken, SAP Danışmanlık Firması, müşterisine bir SAP Proje Yöneticisi ve SAP Modül Danışmanları atayarak projesini bitirmeye çalışır. SAP Proje Yöneticisi, genelde projenin satışından bitişine kadar tüm proje planını uygulamak ve yönetmekle yükümlüdür. SAP Danışmanlarının adam/gün planlamasını, projenin seyrine göre gerekli kaynak düzenlemesi ve ayarlamasını yapar, bunun yanı sıra proje risklerini ortadan kaldırmaya çalışır.

Evet genel çerçevede gördüğünüz gibi basit bir işmiş gibi görünebilir, ancak danışmandan daha çok stres altında olan kişilerdir. Projenin başarılı olup olmaması en az SAP Danışmanında olduğu kadar SAP Proje Yöneticisine de bağlıdır. SAP Proje Yöneticileri müşteri tarafında iletişime geçilen en üst mertebedeki kişidir. Danışman değişikliklerini, adam/gün ayarlamalarını gerek duyulması durumunda farklı kaynaklar oluşturabilmek adına sürekli irtibatta olacağınız kişidir. Müşteri tarafında, projenin seyri ile alakalı herhangi bir sorun olması durumunda yine SAP Proje Yöneticisi ile iletişime geçilir.


Müşteri tarafındaki Proje Yöneticisi ise, projenin müşteri tarafında yapılması gereken işlemlerin planı ve uygulamasının yanı sıra, SAP Danışman adam/gün ayarlamasını, projede yer alan görev ve işlerin çözümlerinin zamanında yapılması için kontrol, denetim ve takibinden sorumludur. Müşteri tarafındaki SAP Proje Yöneticisi ile SAP Danışmanlık firmasında çalışan SAP Proje Yöneticisi her zaman iletişim halindedirler. Malesef her zaman sürekli bir çatışma ve anlaşmazlık söz konusu olabilir.

SAP İş Analisti Kimdir? SAP İş Analisti Ne İş Yapar? SAP İş Analisti Olmak İçin Hangi Niteliklere Sahip Olmak Gerekir?

SAP İş Analisti, müşteri adı verilen global veya yerel firmalarda, iş sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir. Görev tanımı olarak aslında firma içerisinde çalışan iş birimlerinden sorun yada geliştirme talebini alarak, bu talebin yapılıp yapılmayacağına karar verip, akabinde ilgili danışman yada kişiler ile işi yapıp, testini yapıp sorun olmaması durumunda talebi, açan ekibe teslim etmektir.

Tabi yazı olarak anlatılan 2 satırlık iş tanımı fiiliyatta böyle olmamaktadır. Daha doğrusu olmaması gerekir. Kendimde İş Analistliğinden gelen biri olarak çalışma mantığımı sizler ile paylaşmak istiyorum. Tabi ki en doğru veya mükemmel çalışma şekli değildir, mutlaka eklenecek başka adımlar vardır ancak şuanda benimsediğim çalışma şekli şu şekildedir. Yorumlarda farklı öneri ve düşünceleri görmeyi çok isterim.

Öncelikle iş birimlerinden bana bir talep geldiğinde talebin sadece başlığını, yani konunun ne olduğu öğrenmek isterim ve internet ortamında bu konu ile ilgili çok detaya inmeden bir ön analiz hazırlarım. Bu talep içerisinde yer alması gereken adımlar nelerdir, neler olmazsa olmazdır, kapsamım ne olmalıdır vs gibi detayları belirlerim ve notlarımı alarak kendime göre İş Birimine sormam gereken soruları belirlerim.

Akabinde İş Birimi ile bir toplantı ayarlarlar ve sözü tamamen onlara bırakarak neyi istediklerini, neyi amaçladıklarını ve nereye varmak istediklerini öğrenmeye çalışırım. İş Birimlerinden hiç bir zaman tam bilgi alamazsınız, çünkü onlar bu toplantıya ve talebe sizin kadar iyi hazırlanamazlar, günlük iş rutinleri arasında kısıtlı bir vakit bulup, bu vakti size taleplerini iletmek için ayırmışlardır. Sizin odak noktanız bu talep iken, İş Birimleri masalarında bıraktıkları işleri düşünüyor olabilir. Bundan dolayı İş Birimi ilk toplantıda SAP İş Analistini bilgi anlamında tam anlamıyla tatmin etmeyebilir.

