SAP Kariyerime Nereden Başlamalıyım?

Merhabalar,

Son zamanlarda çok sık bir şekilde, üniversiteden yeni mezun oldum, SAP üzerine kariyerime yön vermek istiyorum fakat nereden başlayacağımı bilmiyorum şeklinde genç arkadaşlarımızdan mailler alıyorum. Uzun bir zamandır bu konu ile ilgili olarak bir makale yazmak istiyordum ancak işlerimin yoğunluğundan buna zaman ayıramadım.

Evet, öncelikle SAP Danışmanı yada İş Analisti olmak isteyenler genellikle Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İşletme, Matematik Mühendisliği, Yönetim ve Bilişim Sistemleri bölümlerini bitiren arkadaşlar. Bu yazıyı yazmadan önce bana ulaşan tüm arkadaşlara, kendi tecrübelerimi detaylı bir şekilde cevap yazarak karşılık verdim.

Bunu neden yapıyorum, malesef mezun olduğumda bana yol gösterebilecek soru sorabileceğim kimse yoktu. Sayısız şirkete 2010 yılında mezun olduğumda, beni ücretsiz çalıştırın yeterki SAP öğreneyim diye mail attım, telefonda görüştüm ancak hiç birinden olumlu bir dönüş alamadım. Mezun olduğumda SAP benim için o kadar ulaşılmazdı ki, SAP danışmanı gördüğümde, gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi kalıyordum.

Yazıma başlamadan önce yeni mezun arkadaşların ne kadar şanslı olduğunu söylemek istiyorum. Neden mi? Çünkü artık büyük SAP Çözüm ortağı firmalar yeni mezun yetiştirme programları yapıyorlar, bu da doğal olarak yeni mezun arkadaşların bir şekilde SAP ile tanışmalarını kolaylaştırıyor. Yazımın sonlarında Türkiye’nin önde gelen SAP Çözüm ortaklarının isimlerini, linkedin bilgilerini ve web sitelerini paylaşacağım. Kariyeriniz için bu firmaları takip edebilirsiniz. Ancak bu firmalara bu satırları okurken hemen başvurmak yerine isterseniz önce yazımı okumayı bitirin.

Şimdiye kadar hiç bir iş görüşmesine, işveren tarafından biri olarak girmedim. Ancak bende gizli kalması koşulu ile benimde işveren tarafında sormasını beklediğim bazı sorular var.

SAP üzerine danışmanlık veya iş analisti olarak çalışmak isteyen arkadaşlara nacizane ilk tavsiyem Süreç Bilgisine sahip olmalarıdır. Evet, Endüstri Mühendisliği mezunu arkadaşlar bu konuda biraz şanslılar ancak diğer bölümden mezun arkadaşlar malesef şirket süreçleri ile ilgili olarak çok eksikler. Bundan dolayı SAP öğrenmeden önce mutlaka genel şirket süreçlerini bilinmesini sizlere çok fayda sağlayabileceğini söyleyebilirim.

Peki Süreç Yönetiminden kastım ne?

Bir şirkete iş görüşmesine gittiniz, İK veya çalışacağınız birimin yöneticisi sizlere, bana bir satış süreci anlat dediğinde vereceğiniz cevap Süreç Yönetimidir? Ben her zaman kişilerden satış dediğim zaman, satışın bir fırsat üzerinden başladığını, bu satış fırsatının olgunlaşan şartlara göre bir teklife dönüşeceğini akabinde teklifin onaylanması durumunda bir satış siparişine dönüşeceğine, mal ve ürün sevkiyatının yapılmasından sonra fatura kesimine ardından da faturanın tahsilatına kadar olan süreci anlatmasını beklerim.

Özetle Satış Süreci;

Fırsat –> Teklif –> Sipariş –> Teslimat –> Fatura –> Tahsilat

Aynı şekilde Satınalma işlemide;

İç İhtiyaç (İç Sipariş) / Talep –> Tedarikçi/Ürün Arama –> Teklif Toplama –> Teklif Değerlendirme — > Satınalma Siparişi –> Sipariş Onayı –> Mal Girişi –> Fatura Girişi –> Fatura Ödemesi

Gördüğünüz gibi süreç bildiğiniz zaman aslında geriye kalan sadece ERP programının neyi nasıl hangi ekrandan yaptığıdır.

