Satınalma Siparişine Ait Mal Girişi (MIGO) nasıl yapılır?

Bu yazımızda, MM Modülüne ait olan ve sıklıkla kullanılan, ME21N işlem kodu üzerinden açılan bir satınalma siparişinin MIGO işlem kodu üzerinden mal girişinin nasıl yapıldığını anlatacağım.

Öncelikle Satınalma Siparişi nedir bundan bahsedeyim.  SAP Sisteminde farklı türlere ait satınalma siparişi açılabilir. Bu türleri şu şekilde sınıflandırabiliriz.

  • Mal Alım Siparişleri
  • Alınan Hizmet Siparişleri
  • Belirli bir Masraf Yerine yapılacak olan mal alım veya hizmet alım siparişleri
  • Belirli bir proje için alınacak mal alım veya hizmet siparişleri

Bu kırılımı şirketlere bağlı olarak istediğimiz kadar sınıflandırabiliriz.

Peki MIGO işlem kodunu ne için kullanıyoruz. MIGO işlem kodu mal alım siparişlerinin depo stoklarımıza dahil edebilmek veya stoklarımıza dahil ettiğimiz bir işlemi iptal edebilmek(Mal Girişinin Ters Kaydının Alınması) için kullanırız.

MIGO işlem kodu üzerinde işlem yapmadan önce, mal kabul yada satınalma yetkilisinin öncelikle mal girişini yapması gerektiği Satınalma Siparişini(SAS olarak adlandırılır) bulması gerekmektedir. Satınalma siparişini bulduktan sonra MIGO işlem koduna girilir ve aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterilen adımlar uygulanır.

A01 Mal Girişi – R01 Satınalma Siparişi – Satınalma Sipariş Numarası – 101 Mal Girişi İşlem Kodu seçilir.
Satınalma sipariş numarası girildikten sonra, depoya kabul yapılabilecek olan malzemeler satırlarda görüntülenecektir.
Kalemler OK olarak O. kısmında işaretlenir ve kaydet butonuna basılır.

Satınalma Sipariş numarası girildikten sonra Satıcı ünvanı satınalma siparişi üzerinden otomatik olarak gelir. Kullanıcı İrsaliye alanına irsaliye veya irsaliyeli fatura numarasını yazarak kalemleri ok olarak işaretler ve mal girişini gerçekleştirir.

Yaptığımız işlem ile malzeme kodu üzerinde tanımlanmış olan özellikler ve satınalma siparişi üzerinde ki kalem verisi üzerinde belirtilen özelliğe göre malzeme stoklarımıza giriş sağlar.

İlgili malzeme veya belgeye ait olan son ve önceki hareketlerinizi görüntüleyebilmek için MB51 işlem kodu üzerinde bulunan Malzeme Belgesi Raporu üzerinden işlemlerinizi yürütebilirsiniz.

Bunun yanı sıra MMBE işlem kodu üzerinden ilgili malzemeye ait tüm şirket ve depo kodu üzerindeki stok miktarlarını görüntüleyebilirsiniz.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 323 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

4 yorum

  1. Merhaba Umut bey, Öncelikle başarılarınızın devamını dilerim. 313 hareket kodu ile nakil yapmaya çalıştım. Ürünler Nakil yaptığım depo yerinde Nakil stoğu (DY) diye yerde duruyor. Bunu tahditsiz kullunıma nasıl atabilirim ? Bu ara da 313 hareketi 2021 11. ayda gerçekleşmişti . Teşekkürler

    • Faik Bey merhaba,
      Hareket türünüzün ne işe yaradığını tam olarak bilmemek ile birlikte ürünün transferi gerçekleştirilen depo Nakil Deposu olarak tanımlı olduğu için ürünler üzerinden işlem yapmanızı engelliyor olabilir.
      Malesef 11 aya işlem yapıldığından dolayı muhasebe ile koordineli bir şekilde ürün transfer işleminin yapılması en doğrusu olacaktır.

  2. Umut bey merhaba,
    Hizmet alımlarına dair sas yapmayı ancak migo işlemi yapmak istemiyoruz. Örneğin otel konaklama, seyahat, işyeri temizlik vb.
    Malzeme bazında migo’nun opsiyonel olmasını talep ettik ancak Z’li bir işlem ve birçok şeyi etkiler gerekçesi ile bunu yapmamakta ısrarcılar. Ancak bildiğim kadarıyla malzeme kartı özelinde bunun yönetimi mümkün? Sizin kanaatiniz nedir? Teşekkürler.

    • Mehmet Bey merhaba,
      Daha önce yaptığım bir projede, stok kartı olmadan, mal gruplarını stok kartı gibi açarak, satınalma onaylarının tamamlanarak direkt olarak faturalandırma işlemini yapmıştım.
      SAP Standartları gereği, malzemenin olduğu bir ortamda mutlaka malzeme defteri hareketi olacağı için migo yapmak zorunda diye biliyorum.
      Ancak migo işlemini kullanmanızı bende tavsiye ederim. Özellikle talebi açan kişilerin migo işlemini yapması bu ürünlerin gerçekten teslimatının yapıldığını sistem üzerinde onaylamaları anlamına gelecektir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*