SE16H İşlem Kodu ile SAP Sisteminde Pivot Excel Oluşturma

İşletmeler her ne kadar SAP ERP Sistemini veya diğer SAP Çözümlerini kullansalar da, kullanıcılar hiç bir zaman excel ile verileri çekmekten ve raporlamaktan vazgeçmezler. SAP ERP ve SAP Çözümlerinden elde edilen bir çok karma veri sonunda bir excel sayfasında mutlaka excel pivot fonksiyonu kullanılarak daha okunaklı bir özete çevrilir. SE16H işlem kodu sayesinde, raporlama yapmak istediğiniz veri tablosu üzerinde, bir veri öğesi üzerinden gruplama(örneğin tüm malzemelere ait toplam satınalma sipariş sayısı), bir veya birden fazla veri öğesine göre sıralama(örneğin malzeme koduna göre büyükten küçüğe, malzeme tanımına göre küçükten büyüğe), rapor görüntüsü üzerinde sütunlarınızı öncesinde sıralayabilir, rapor verilerinde çeşitli özetlemeler yapabilirsiniz.

SAP sisteminde SE16 ve SE16N işlem kodlarını çoğu anahtar ve standart kullanıcı bilir. Bu işlem kodları üzerinden tablo ismini bildiğiniz tablolardan istediğiniz kriterlerde o tablo içerisinde bulunan verileri raporlayabilirsiniz.

Tutar alanları gibi sayısal veriler içeren veriler olması durumunda toplam alıp sonrasında ara toplamlar ile verileri biraz daha anlamlı hale getirebilirsiniz. Ancak ortalama ağırlık, toplam kayıt sayısı, büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe, minimum ve maksimum şeklinde direk olarak sizlere sonuç paylaşabilen bir nevi excel pivot mantığı ile çalışan sihirli bir işlem kodumuz daha var.

Bu sihirli işlem kodu SE16H’dır.

Şimdi isterseniz SAP ERP Sisteminde SE16H işlem kodunu kullanarak, SAP Sisteminden Excel Pivotları halinde nasıl rapor alabileceğinizi gösterelim.


SE16H – Gruplama Özelliği

Örneklerimizde EKPO adı verilen, Satınalma Belge Kalemi tablosunu baz alacağız.

SE16H işlem kodunda Gruplama Özelliğini EKPO tablosu için kullandığımızda hangi veri türü üzerinde gruplama yapacağımızı belirtmemiz gerekmektedir. Örneğin, malzeme kodu üzerinden toplam kaç kalem sipariş verildiğini raporlamak için SE16H işlem kodunda aşağıdaki alanları işaretlememiz gerekmektedir.

SE16H

Raporumuzu sadece malzeme kodu üzerinden gruplama yaparak çalıştırdığımızda, görüntü olarak malzeme kodu yanında toplamda bu ürüne ait kaç sipariş kaleminin sistemde olduğu bilgisi gelir.

SE16H

Yine istenilmesi durumunda birden fazla alan için gruplama yaptırılabilir. Örneğin Malzeme Kısa Metni ve Malzeme Kodu bazında gruplama yapmak istediğimizde;

SE16H

Aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi aynı ürün tanımına ait iki farklı ürün kodu gruplanabilir.

SE16H

SE16H – Toplam Alma Özelliği

SE16H işlem kodu ile birlikte, rapor almak istediğiniz tabloda imkan verilen toplam alma tutarlarını tablonuzu yazdığınız zaman Toplam sütunu altında görebileceksiniz. Bu alanların toplam alanını tıklayarak sonuçlara çok kısa bir süre içerisinde ulaşabilirsiniz.

SE16H

Yukarıdaki ekran görüntüsünde görüntülendiği gibi SA Sipariş Miktarı alanını toplam al dediğimizde, ilgili satınalma siparişlerinin toplam kalem miktarlarını raporunuzda görüntüleyebilirsiniz.

SE16H

SE16H – Sütünları Belirli Bir Sırada Rapora Getirme

SE16H işlem kodu üzerinden bir tabloya ait verileri çekmek istiyor ve sütun sırası olarak en başta görmek istediğiniz sütunları 1, 2, 3 şeklinde yazarak ilk 3 sütunda bu alanların gelmesini geri kalan alanların alan sırasına göre gelmesini sağlayabilirsiniz.

Örneğin, EKPO tablosunda yer alan alanları raporlamak istediğimizde ilk 7 sütunun sırası ile Satınalma Belge Numarası, Kalem Numarası, Malzeme Kodu, Malzeme Metni, Şirket Kodu, Üretim Yeri ve Depo Kodu şeklinde olmasını diğer alanların 8. sütundan sonra ardışık olarak sıralanmasını istiyorum. Bu durumda SE16H ekranında SIRA alanında aşağıdaki gibi işaretlemeyi yapmam gerekmekte.

SE16H
SE16H

SE16H – Artan yada Azalan Sıralama Türü

SE16H işlem kodu üzerinden bir tabloya ait birden fazla alanı aynı anda büyükten küçüğe bir başka alanı küçükten büyüğe sıralayabilirsiniz.

Örneğin EKPO tablosunda Satınalma Belge Numarasını “büyükten küçüğe” kalem numarasını ise “küçükten büyüğe” sıralamak ister isem, SE16H işlem kodunda aşağıdaki düzenlemeyi yapmam gerekmektedir.

SE16H

SE16H – Özetleme Türleri

SE16H işlem kodu üzerinden bir tabloya ait birden fazla alanı aynı anda büyükten küçüğe bir başka alanı küçükten büyüğe sıralayabilirsiniz.


Bunun için yapmanız gereken, SE16H işlem kodunda yer alan Özetle alanında istediğiniz alanlarda sıralama türünü seçebilirsiniz.

Örneğimizde EKPO tablosunda Satınalma Sipariş Miktarı alanında ortalama değer almaya çalışalım. Bunun için Özetle sütunu altında, sipariş miktarına denk gelen alanda AVG Ortalama seçeneğini seçerek raporu çalıştırabilirsiniz.

SE16H

SE16H
SE16H Tablo Görüntüsü

SAP ile ilgili daha fazla teknik bilgi için buraya tıklayınız.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 320 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*