Bu yazımın Üniversite öğrencileri tarafından da okunacağını düşünerek sizlere şirket süreçleri ile ilgili olarak aşağıdaki kitapları tavsiye ediyorum. Bu kitapları inceleyip kendinize uygun olanları temin edip okumanızda büyük fayda var.

  • İyiden Mükemmel Şirkete – Jim Collins – Boyner Yayınları
  • Süreç Yönetimi ve Süreç İyileştirme – Filiz Eyüboğlu – Sistem Yayıncılık
  • Doğru Yönetim Stratejik İnsan Yönetimi Yazıları – İsmail Orhan Sönmez – HİPERLİNK YAYINLARI
  • Satıcının Kariyer Yolculuğu – Dr. Melik Karabıyıkoğlu – OPTİMİST YAYINLARI
  • Z Kuşağı Genç Kuşak İşyerini Nasıl dönüştürüyor? – David Stillman , Jonah Stillman -İKÜ YAYINEVİ (İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ)
  • Bir Girişim Hikayesi Auto King Küreselleşen Bir Türk Markası Nasıl Yaratıldı? – Fazıl Yücetin – EPSİLON YAYINEVİ
  • Şirket Tasarımı – Patrick Van Der Pijl – OPTİMİST YAYINLARI
  • Pardon! Kurumsallaşmalı mı Dediniz? – S. Soner Selçuklu – ELMA YAYINEVİ

Evet artık süreç bildiğinizi varsayarak bölümlerinize göre SAP’nin hangi modülleri size uygun aşamasına geçelim.

Öncelikle benim birazdan vereceğim bilgiler herkes için uygun olmayabilir. Çok super birisi olup farklı modüllerde de çalışabilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisliği veya Yönetim Bilişim Sistemleri mezunu iseniz ve hangi SAP modülü size uygun diye aklınız karışık ise, bana göre bir Bilgisayar Mühendislerine hitap eden SAP modülleri öncelikle ABAP(Yazılım) modülü, Basis (Sistem) modülü, bunun yanı sıra sağlam bir süreç bilgisi ile MM(Malzeme Yönetimi, Satınalma), SD(Satış ve Dağıtım), HR (İnsan Kaynakları) modülü danışmanlığıda yapabilirsiniz. Unutmayın ki blogumda ki yazılardan da gördüğünüz gibi Bilgisayar çıkışlı olmama rağmen ağırlıklı olarak FI konuları hakkında paylaşımlar yapabiliyorum.

Endüstri Mühendisliği mezunu iseniz, MM(Malzeme Yönetimi, Satınalma), SD(Satış ve Dağıtım), HR (İnsan Kaynakları), PP (Üretim Planlama), PS (Proje Yönetimi) gibi modüller size oldukça uygun olabilir, hatta biraz yazılım ile ilgili iseniz belki ABAP modülüne bile ilgi duyabilirsiniz.

İşletme Bölümü mezunu iseniz ağırlık olarak sizler FI(Finans), CO(Maliyet Yönetimi), PS (Proje Yönetimi), SD (Satış ve Dağıtım) modülleri üzerine eğilebilirsiniz.

Bunun yanı sıra farklı fakültelerden mezun olup yine ilginize göre bu modüllerde uzmanlaşabilirsiniz.

SAP’ye Nereden Başlamalıyım?

Evet gelelim en kritik sorulardan birine. Malesef ülkemizde SAP eğitimi veren yerlerde ücretler yeni mezun olmuş kişiler için ister istemez biraz fazla geliyor. Daha önce hiç SAP eğitimi almadığımdan dolayı ne kadar faydalı olabileceğini bilmiyorum ancak genel kanım bence çok yeterli olmayacaktır. Belki iyi ve ilgili bir eğitmen tarafından verilen eğitimler çok daha faydalı olabilir.

Hiç bir firmanın adını burdan reklam olmaması için paylaşmak istemiyorum. Ancak iletişim alanından benimle iletişime geçerseniz sizlere kurs için firma ismi paylaşabilirim.

SAP’nin çok büyük bir network ve kaynak arşivi bulunmakta. Tüm dünya çapında değişik kişilerin yaşadıkları sorunlar ile ilgili olarak çözümleri paylaştıkları platformlar bulunmakta.

Şimdi sırası ile bunları belirteyim.