İş Birimi taleplerini net olarak ilettikten sonra, SAP İş Analisti daha önceden talep ile ilgili yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkardığı soruları tek tek İş Birimine sormaya başlar. Toplantının bu kısmı bana göre talebe konu olan işin faydasını ortaya çıkarır. SAP İş Analistinin, İş Birimine yönelttiği her soru, İş Birimi tarafında değişik fikirlerin ve durumların fark edilmesini sağlayıp talebin detayları konuşulmaya başlanır. Toplantı sonunda hem SAP İş Analisti, hem de İş Birimi proje konusunda daha somut gelişmeleri takip edebilir ve ölçümleyebilir hale gelmiştir.

SAP İş Analisti gerek duyulması durumunda bir kez daha İş Biriminden toplantı talep ederek, ilk toplantıda olduğu gibi bir çalışma yaparak talebi daha da detaylandırabilir. Bu talebin büyüklüğü ile ilgili bir konudur.

İş Biriminden gelen talep netleştikten sonra İş Analisti, var olan sistem üzerinde bu talebi nasıl yerleştirebileceğini düşünmelidir. Burada şirket süreçlerinin bilinmesi projenin daha başarılı olmasını sağlayacaktır.

SAP İş Analisti talebin süreç haritasını çizdikten sonra, talep için gerekli ekran tasarımları, uyarlama ekranları, database ilişkisini dokümante etmesi gerekir. Eğer bunu yapabiliyor ise, gerçekten her projede bir adım daha kendini geliştirerek, kendi kariyerinde bir basamak daha çıkabileceğini belirtmek isterim.

SAP İş Analisti gerekli dokümantasyonu yaptıktan sonra tekrar İş Birimi ile bir toplantı yapıp, SAP Sisteminde ilgili talebi nasıl kurguladığını çok daha fazla teknik detay ile paylaşacaktır. İş Biriminin bu alanda ekleyebileceği çok şey yoktur ancak İş Analistini yönlendirebilir. Bundan dolayı bu toplantıdan sonra SAP İş Analisti gerek duyulması durumuna dokümantasyonunu güncellemek zorunda kalabilir.


Talep istek ve analiz dokümanı SAP İş Analisti tarafından hazırlandıktan sonra, SAP İş Analisti bu talebi nasıl ve kimle yapılacağını karar verir. Firma içinden iç kaynak veya dış kaynak(SAP Danışmanı) kullanımına karar vererek adam/gün ve proje planını gerçekleştirerek, bu planı uygulayarak talebe konu olan işi yaptırır.

İç veya Dış kaynak çalışmasını tamamladıktan sonra, SAP İş Analisti talep ile ilgili ilk birim testlerini yapar bir sorun var ise tekrar iç ve dış kaynağa dönüş yapıp hata ve sorunları gidertir. Bu döngü ilk birim testlerinde hata alınmayana kadar devam eder. Akabinde SAP İş Analisti tarafından birim testleri tamamlandıktan sonra, SAP İş Analisti, İş Birimine işi paslar ve test yapmalarını ister.

İş Birimi de testlerinde hata görür ise SAP İş Analistine sorunu iletir ve yukarıdaki paragrafta yer alan döngü tekrar çalışır. Bu döngü İş Biriminin testlerinde hata veya sorun bulmaması durumunda son bulur.

Akabinde proje canlıya taşınır ve SAP İş Analisti, talep ile ilgili teknik ve fonksiyonel dokümanını, İş Birimleri ve IT ekipleri için yayınlar.

Şimdi karar sizin, hayatınıza SAP Danışmanı mı?, SAP Proje Yöneticisi mi? yoksa SAP İş Analisti mi? olarak devam edeceksiniz.

Bunun kararını verdikten sonra SAP Kariyerinize Nasıl Başlayabilirsiniz başlıklı bölüme geçebilirsiniz.

SAP Kariyerime Nasıl Başlayabilirim?

