SAP Sisteminde Referans ile Satınalma Siparişi Nasıl Oluşturulur?

Merhabalar,

Bu yazımızda, SAP kullanan kullanıcıların sıklıkla karşılaştıkları bir soruna çare olmak adına, bir referans belgeye bağlı olarak yeni bir satınalma siparişini nasıl oluşturabileceklerini anlatacağım.

Öncelikle bir satınalma siparişini hangi belgeleri referans alarak oluşturabileceğinizi anlatayım.

Hangi Belgeler Referans Alınarak Satınalma Siparişi Oluşturulabilir?

  • Satınalma Talebi
  • Satınalma Teklif Talebi
  • Satış Teklifi
  • Başka bir Satınalma Siparişi
  • Sözleşme
  • Satış Siparişi

Referans ile satış siparişi oluşturmak için iki yöntem vardır.

Birinci yöntem ME58 işlem kodu, ikinci yöntem ise ME21N işlem kodu üzerinden satınalma siparişi oluşturmaktır.

ME58 İşlem Kodu ile Satınalma Siparişi Nasıl Oluşturulur?

SAP Sisteminizde ME58 işlem koduna gidilir. Açılan ekranda Satınalma Organizasyonu, satıcı bilgisi girilerek rapor çalıştırıldığında, bu kriterlere uygun sözleşmeler, talepler, teklifler kullanıcının önüne gelir.



Açılan ekran üzerinde girmiş olduğunuz kriterlere uygun kayıtlar listelenir ve Satınalma Siparişine çevirmek istediğiniz talep veya ilgili belgenin üzerine çift tıklanır.

Satınalma Siparişine çevirmek istediğiniz talep veya ilgili belgenin üzerine çift tıklanır.

Açılan ekran üzerinde Satınalma Siparişinizin Türü, Satınalma Sipariş Tarihi, Satınalma Grubu, Satınalma Organizasyonu otomatik olarak talep üzerinden gelir ve kullanıcının değiştirmesi gereken bilgiler olması durumunda kullanıcı ilgili değişiklikleri gerçekleştirir.


Satınalma Siparişinizin Türü, Satınalma Sipariş Tarihi, Satınalma Grubu, Satınalma Organizasyonu otomatik olarak talep üzerinden gelir ve kullanıcının değiştirmesi gereken bilgiler olması durumunda kullanıcı ilgili değişiklikleri gerçekleştirir

Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra, kullanıcı siparişi oluşturmak için Enter veya Ok tuşuna basar. Bu durumda sistem otomatik olarak ME21N işlem koduna kullanıcıyı yönlendirir, ve kullanıcının bir önceki ekranda girdiği SAS Türü, SAS Tarihi, Satınalma Grubu ve SA Organizasyonu bilgileri otomatik sipariş ekranında doldurulmuş olarak gelir. Kullanıcı seçmiş olduğu satıcıya ait olan Satınalma Taleplerini ekranın sağ kenarında görür ve siparişe çevirmek istediği taleplerin numarasını Alış-Veriş Arabası ikonunun üzerine sürükleyerek siparişe ekler. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra sipariş kayıt altına alınır.

Ekranın sol tarafındaki açık olan talep numaraları sürüklenerek alışveriş arabası ikonuna sürüklenir, böylelikle satınalma talepleri kalemleri siparişe eklenir.

Akabinde kaydet butonuna basarak siparişler kayıt altına alınır.

ME21N İşlem Kodu ile Satınalma Siparişi Nasıl Oluşturulur?

ME21N işlem kodu, SAP Standartlarında Satınalma Siparişi(SAS) oluşturmak için kullanılan işlem kodudur.

ME21N işlem kodunu girip ilgili menüye geldiğinizde, aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen Belgeye Genel Bakışı Aç butonuna basarak ekranın sol tarafında yeni bir menü açılır.

Belgeye Genel Bakışı Aç butonuna basılır.

ME21N ekranında Belgeye Genel Bakışı Aç butonuna basıldığında aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtildiği gibi alan açılır.

Belgeye Genel Bakışı Aç butonuna basıldığında kırmızı kutucuk içerisine alınan alan açılır. Kırmızı Kutucuk içerisinde yer alan turuncu kutucuk içerisinde olan butona basıldığında aşağıdaki alternatifleri kullanarak referans ile sipariş oluşturulabilir.

  • Satınalma Siparişleri
  • Teklif Talepleri
  • Sözleşmeler
  • Teslimat Planları
  • Genel Satınalma Belgeleri
  • Satınalma Talepleri
  • Kendi SA Siparişlerim

Örneğin Satınalma Siparişleri seçerek daha önce açılmış olan bir Satınalma Siparişini(SAS) baz alarak yeni bir satınalma siparişi oluşturulabilir.

Bunun için aşağıdaki adımlar uygulanır.

Satınalma Siparişleri seçeneği seçilir.

Bu seçenek seçildiği zaman sistem otomatik olarak kullanıcıyı farklı bir ekrana yönlendirir.

İlgili kriterlerden uygun olanlar gerek görülür ise doldurulur.

Rapor çalıştıktan sonra ekranın sol tarafında kırmızı kutucuk içerisinde belirtildiği gibi kriterler uygun satınalma siparişleri listelenir.

Belirlenen siparişler akabinde seçilip sürüklenerek alış-veriş sepetine sürüklenir ve sipariş kalemleri referans alınan sipariş üzerinden dolar.

Bir sonraki adımda düzeltilmesi gereken veriler düzeltilir ve sipariş kayıt altına alınır.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 324 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

7 yorum

    • Merhaba,
      İlgili sipariş içerisine girip açık kalemlere silme işareti koyabilirsiniz veya açık kalemlere ait bir mal kabulu yapıldı ise bu kalemlerin detayında Teslimat sekmesinde Son Teslimat alanını işaretlemeniz ve/veya Fatura sekmesinde Son Fatura alanını işaretleyerek kaydetmenizi tavsiye edebilirim.

  1. Merhaba Umut Bey,

    Bir kaç sorum var, bunları size iletmem için instagram vs. iletişim kanallarınızı yazabilir misiniz?

    Örneğin;

    Döviz kuru anlaşmalı siparişler için (Yaklaşık fiyatlı sipariş) nasıl oluşturulur ? bunun detayları da var. Bunları info recorddan yapabiliyor muyuz?

    Hangi tarihteki dövz kurunun geçerli olacağını nasıl belirliyoruz gibi…

    • Merhaba,

      Satınalma siparişinizin içerisine kur bilgisini kendinizde girebilirsiniz.

      Bilgi Kaydı üzerinde böyle bir uygulama var mı danışmana sormak lazım ama eğer yok ise bile, z’li bir uygulama ile satıcı bazlı sabit kur uyarlama tablosu yapılarak siparişlerde bu kurun otomatik gelmesi sağlanabilir.

  2. Merhaba Umut Bey,
    Satınalma siparişi oluştururken yanlış satıcı numarası girilmiş.Bunu düzeltme imkanı var mı yoksa SAS’ı iptal mi etmek gerekir?
    Teşekkürler.

    • Merhaba,
      Eğer satınalma siparişi ile ilgili herhangi bir onay, mal kabülu söz konusu değil ise gerçekleştirebilirsiniz. Ancak satıcısı olan bir talep siparişe bağlandı ise, mal kabulu yapıldı veya onayları gerçekleşti ise herhangi bir işlem gerçekleştiremezsiniz.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*