SAP’nin resmi çözüm siteleri

SAP’nin blog sitesi. Bu site sayesinde sayısız konu hakkında bilgiler edinebilirsiniz. SAP’nin yeni çözümleri ve var olan sistemlerin işlevselliği hakkında bir çok bilgiye erişebilirsiniz. SAP Blog sitesi yazarları, SAP tarafından belirlenen mentorler tarafından yazıldığından dolayı verinin doğruluğundan emin olabilirsiniz. SAP ile ilgilenen birinin haftada en az bir kez ziyaret etmesi gerektiğini düşündüğüm bir sitedir.

Bu site üzerinde değişik başlıklarda onlarca tartışma iletisini bulabilirsiniz. SAP ile ilgili bir sorun mu yaşıyorsunuz? Mutlaka bu sitede sizin yaşadığınız sorunu daha önceden yaşayan birileri vardır. Bu sitede kullanıcı bir sorununu paylaşır ve diğer kullanıcılar kendisine çözüm önerilerinde bulunur. Benim SAP sorunlarını çözmem de en büyük kaynağım bu sitedir.

İlk öğrenme aşamasında bu siteden de fazlası ile faydalanmanız gerekmektedir. Bu site ile SAP’nin değişik menülerinin tüm özelliklerinin dokümanlarına ulaşabilirsiniz. Örneğin bir satınalma siparişi nasıl oluşturulur vs bilgilere bu site üzerinden erişebilirsiniz.

Kişisel SAP Çözüm Siteleri

Sapuzman.com sitesini zaten biliyorsunuz 😊

Diğer Türkçe ve Yabancı kaynaklardan bahsetmek gerekir ise,

Almanya’da yaşayan bir danışman arkadaşımın blog sitesidir. Site dili Almanca ancak google translate özelliğini kullanarak Türkçe diline çevirebilirsiniz. Konular anlaşılır dilde çevrilebiliyor.

Modüler bazda menu menu tüm SAP modülleri hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bir sitedir. Mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir site. Her modülde haftalık eğitim programları mevcut. SAP’yi ilk öğrenme aşamasında mutlaka faydasını göreceğinizi düşünüyorum.

İzmir’den değerli bir arkadaşımızın oluşturduğu bir forum sitesi. İçerisinde özgün yazıların dışında yerli ve yabancı bir çok kaynak dosya bulunmaktadır.

Danişman bir arkadışımızın blog sitesi, yine işinize yarıyacak bir çok konuya buradan erişebilirsiniz.

Abap ile ilgili sürekli makale eklenen sitelerden biri, faydalı bilgiler bulacağınıza eminim.

Aba pile ilgili sürekli makale eklenen sitelerden biri, faydalı bilgiler bulacağınıza eminim.

SAP Çözüm Ortakları

Buraya Tıklayarak SAP’nin Türkiyede bulunan çözüm ortaklarının listesine erişebilirsiniz.

Bu firmaların lütfen linkedin hesaplarını takip edin. Yeni mezun yetiştirme programları uygulayan birçok firma bulunmakta. Ayrıca kariyer siteleri üzerinden sürekli olarak ilgili firmaları takipte kalın. Kısa süre içerisinde olumlu görüşmeler yapacağınızdan eminim.

Son olarak sizlerden özel ricam, bu yazıyı okuyup eksik kaldığımı düşündüğünüz noktalar var ise lütfen yorum bölümünden yada iletişim bölümünden sorularınızı ve eleştirilerinizi belirtiniz.

Bu yazı umarım faydalı bir şekilde size yol gösterici olacaktır. Bu yazıyı okuduktan sonra işe başlayan arkadaşların yorum alanında belirtmelerini rica ederim.

Bu konuda yazdığım ve çok daha geniş bilgilere yer verdiğim SAP Danışmanlığı-SAP Proje Yöneteciliği ve SAP İş Analistliği Hakkına Tüm Detaylar adlı yazımıda okumunızı tavsiye ederim.

Bu yazıyı paylaşarak sizin durumunuzda olan bir çok arkadaşa yardımcı olacağınızı lütfen unutmayım.

