SAP Sisteminde Satınalma Siparişi ile Satınalma Faturası Karşılaştırması Nasıl Yapılır?

Merhabalar,

Bu yazımızda, aslında sadece SAP kullanan firmalara ait olmayan ve tüm firmaların operasyonel süreçlerinde yer alan, Satınalma Siparişim ile Satınalma Faturam ne kadar örtüşüyor sorusunun cevabını SAP Sisteminde nasıl bulabileceğinizi anlatacağız.


SAP R3, SAP ECC veya SAP HANA sisteminde açılan bir SAS(Satınalma Siparişi) her zaman genel olarak aynı özellikleri taşır. Yani SAP MM Modülü üzerinden açılan bir SAS(Satınalma Siparişi), aynı şekilde karşılanması da Satınalma Faturası ile olur.

Öncelikle isterseniz bu konu ile ilgili daha önce yazdığımız yazılarımızı kaynak olarak sizinle paylaşalım.

İlgili Konuya Benzer İçeriklerimiz

SAP Sisteminde Referans bir Satınalma Siparişi ile yeni bir satınalma siparişini nasıl açabileceğinizi daha önceki yazılarımızda anlatmıştık. Buraya tıklayarak Referans Belge ile Yeni Satınalma Siparişi nasıl oluşturulur konulu yazımıza ulaşabilirsiniz.

SAP Sisteminde açılmış olan bir satınalma siparişine ait irsaliye girişi veya mal girişini nasıl yapabileceğinizi anlatan yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu konuların dışında MM Modülü ile ilgili tüm işlem kodları ve tablo adlarına ulaşabileceğiniz yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

SAP Sisteminde Satınalma Siparişi ile Satınalma Faturasını Karşılaştırma

SAP Sisteminde onayları tamamlanmış bir satınalma siparişinin günlük operasyonunda kalan işlemler, mal girişinin ve satınalma faturasının girilmesidir.

Ancak günlük operasyonel işlemlerimizden dolayı bir satınalma siparişinin faturasının ne durumda olduğunu takip etmek zor. Ayrıca gün içerisinde birden fazla satınalma siparişinin işlemlerinin olduğunu düşünürsek, fatura ve sipariş karşılaştırılması oldukça zor bir işlem olacaktır.


SAP bunu da düşünerek, sihirli bir işlem kodu geliştirmiş. Bu sihirli işlem kodu MB5S ‘dir. Bu işlem kodu ile satınalma siparişi ile satınalma faturası karşılaştırılarak, satınalma siparişinin ne kadarının karşılaştırıldığı ve tutarları arasındaki değişimi rahatlıkla raporlayabilirsiniz.

Bu rapor sonucunda satınalma belgesi bazında tüm tutarsızlıkları kolaylıkla raporlayabilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde MB5S işlem kodunda yer alan raporun arama filtreleme ekranını görebilirsiniz.

Bu ekran üzerinden uygun filtreleme işlemlerini yaparak raporunuzu çalıştırabilirsiniz.


Satıcı: Hangi satıcı yada satıcılara ait satınalma siparişi – satınalma faturası karşılaştırması istediğinizi belirttiğiniz satıcı kodlarının yer aldığı alandır.

SA Organizasyonu: Hangi Satınalma Organizasyonu yada Satınalma Organizasyonlarına ait satınalma siparişi – satınalma faturası karşılaştırması istediğinizi belirttiğiniz SA Organizasyonlarının kodlarının yer aldığı alandır.

Satınalma Grubu: Hangi Satınalma Grubuna yada Satınalma Gruplarına ait satınalma siparişi – satınalma faturası karşılaştırması istediğinizi belirttiğiniz Satınalma Grupları kodlarının yer aldığı alandır.

Malzeme: Hangi Malzeme yada Malzemelere ait satınalma siparişi – satınalma faturası karşılaştırması istediğinizi belirttiğiniz Malzeme kodlarının yer aldığı alandır.

Satınalma Bölgesi: Hangi Satınalma Bölgesi yada Satınalma Bölgelerine ait satınalma siparişi – satınalma faturası karşılaştırması istediğinizi belirttiğiniz Satınalma Bölge kodlarının yer aldığı alandır.

Kalem: Hangi Satınalma Sipariş Kalemi yada Satınalma Sipariş Kalemlerine ait satınalma siparişi – satınalma faturası karşılaştırması istediğinizi belirttiğiniz Satınalma Sipariş Kalem kodlarının yer aldığı alandır.

Rapor bu şekilde çalıştırıldıktan sonra girdiğiniz kriterlere göre aşağıdaki rapora benzer bir görüntü elde edersiniz.


MB5S Satınalma Siparişi – Satınalma Faturası Karşılaştırma Raporu Analizi


Raporun üst kısmında bulunan ve kırmızı ile bildirilen alanda, Satınalma Siparişi içerisinde yer alan miktarlar ile Satınalma Faturasında bulunan ve sisteme işlenen miktarların birbirinden farklı olduğunu görmekteyiz.

Yeşil zemin içerisinde yer alan kısımlarda ise Satınalma Siparişinde yer alan miktar ile Satınalma Faturası içerisinde yer alan miktarın bir biri ile uyumlu olduğu görülmektedir.

Raporun en alt kısmında yine yeşil zemin rengi ile belirtilen alanda ise, Satınalma Siparişinin henüz faturasının gelmediği ve 0 fatura miktarı olduğu görünmektedir.

MG Belge ile Fatura tutarı arasındaki farklarıda ekranın en sağ tarafında ki tutar alanlarından karşılaştırabilirsiniz.


Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 324 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*