Bu bölümde, üst bölümlerde yer alan bilgiler ışığında artık SAP’nin hangi alanında çalışacağınıza yani SAP Danışmanı mı, SAP Proje Yöneticisi mi yoksa SAP İş Analisti mi olacağınıza karar verdiğinizi düşünerek devam ediyorum.

SAP Danışmanı Olmak İstiyorum!

SAP Danışmanı olmak isteyen adayları bu bölümde ikiye ayırarak kariyer tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Bu kısımı Yeni Mezun olup SAP Danışmanı olmak isteyenler ve SAP dışında mevcut bir işte çalışıp SAP alanına kaymak isteyenler olarak ayıracağım.

Yeni Mezun Adayların SAP Danışmanlığına Başlama Süreci?

SAP Kariyeri ile ilgili bu yazıyı yazmama neden olan soruların büyük çoğunluğu “yeni mezun” arkadaşlardan gelmektedir. Bir şekilde veya bir bağlantıdan SAP’nin adını duyup SAP Danışmanı olmak isteyen Yeni Mezun arkadaşların yaşadıkları en büyük sıkıntı Danışmanlık Şirketlerine kendilerini kabul ettirememelidir. Bundaki en büyük sıkıntısı ise gözlemleyebildiğim kadarı ile, öncelikle çok para kazanacaklarını düşünmeleri ve SAP’nin daha herhangi bir modülünün ismini bilmeden SAP Danışmanlığı ilanlarına başvurmalarıdır.


Halbuki, yeni mezun arkadaşların CV’leri boş iken güzel bir önyazı ile, SAP ile ilgili bilgi birikimlerini yazsalar, SAP Danışmanlık firmasında çalışan IK yetkilisi zaten birşeyleri fark edip sizleri görüşmeye çağıracak.

Örneğin, XXX Üniversitesinin XXX Mühendisliği/YYY Fakültesinden mezun olduğunuzu, ERP Sektöründe Danışman olarak çalışmak istediğinizi, yaptığınız araştırmalarda SAP’nin XX/YY modül yada modüllerinin sizlere daha uygun olduğunu düşündüğünüzü ve bu modüller üzerinde araştırmalar yaptığınızı, birebir mülakatta soracağınız teknik sorulara genel cevaplar verebileceğinizi, güzel bir kariyer için referanslarınızda gördüğüm sektörün önde gelen firmalarda projeler yapmak istediğinizi, hem şirketinize hem de müşterilerinizin süreçlerine katkıda bulunmak istediğiniz belirten şekilde bir ön yazı sizi binlerce adayın önüne çıkaracaktır. Tabi insanlığın ilk kuralı olan dürüstlüğünüzü kaybetmemenizi, ön yazınızda belirttiğiniz tüm detaylara hakim olmanız gerektiğini sanırım belirtmeme gerek yok.

Peki yeni mezun bir aday olarak SAP kariyerine başlayabilmek için ön yazı dışında neler yapmalısınız.

Öncelikle SAP Danışmanlık firmalarının Linkedin, ve kariyer sitelerindeki hesaplarını takip edin. SAP Danışmanlık firmaları belirli dönemlerde yeni mezun SAP Danışmanı ilanları çıkıyorlar, bunları takip etmeniz ve şansınızı zorlamanız gerekmektedir.

Bu alternatifin dışında SAP Türkiye bazı dönemlerde “Genç Yetenek Avı” etkinlikleri düzenleyerek, 1 aylık süre boyunca Türkiye’nin çeşitli illerinde, yeni mezun kişilere SAP eğitimi vererek, etkinliğe katılanlar arasında sivrilen kişilere SAP Danışmanı olma imkanı sağlıyor.

Bir diğer alternatif, SAP Türkiye’nin yılın bazı dönemlerinde yaptığı SAP Forum etkinliklerine ücretsiz kayıt olarak, SAP Forumuna katılabilir, danışmanlık şirketlerinin standlarını ziyaret ederek, hem oradaki danışmanlar ile görüşebilir hem de iş başvurusu için kontak kişilerini öğrenebilirsiniz. SAP Foruma kayıt olmak için SAP Türkiye Event’lerini takip etmeniz gerekmektedir.