SAP Eğitimi İçin Tavsiye

SAPUZMAN.COM Blog sitemiz, siz değerli ziyaretçilerimiz için AKADEMİ BURSA firması ile özel bir anlaşma yapmış bulunmaktadır. AKADEMİ BURSA Eğitim firmasından sapuzman.com sitesi üzerinden sizlere ulaştım diyerek çok ciddi indirim elde edebilirsiniz. Bursa ve İstanbul illeri için Kurumsal, Grup ve Bireysel eğitim alabilirsiniz. Bunun yanı sıra Online Eğitim ile siz değerli ziyaretçilerimize hizmet vermekteler.

Kendileri ile iletişime geçebilmek için yapmanız gerekenler, buraya tıklayarak Akademi Bursa Danışmanlık firmasının web sitesine ulaşıp ilgililer ile iletişime geçebilir, veya 0 552 240 00 57 numaralı telefonu arayabilir, genel sorularınızı meltem@akademibursa.com mail adresine iletebilirsiniz.

Aşağıdaki linkler üzerinden eğitimen ve modül eğitim içeriklerine daha kolay ulaşabilirsiniz.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 319 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

37 yorum

  1. SAP kariyer hakkında yazdığınız makaleyi dikkatle okudum. Kafadaki bütün sorulara çok net cevaplar ve araştırmalar yapmışsınız emeğiniz için şahsım adına çok teşekkür ederim. Benim size bunun dışında bir sorum olacak mümkün mertebede alanında uzman birisi olarak cevap verirseniz çok memnun olurum. Bundan 4-5 yıl kadar önce SAP öğrenmeyi ve tecrübe kazanmayı çok istemiştim. Ancak Çorum gibi küçük ve imkanları kısıtlı bir şehirde ikamet ettiğim için bu neredeyse imkansızdı. İktisat bölümünden yeni mezun oldum. Şu sıralar İzmir’de ikamet ediyorum. Açıkçası kariyerimi SAP üzerinden başlatıp devam ettirmek istiyorum. Ancak nasıl başlamam gerektiğini ve nasıl bir süreç geçirmem gerektiğini bilmiyorum. İlk adım olarak “Bilge Adam” kursuna katılayım diyorum. Sizce bunun bir faydası/zararı olur mu ya da sizin gibi alanında uzman ve kariyerinde başarılı bir bireyin benim gibi ‘sıfır’ birine verebileceği somut tavsiyeler ya da yol göstermeler neler olabilir ? Ictenlikle cevap verebilirseniz çok müteşekkil olurum. İyi çalışmalar dilerim.

    • Merhaba Eşref,
      Eğitim konusunu en sona bırakarak öncelikle sana İzmir’de yer alan SAP Çözüm ortaklarını belirtmek isterim.
      1- Astron (http://www.astron.ws)
      2- Netle (http://www.netle.com.tr/)
      3- Witty Commerce (https://wittycommerce.com)

      Görebildiğim kadarı ile Astron bu firmalar arasında SAP ile daha çok ilgilenen firmalardan biri. Danışman olmak istiyor isen öncelikle bu firmalar ile iletişime geçerek CV’ni iletebilirsin. Belki yetiştirme programları vardır, veya bu şirketlerin referanslarında yer alan firmalardan hangileri SAP kullanıyorlar ise onları araştırıp o firmalarda iş analisti olarak 2-3 yıl çalıştıktan sonra danışmanlık firmasına geçebilirsin.

      Eğitim konusuna gelince, şüphesiz alacağın eğitimin hiç bir zararı olmayacaktır. Ancak eğitime kayıt olmadan önce bu firmalar ile en azından telefonda görüşerek hiç eğitimi olmayan birine nasıl davrandıklarını görebilirsin. Gerekirse de açık açık bence sor, biraz eğitimim olsa idi beni değerlendirebilir miydiniz diye? Akabinde verecekleri cevaba göre eğitim almanın gerekliliği ortaya çıkacaktır.

      Veya SAP kullanan bir firmada iş analisti yada modül sorumlusu olarak başlayıp gelen danışmanlardan da bir nevi modül eğitimlerini alabilirsin konulara göre çalışırken.

