Arızi Müşteri Nedir, Nasıl Tanımlanır? Tek Seferlik Müşteri Nedir, Nasıl Tanımlanır?

Bu yazımızda SAP’nin kullanıcılarına sağladığı avantajlardan olan Arızi-Tek Seferlik Müşteri(One Time Customer) yapısından bahsedeceğim.

Öncelikle SAP Sisteminde, Arızi-Tek Seferlik Müşteri nedir, ne için kullanılır bundan bahsedelim.

Arızi-Tek Seferlik müşteri adından da anlaşılacağı gibi, tek sefer çalışılan müşteriler için kullanılan bir özelliktir. Özellikle perakende sektöründe faliyet gösteren firmalar için veya masraf girişlerinde tek seferlik harcama yapılan satıcılar için kullanılan bir yapıdır. Bu sayede sisteminizde müşteri yönetimi daha kolay olacak olup, tek seferlik işlem yapılan müşterilerin müşteri kartları sisteminizde açılmayacak olup, raporlama esnasında bu firmalara ait olan tüm detaylara ulaşabileceksiniz.

Şimdi de isterseniz SAP Sisteminde, Arızi-Tek Seferlik müşteriye neden ihtiyaç duyulduğunu anlatalım.

SAP Sisteminde bir sipariş oluşturulması esnasında kullanılması zorunlu alanlardan biride müşteri bilgisidir. Ancak çok sık çalışılmayacak olan müşteriler için cari kartlarını sistemde tutmaya gerek yoktur. Örneğin perakende sisteminde her gelen müşterinize cari kart açmak yerine arızi müşteri olarak değerlendirebilirsiniz.Bunun yanı sıra personel masrafları içinde aynı durum geçerlidir. Örneğin personelinizin yemek yediği bir restoran bilgisini sisteminizde tutmaya gerek yoktur. Bundan dolayı arızi satıcı veya arızi müşteri bilgileri sisteminizde oluşturarak bu gibi işlem yapılan carileri SAP sistemlerinizde bilgi olarak tutabilirsiniz.

Şimdi de, isterseniz arızi müşteri veya satıcı oluşturmak için neler yapmalısınız bunları anlatalım.

Öncelikle Arızi Müşteri yada Satıcılar için sisteminizde yeni bir hesap grubu oluşturulması gerekmektedir. Yeni bir Hesap Grubu oluşturmak için, buraya tıklayarak Müşteri ve Satıcı Hesap Grubu oluşturma konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

SAP Sisteminizde muhtemelen Arızi Müşteri veya Arızi Satıcı hesap grubu bulunmaktadır. Eğer bulunmuyor ise lütfen yukarıdaki link üzerinden SAP Sisteminde Müşteri ve Satıcı Hesap Grubu nasıl oluşturulur konulu yazımızı okuyunuz.

Şimdi örneğimizde Arızi Müşteri hesap grubunun olduğunu düşünerek, örnek arızi müşterimizi nasıl oluşturacağımızı anlatalım.

FD01 işlem kodu üzerinden, aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtildiği gibi Arızi Müşteri hesap grubu seçilir. Burada Arızi Hesap Grubunuzun kullanacağı numara aralığını harici mi(manuel olarak kullanıcı tarafından mı verilecek) yoksa dahili mi(ardışık sırayı mı takip ediyor) olduğunu Hesap Grubu tanımlaması esnasında belirtmiştiniz. Eğer dahili ise herhangi bir numara belirtmeden, Arızi Müşterinizi hangi şirket kodu üzerinden çalışması gerektiğini seçerek devam edebilirsiniz. Eğer Harici numara aralığı hesap grubunda belirtilmiş ise, kullanıcı arızi müşteri için manuel numara belirlemek zorundadır.

Arızi Müşteri
Hesap Grubu alanında Arızi Müşteri hesap grubu seçilir. Akabinde Hesap Grubunun Numara Aralığı özelliğine göre müşteri kodu girilir ve şirket kodu bilgisi girilip enter tuşuna basılır.
Arızi Müşteri
Müşteri Kartı üzerinde şirketinize göre değişen zorunlu alanlar ve diğer ek alanlar müşteri bilgisi olarak kayıt edilir.

Arızi Müşteri
Denetim Verileri sekmesinde Vergi Numarası, Vergi Dairesi ve Tüzel Kişilik bilgileri girilir.

Arızi Müşteri
Şirket Bilgileri sekmesine basılarak Hesap Yönetimi alanında Mutabakat Hesabı alanı seçilir.

Arızi Müşteri
Gerekli bilgiler girildikten sonra kaydet butonuna basarak Arızi Müşterinizi oluşturabilirsiniz.

SAP ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 323 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*