SAP Sistemlerinde alınan requestlerin zaman zaman birleştirilme ihtiyacı ortaya çıkar. Peki, request birleştirme neden kullanılır. Zaman zaman farklı danışmanların aynı konu üzerinde çalıştığında tüm geliştirmeleri tek bir request içerisinde taşımak istediğimizde, request birleştirme işlemi uygulanır.
SAP Sisteminde Request Birleştirme Nasıl Yapılır?
SAP Sisteminde “SE10” işlem koduna giderek Request Taşıma Organize etme menüsüne ulaşılır.
Açılan ekranda, request almış olan kullanıcının SAP Sisteminde ki kullanıcı adı girilir ve enter tuşuna basılır.
Bir sonraki adımda, girilen SAP Kullanıcısının aldığı ve release edilmemiş requestleri görebilirsiniz. Release edilmiş requestleri görmek istiyor iseniz, yukarıda ki ekran görüntüsünde yer alan Released alanının işaretlenmesi gerekmektedir.
Sonrasında, aşağıda belirtilen menu yolu izlenerek request birleştirme menüsüne geçilir.
Merge Request alan menüsüne basında aşağıdaki ekran görüntüsünde yer aldığı gibi, birleştirmek istediğiniz request numaralarını ilgili alanlara yazmanız gerekmektedir.
Yukarıda ki işlemi anlatacak olur isem, D1SK901125 nolu requesti D1SK901121 nolu requesti ile birleştirerek, gerçekleştirilen tüm değişikleri bu request altında toplamış oluyorum. Sonrasında kaydet butonuna basıyorum.
İşlem tamamlandıktan sonra yukarıda ki ekran görüntüsünde de gördüğünüz gibi, D1SK901125 nolu request artık listemizde bulunmamaktadır. Tüm özellikleri D1SK901121 nolu request içerisine eklenmiştir.
Basis konuları ile ilgili diğer yazılarımız için buraya tıklayınız.
SAP ile ilgili daha fazla detay için buraya tıklayınız.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Tesekkurler
Teşekkürler