      İzmir’de ki firmalar İstanbul Firmalarından da danışmanlık alıyor olabilir. Mutlaka tüm sap danışman firmalarının referanslarını kontrol ederek ben İzmir projenizde çalışabilirim diyebilirsin. Belki firmaların teknoparklarda ofisleri vardır. Bu şekilde müşteri tarafında danışmanlığa başlayarak proje bitiminde müşteri tarafında da kalabilirsin.
      Şimdilik tavsiyelerim bu kadar…

      Herşey gönlünce olsun…

      • Merhaba Kevser,
        Öncelikle firmanın ilettiği fiyat teklifine yorum yapmam doğru olmaz. Serbest piyasa koşulları SAP konusunda da geçerli malesef. Ancak şahsi düşüncem, eğitimi alıp işe başlaman durumunda 1 aylık maaşına eş değer olacağını düşünüyorum. Verilen eğitimin içeriği ve eğitmenin tecrübesi burada önemli. Eğitmen kıdemli bir danışman mı öncelikle buna bak. Eğitim içeriğinde sana ne kadar detay verilecek burasıda önemli. Grup eğitimi mi yoksa bireysel bir eğitim mi? Müşteri tarafında çalışan birinden eğitim almanı tavsiye etmem.

  2. Merhabalar. Bir danışmanlık şirketi benimle iletişime geçip eğitim olacağını ve 2 ay olacağını belirtti. Sizce buna katılmam işime yarar mı? Eğitim dili ingilizce. Bu bir fark yaratır mı?

    • Merhaba Onur,
      Bence sizin için çok güzel bir başlangıç olabilir. Muhtemelen bir tek sen değil küçük bir grup için eğitim verilecektir. Burada eğitmenlerden geri dönüş alacaklardır. Sizlerden kimlerin sap danışmanı olarak devam edebileceğine bu eğitimdeki performansınız belirleyecektir. Bundan dolayı araştırmacı olmayı yılmamayı tavsiye ederim. İngilizce olması bir nevi daha iyi olabilir, sap ile ilgili kaynaklar genelde ingilizce olarak bulunmakta.
      Herşey gönlünce olsun.

  3. Merhaba sap eğitimi veren x firması sadece fi modülü için 18 saatlik uzaktan eğitime 2500 lira talep etti. Bu eğitim için ücret fazla mı? ve bu eğitim benim için yeterli olur mu?

    • Merhaba,
      Eğitimin içeriğini ve destek sürecini bilmeden fazla mı değerlendirmesini yapmak biraz yanlış olabilir.
      Bunun yerine diğer firmalardan da destek almanızın faydalı olacağını düşünüyorum.
      İsterseniz birebir eğitim alabileceğiniz FI danışmanı arkadaşlarıma yönlendirebilirim sizleri. Bunun için isterseniz mail adresinize iletişim bilgilerinizi iletebilirim. Bu arada İstanbulda yaşadığınızı düşünerek birebir eğitimden bahsettim.
      Danışman arkadaşın bilgilerini almak istiyor iseniz lütfen bu cevabın altına cevabınızı belirtiniz.

        • Merhaba Bahar Hanım,
          Pandemi nedeni ile ilgili arkadaşım ülke değişikliği yaptı. Ancak sap eğitimi alanında iş birliklerimiz bulunmakta. İmpress Akademi ve/veya Metaverse Bilişim üzerinden özel indirimli(sapuzman.com takipçisi olduğunuzu belirtmek koşulu ile) fiyatlar ile eğitim talebinde bulunabilirsiniz. Sitemizde yazı içlerinde ilgili firmaların tanıtım görsellerini bulabilirsiniz.

  4. Umut hocam sizinle birebir görüşmek istiyorum. Sosyal medya yada mail yoluyla görüşme sağladıktan sonra uzun uzun konuşmak ve engin tecrübelerinizden faydalanmak ve yetiştirilmek istiyorum. Bana ulaşabilir mısınız? Koskoca Ankarada bilge adam hariç kurs bulamadım. Danışmanlık üzerine değil analist üzerine yoğunlaşmak ve finans üzerinden ilerlemek istiyorum. Bankacılık ve finans mezunuyum. Finansal tablolar vs. gibi analiz üzerine kendimi geliştirmek istiyorum. Kısa sürede dönüş sağlarsanız çok memnun olurum. Saygılarımla.

    • Merhaba,
      Bilge Adam ve PWC SAP ile ilgili anlaşmaları sona erdiği için eğitim vermiyorlar.
      Bunun dışında elimizde 3 alternatif kalıyor.
      SAP E-Learning,
      Sagesse Bilişim ve SAP Akademi.

      Bu firmaları inceleyebilirsiniz.

