SAP Sistemini kullanan firmaların mali işler departmanı personelinin zaman zaman bazı biriken tutarları(masraf vb) çeşitli hesaplara belirli oranlarda tayin etmesi gereken durumlar olmaktadır. Yazarlarımızdan Öznur Bektaş tarafından yazılan SAP Sisteminde Hesap Tayin Örneği nasıl yaratılır konusu işte bu soruna çözüm bulan bir süreçtir.
Şimdi isterseniz bu konuda yapılması gerekenleri adım adım anlatalım.
SAP Sisteminde Hesap Tayin Örneği Nasıl Yaratılır (FKMT)?
SAP’de FKMT, borç veya alacak kaydı birden fazla olan muhasebe kayıtlarında hesaplara gidecek tutarları belirli kriterler belirleyerek (tutar, % vs.) dağıtım yapmak için kullanılır.
Mali işler -> Mali muhasebe ->Defteri kebir -> Kayıt -> Referans belgeler -> FKMT-Hesap tayin örneği altında yapılır.
Açılan sayfada hesap tayin örneğinin kısa ismi “Hesap tayin örneği” alanına yazılır. Hesap tayin örneğinde kullanılacak hesap planı ve para birimi seçilir ve örnek metin yazılır. Vergi hesaplanacaksa “Vergiyi hesapla” işaretlenir. Eğer otomatik olarak masraf yerlerine ve gider çeşitlerine göre dağıtım yapılmak isteniyorsa Eşdeğerlik alanı da işaretlenir ve hesap tayin örneği kaydedilir.
Kaydetme işleminden sonra hesap tayin örneğinde gider hesaplarının masraf yeri bazında dağılımını gerçekleştirilir. Bunun için kayıt anahtarı (40), şirket kodu, vergi göstergesi ve masraf yeri seçimi yapılarak kaydedilir.
NOT:
FKMT’de masraflar, masraf yeri bazında kırılmaktadır ve defteri kebir hesabında %100 olacak şekilde dağıtılmaktadır. Yani masraf yerlerine ait dağıtım oranının yüzde yüz olması gerekmektedir.
Hesap Tayin (FKMT) Örneği
ACACTREE01 işlem kodunda dönemselleştirme nesnesi yaratılır.
Burada FKMT çalışabilmesi için yaratılan FKMT- Hesap tayin örneğinin parametreler tabından “ACE-Dağıtım anahtarı” alanından ilgili dönemselleştirme nesnesine verilmiş olması gerekmektedir. ACE-Dağıtım oranına ise 100 yazılarak devam edilir.
Kullanılan “DENEME” adlı hesap tayin örneği:
ACACTREE01 işlem kodunda olan yaratılmış belgeler inceleyebilir:
Örnek olarak 6 aylık bir örnek yapıp sadece Ağustos ayı için çalıştırıldığında aşağıdaki gibi dağıtımlı kayıt atılmaktadır.
SAP FI Modülü ile ilgili diğer yazılarımız için buraya tıklayabilirsiniz.
Yazarımız Öznur Bektaş’ın diğer yazıları için buraya tıklayabilirsiniz.
SAP ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bir yanıt bırakın