Scrum Modeli Proje Yönetimi Konu-1

Scrumın Tanımı

Scrum (isim): İnsanların mümkün olan en yüksek değere sahip ürünleri üretken ve yaratıcı bir şekilde geliştirirken, karmaşık ve adaptasyona açık sorunları ele alabildikleri bir çerçeve.

Scrum :

  • Basittir
  • Anlaması kolaydır
  • Ustaca yönetmek zordur.

Scrum, 1990’ların başından beri karmaşık ürünler için gerçekleştirilen işleri yönetmek için kullanılan bir süreç çerçevesidir. Scrum, bir süreç, teknik veya tanımlı bir yöntem değildir. İçerisinde çeşitli süreçleri ve teknikleri kullanabileceğiniz bir çerçevedir. Scrum, ürün yönetimi ve çalışma tekniklerinizin etkililiğini açık bir şekilde ortaya koyarak, ürününüzde, takımınızda ve çalışma ortamınızda sürekli iyileştirme fırsatı sunar.

Scrum çerçevesi, Scrum Takımları ve takımlarla ilgili rolleri, etkinlikleri, eserleri ve kuralları kapsar. Çerçevedeki her bir bileşen özel bir amaca hizmet eder; Scrumın başarısı ve kullanımı için bu zorunludur.
Bu belgede tanımlanan Scrumın kuralları; rolleri, etkinlikleri, ve eserleri birbirine bağlar ve aralarındaki ilişkiler ile etkileşimleri düzenler.

Scrumın Kullanımı

Scrum başlangıçta ürün geliştirme ve yönetme için geliştirildi. 1990’lı yılların başında başlayan Scrum, dünya çapında yaygın olarak şu amaçlarla kullanılmaktadır:

  1. Geçerli pazarları, teknolojileri ve ürün yeteneklerini araştırma ve tanımlama;
  2. Ürün ve ürünle ilgili iyileştirmeleri geliştirme;
  3. Ürün ve ürünle ilgili iyileştirmelerin günde bir çok kez yaygınlaştırılması;
  4. Bulut (online, güvenli, isteğe bağlı) ve ürün kullanımına yönelik diğer operasyonel ortamların geliştirilmesi ve sürdürülmesi;
  5. Ürünleri sürdürme ve yenileme.

Scrum, yazılım, donanım, gömülü yazılım, etkileşim fonksiyonları ağları, otonom araçlar, okullar, hükümet, pazarlama, organizasyonların işleyişini yönetmek ve günlük yaşantımızda birey ve toplum olarak kullandığımız hemen her şeyi geliştirmek için kullanılmaktadır.

Teknoloji, pazar ve çevresel karmaşıklıklar ve bunların etkileşimleri hızla arttıkça, Scrum’ın karmaşıklıkla başa çıkmadaki faydası günlük olarak kanıtlanmıştır.

Scrum, iteratif ve artımlı bilgi aktarımında özellikle etkili olduğunu kanıtladı. Scrum artık ürün, hizmet ve üst organizasyonun yönetimi için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Scrum’ın özü küçük takımlardır. Bu takım yapısı çok esnektir ve adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Bu güçlü yönler, binlerce kişinin iş ve iş ürünlerini geliştiren, yaygınlaştıran, işleten ve idame ettiren farklı takım formasyonlarında (tek takım, birkaç takım, çok sayıda takım ve takım ağlarında) da çalışmaya devam etmektedir. Bu takımlar, karmaşık mimariler ve hedef sürüm ortamları aracılığıyla işbirliği yapar ve birlikte çalışırlar.

“Geliştirme” ve “gelişim” kelimeleri Scrum Kılavuzu’nda kullanıldığında, yukarıda tanımlanan karmaşık çalışmalara atıfta bulunulmaktadır.


Scrum Teorisi

Scrumın temelinde deneysel süreç kontrol teorisi (veya deneycilik) yer alır. Deneycilik, bilginin deneyimden ve bilinen şeylere dayanarak alınan kararlardan meydana geldiğini ileri sürer. Scrum, öngörülebilirliği en iyi seviyeye çıkarmak ve riski kontrol etmek için iterasyonlu ve artımlı (incremental) bir yaklaşım kullanır.

Her deneysel süreç kontrol uygulaması üç ayakla desteklenir: şeffaflık, gözlem ve adaptasyon.

Şeffaflık

Çıktıdan sorumlu kişiler sürecin önemli kısımlarını izleyebilmelidir. Şeffaflık bu kısımların bir ortak standartla tanımlanmasını gerektirir. Bu sayede bakan kişiler gördüklerinden aynı şeyi anlarlar.

Örnek olarak:

  • Tüm katılımcılarla sürece ait ortak bir dil paylaşılmalı;
  • İşi yapanlar ve sonuçta oluşan ürün parçasını gözlemleyenler ortak bir “Bitti” (Done) tanımına sahip olmalıdır.

Gözlem

Scrumı uygulayanlar, istenmeyen sapmaları tespit edebilmek için Scrum eserlerini ve Sprint Hedefine doğru ilerlemeyi sıkça gözlemlemelidir. Bu gözlemler, iş yapmaya engel olacak kadar sık olmamalıdır. Gözlemler, çalışma esnasında yetkin gözlemciler tarafından itinayla yapıldığında en çok faydayı sağlar.

Adaptasyon

Şayet bir gözlemci sürecin bir veya daha fazla kısmının kabul edilebilir sınırlar dışına çıktığını ve sürecin sonunda çıkacak ürünün kabul edilemez olacağını tespit ederse üzerinde çalışılan süreç veya ürün düzeltilmelidir.

Düzeltme daha fazla sapmaya izin vermeden mümkün olan en yakın zamanda yapılmalıdır.
Scrum, gözlem ve adaptasyon için bu belgenin Scrum Etkinlikleri bölümünde tarif edilen dört resmî etkinliği (toplantıyı) zorunlu kılar:

  • Sprint Planlama (Sprint Planning)
  • Günlük Scrum (Daily Scrum)
  • Sprint Değerlendirme (Sprint Review)
  • Sprint Retrospektifi (Sprint Retrospective)

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 324 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*