Son olarak SAP Danışmanlığı için iş imkanları sağlayan bazı IK Danışmanlık firmaları bulunmakta. Örneğin ISC Danışmanlık gibi, bu gibi firmaları da sosyal medyadan takip etmede fayda görüyorum.

Yukarıdaki yöntemlerin dışında tabi ki bir de sapuzman.com var. Bazı çalıştığımız danışmanlık firmaların bazı dönemlerde SAP Danışmanı arayabiliyor, bu konuda bende sapuzman.com sitesinde ilanları yayınlayıp sosyal medya ve abone grubumuza mail ile haber veriyorum. Bundan dolayı mutlaka Linkedin hesabımızı takip etmenizi ve sitemize abone olmanızı tavsiye ederim.

Farklı Bir Sektör yada Bölümde Çalışıp, SAP Danışmanlığına Başlama Süreci?

Bu kısıma giren adayların Yeni Mezun adaylara oranla daha şanslı olduklarını düşünüyorum. Özellikle farklı bir ERP programı danışmanlığı yapıp, SAP Danışmanlığına yönelmek isteyen kişilerin, yeni mezunlara oranla daha şanslı olduğunu düşünmekteyim. Bunun tek nedeni, müşteri tecrübesi ve süreç bilgisinin zengin olması ve ERP programı mantığı hakkında derin bilgiye sahip olmasıdır. Bu tecrübeler neticesinde şahsi görüşüm, yeni mezunun 3 ayda öğreneceği bilgiyi farklı bir ERP programı danışmanı olan kişi 1,5-2 ay bandında öğrenebilir.

Burada yeni mezun ile farklı bir ERP programında danışmanlık yapan kişi arasında ki farkı maaş faktörü etkilemektedir. Farklı bir ERP programında danışmanlık yapan kişi, SAP Sektörüne giriş yaptığında muhtemelen diğer firmasında kazandığı paranın biraz altına SAP Sektörüne başlangıç yapacaktır.


SAP İş Analisti Olmak İstiyorum!

Kariyer sitelerinde İş Analisti olarak iş araması yaptığınızda onlarca ilan görebilirsiniz. SAP İş Analisti ile İş Analistinin arasındaki fark SAP ERP bilgisidir. Peki SAP bilgisi size ne kazandıracak?

Bir SAP İş Analisti’nin SAP ERP bilgisinden dolayı, proje süresinde kısaltmalar yapacaktır. Bu süre kısaltması şirkete bütçe kazanımı sağlayacaktır. Bu bütçe kazanımının yanı sıra, ortaya çıkan projenin katma değeri daha fazla olacaktır. Bunun yanı sıra proje kullanıcılar için çok daha detaylı düşünüldüğünden dolayı projenin fayda/maliyet analizi her zaman üst limitleri zorlayacaktır.

Yukarıdaki her madde başlı başlına iş hayatında ön planda tutulan etkenlerdir. Bundan dolayı SAP İş Analisti ile normal bir İş Analisti birbirinden farklıdır.

SAP İş Analisti, SAP kullanan firmalarda İş Analisti olarak, yada modül sorumlusu olarak çalışabilirler. Bunun için SAP kullanan firmaları kariyer sitelerinde takibe almak çok önemli, bunun yanı sıra ilgili firmaların IT veya SAP Direktörlerini, Yöneticilerini ve Uzmanlarını da Linkedin üzerinden takip edebilirsiniz. Bazen ilanlar kariyer siteleri yerine Linkedin üzerinden de açılabiliyor.

SAP Proje Yöneticisi Olmak İstiyorum!

SAP Proje yöneticisi olmanız yeni mezun bir aday için oldukça zor. Bunun için öncelikle bir SAP Danışmanı olmanız, bir ekip yönetebilmeniz gerekmektedir. Akabinde geçiş projelerinde yer alıp iyi bir tecrübeye sahip olmanız gerekmektedir. Bu tecrübeye sahip olan kişilerin SAP Proje Yöneticisi olması tüm SAP Projelerinin selameti açısından daha hayırlı olacaktır.