  5. Selam Umut Bey,
    Bilgisayar mühendisiyim. Sistem tarafında 15 yıldan fazla çalışıyorum.
    Bilge Adam’da Yazılım Uzmanlığı (.Net) kursu aldım. Yatkınlık olarak yazılım tarafım çok güçlü ama o dönem .Net tarafında treni kaçırmış olduğumdan sistem tarafında devam ettim. SAP’ye ilgim eskiden beri var ancak bir türlü giriş yapamadım. Şimdi tekrar bu ilgim nüksetti ve kısmetse başlamak istiyorum. Ancak emin değilim. Bana bu konuda rehberlik edecek sizin gibi birisi olursa bu alanda hızlı ve güçlü ilerleyebileceğimi düşünüyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz?
    Sizinle nasıl irtibat kurabilirim?
    Saygılar.

  6. Merhaba,
    İçten yazınız, yönlendirme ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Konuya doğru yaklaşmamıza yardımcı oldunuz.
    Yazıda bir konudan bahsetmemişsiniz.
    SAP ABAP yazılımını evde çalışmak için hangi programa ihtiyacımız var yardımcı olabilir misiniz? Örneğin SQL öğrenmek için SQL server kurmak ve SQL server management studio programı ile kodları çalışmak gerekiyor. SAP ABAP çalışmak için ne yapmamız gerekiyor?
    Teşekkürler

    • Merhaba Oğuzhan Bey,
      Abap yazılımı SAP programı içerisinde yapılmaktadır. ABAP kodlarını görüntülemek için Eclipse tarzı farklı programlarda kullanabilirsiniz ancak mutlaka bir sap programının olması gerekmekte.

  7. Merhaba yazılarınızı okuyorum çok yardımcı oluyor teşekkürler.
    Burada cevabını bulamadığım sorular var. Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencisiyim Sap alanına yönelmeyi düşünüyorum fakat bunun için önceden bilmemiz gereken programlar veya yazılım dilleri var mı? Mesela excel öğrenmeye çalışıyorum yararı olur mu?
    C gibi diller bu yola başlamak için öğrenilmeli mi ? Yani direk udemy gibi yerlerden sap kurslarına mı bakılsa yeter yoksa yukarıda dediğim gibi bilgilerimizin olması gerekiyor mu? Bu konudaki tavsiyeleriniz neler cevaplarsanız sevinirim 🙂 Şimdiden teşekkürler

    • Merhaba Badem,
      Öncelikle güzel dileklerin için ben teşekkür ederim.
      Yönetim Bilişim Sistemi mezunları pek tabi SAP Danışmanlık, SAP İş Analistliği veya SAP Proje Yöneticisi olarak çalışabilir.
      Mesajınızdan anladığım kariyerinize SAP Danışmanı ve özellikle yazılım danışmanı olarak ilerlemek istiyorsunuz. Bu bağlamda size öncelikle şunu diyebilirim ki, excel eğitimi bir tek SAP için değil, iş hayatında her zaman işine yarayacak bir program olması nedeni ile, bu şekilde ufak eğitimleri almanda fayda görüyorum.

      Eğer yazılım tarafında ilerlemek istersen, excel pivot ve filtremelem kriterlerin yazılım anlamında algoritma mantığını geliştirmene neden olacaktır.

      ABAP kendine özgü syntax bilgisi olan bir yazılım dilidir. Malesef test ortamı bulmanda çok mümkün değil. Bundan dolayı abap diline benzeyen genel programlama dillerini öğrenerek yazılım yetkinliğini geliştirmen tabi ki çok faydalı olur. Staj işlemlerinde SAP firmalarında çalışma şansını yakalayabilirsen, yazılım bilgini ABAP dili ile kısa bir süre içerisinde örtüştürebileceğini düşünüyorum.

      ABAP Temelin olmadığı ve daha önemlisi demo ortamı bulamayabileceğin için kursları almak sadece izleyerek öğrenmene yarayacaktır.

      Yardımcı olabileceğim bir konu olur ise lütfen belirt.
      Her şey gönlünce olsun.

      • Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Staj yeri yeni bakmaya başladım dediğiniz gibi sap firmalarında arayışımı sürdürüceğim geç kalmadan sizin yazılarınıza denk geldiğime sevindim. Excel için ise ben de fark ettim bütün ilanlarda aranan bir kriter olarak yazıyor. Sql a başlamayı düşünüyorum Sap içinde daha yararlı olabiliceğini okudum ve bu dönem alıcağım veritabanı yönetim sistemleri dersindede lazım olacak. Tekrardan yorumunuz için teşekkür ederim

  8. Merhaba. Yönlendirdiğimiz tüm yazı başlıklarını okudum. Sizin yıllar önce eksikliğini çektiğiniz durumu hala yaşıyoruz sanırım ki sap konusunda bulabildiğim en iyi site sizinki. Bursa da yaşıyorum. Harita mühendisiyim. Sektör değiştirmek istiyorum. Bulabildiğim tek kurs var ve 30 saatlik eğitim beni ne kadar geliştirir çözümleyemiyorum. Bir harita mühendisi olarak dediğiniz gibi şirketlere cv göndersem kabul görebilmek nasıl sağlanacak? Hangi modülde ilerlemeliyim? Hem herkes yapabilir gibi hem de sap modül eğitimleri almadan bazı şeylerde tecrübeli olmamız lazımmış gibi. Modülleri tek tek okuduğumda benim bu konularda hiçbir altyapım yokki nereden başlayacağım diye kafam karışıyor. Çıkamıyorum işin içinden.

    • Merhaba Ceren,
      Yazdıklarından senin için en uygun olanının bir eğitim alıp müşteri tarafında çalışmak olduğunu düşünüyorum.
      Teknik alt yapı gerektiren CO, FI ve Abap modüllerini tavsiye etmem ancak MM,SD ve HR modüllerini tavsiye edebilirim. Alacağın kurs üzerinden müşteri tarafında çalışman biraz daha iyimser olacaktır.

  9. Hocam çok güzel bir açıklama gerçekten teşekkürü borç bilirim peki biz bu modülleri kendi halimizde tümünü kapsayacak şekilde yani yazılım daki deyimiyle fullstack olarak öğrenebilir miyiz ?

    • Merhaba Özgür Bey,
      Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
      Tabi ki dediğiniz şey yapılabilir ancak ne kadar verimli ve başarılı olabilir bu konuda tereddütlerim bulunmakta. Bu dediğinizi belki müşteri tarafında yapabilirsiniz. Ama danışmanlık tarafında bu dediğinizi yapmanız pek mümkün değil ve kabul görmeyecektir.

  10. Merhaba Umut Bey, ben endüstri mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim amacım SAP alanında kariyer yapmak. Sizin de tavsiye ettiğiniz gibi MM modülünde eğitim alıp uzmanlaşmak istiyorum ama bu eğitimi nereden alırsam bana daha faydalı olur bilemedim. Bana yardımcı olup yol gösterirseniz çok memnun olurum. Yazınız için teşekkür edip iyi çalışmalar diliyorum.

  11. Merhabalar Umut Bey, öncelikle ellerinize bilginize sağlık çok güzel paylaşımlar da bulunmuşsunuz. Umut bey ben şuan bir özel eğitim kurumunda ön muhasebede çalışıyorum. 4 aydır, aynı zamanda istanbul üniversitesi işletme yöneticiliği yüksek lisans yapıyorum. lisansım havacılık yönetimi bölümünde tamamladım. muhasebe, finans, işletme için sap da ilerlemek istiyorum. ama sap konusunda hiç bir bilgim yok bu için nerden başlamalıyım? neler önerirsiniz. teşekkür ederim.

    • Onur Bey selamlar,

      Öncelikle bir danışmanlık eğitimi almanızı tavsiye edebilirim. Akabinde bu eğitim ile danışmanlık firmalarının açtığı yeni mezun ilanlarına yada müşteri tarafında ki deneyimsiz sap uzmanları pozisyonuna başvuruda bulunmanızı tavsiye edebilirim.

  12. hayirli günler hocam ben Elektrik Elektronik Mühendisiyim …Enerji dağıtım şirketlerine iş başvurusunda bulundum… SAP bilen adayları alıyorlar bunun için SAP’nin hangi mödulu üzernde çalişmaliyim teşekkürler

    • Bu hangi departmana başvurduğunuz ile ilgilidir.
      Bakım Onarım bölümüne başvuruyor ise PM modülü, Satış tarafına başvuruyor ise SD, Satınalma tarafına başvuruyor iseniz MM gibi modüllerin üzerine yönelmelisiniz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*