Yazımın son bölümünde SAP’nin en büyük sıkıntılarından biri olan demo ortamı bulunamaması konusuna değinmek istiyorum.

SAP Demo/Deneme Ortamı Nasıl Bulabilirim?

Malesef bu konuda belkide demo ortamı sağlamayan bir kaç firmadan biride SAP’dir.

SAP’nin demo ortamı olmamasından dolayı, SAP Sistemi üzerinde öğrendiklerinizi test edebilmeniz Amazon sistemlerinden Server kiralayarak, kendi bilgisayarınızdan SAP kullanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, okul arkadaşımın kurucusu olduğu SAP Edu Academy (
http://www.sapeduacademy.com/ ) firmasından demo ortamı satın alabilirsiniz. Kendisi ile iletişime geçerek, sapuzman.com sitesi üzerinden referans ile geldiğinizi belirterek SAP hizmeti alabilirsiniz.

Bu yazının son derece faydalı olacağını ve aklınızdaki tüm soruları cevapladığını düşünüyorum. Bu yazının daha çok kişiye ulaşabilmesi için lütfen paylaşımda bulununuz.


Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 327 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

6 yorum

  1. Merhaba, maaş konusunda verdiğiniz örneklerde; “…5 yılın sonunda Kıdemli SAP Danışmanı olarak maaşınız asgari ücretin 5-6 katı civarında olacaktır.
    5 yılın sonunda Kıdemli SAP Danışmanı, Freelance SAP Danışmanı olmayı düşünmeye başlayabilir, çünkü çevresinde bulunan diğer SAP Danışmanları, freelance SAP Danışmanı olmuş ve kendi maaşının en az 5 katı(ay içerisinde tüm günleri dolu ise) para kazanmaya başlamıştır. ” kısmını abartılı buldum. yani 5 yıllık senior 15 bin kazanırken freelance danışman 75 bin mi kazanıyor?

    • Merhaba Burak Bey,
      Belirttiğiniz kısımda anlatmak istediğim, bir kıdemli danışman asgari ücretin 5 katı maaş aldığı dönemde freelance olmayı düşünebilir çünkü asgari ücretin en az 5 katı maaş kazanıyorduk demek istemiştim ancak yanlış ifade etmişim. Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Gerekli düzenlemeyi yapacağım

  2. Merhabalar Umut Bey. Yazınızı çok dikkatli bir şekilde okudum Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık bitirdim. Yeni mezunum SAP MM modülünde sertifika aldım udemy den. Daha kaliteli yerlerden eğitim alma imkanım var ama bu süreçle alakalı kaygılarım var. Bilgisayardan anlarım çocukluğumdan beri elimin altındadır ama yazılım konusu hakkında bilgim 0. Nasıl bir yol izlemem gerekir sizce. SAP danışmanlığının ucu açık mıdır. Birde genelde SAP Danışmanları 5 gün mü çalışır yoksa 7 gün boyunca iletişim halinde mi olmak gerekir. Kendine vakit ayıramayacaksınız deyince hafif korktum açıkçası. Aslında sormak istediğim çok şey var teşekkürler.

    • Merhaba Erdem Bey,
      Öncelikle SAP sektöründe hangi alanda çalışmak istediğinize karar vermenizi ve bu doğrultuda eğitim almanızı tavsiye ederim.

      SAP Danışmanlık firmalarında SAP Danışmanı olarak yada SAP Proje Yöneticisi olarak çalışacaksınız modül danışmanlık eğitimleri yada Proje Yönetimi, PMP sertifikaları almanızı tavsiye ederim.

      SAP Danışmanları müşterilerinin ihtiyaçlarına göre sürekli çalışmaları gerekebilir. Bir projedeyken, başka bir projede ki müşteriniz sizi mutlaka arayacaktır. Bu dengeyi siz kuracaksınız.

      Modül Danışmanı olup yazılım ile ilgilenmeyebilirsiniz ki SAP dünyasında bu böyledir. Sizden yazılımcıyı müşterinin ihtiyacına göre yönlendirmenizi isterler. Bunun için fonksiyonel veya teknik spec yazarak yazılım danışmanına iletmeniz gerekecektir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*