SAP Sisteminde Report Painter ile Kendi Raporunu Oluşturma

Merhabalar,

Daha önceki yazılarımızda SAP Sistemlerinde kendi raporlarınızı nasıl oluşturabileceğinizi anlatmıştım. Aşağıda linklerini verdiğim yazılarda 2 farklı türde, SAP Sisteminde kendi raporlarınızı nasıl oluşturabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızda ise, SAP’nin yine özelliklerinden biri olan Report Painter ile kendi raporunuzu nasıl oluşturabileceğinizi anlatacağım.

SAP Report Painter ile Kendi Raporunu Oluştur

SAP Report Painter uygulamasını çalıştırabilmek için GRR1 işlem kodunu çalıştırmanız gerekmektedir.

İşlem Kodu: GRR1

Menü Yolu: Bilgi sistemi –> Ad-hoc raporlar –> Report painter –> Rapor –> GRR1 yarat

GRR1 İşlem Kodu Menü Yolu

GRR1 işlem kodu üzerinden iki farklı şekilde rapor oluşturabilirsiniz. Bunlardan ilki yeni bir rapor oluşturmak, ikincisi ise var olan bir raporu kopyalayarak yeni bir rapor oluşturmaktır.

Biz örneğimizde yeni bir rapor oluşturmaktan bahsedeceğiz.

GRR1 Ekranı

Kitaplık: Bu alanda, SAP’nin kullanıcılar için sunduğu ağırlıklı olarak CO modülü ile ilgili hazır kitaplık isimlerini görüntüleyebilirsiniz.

Rapor: Birinci alanda çağıracağınız rapor kısa adını, ikinci alanda daha tanıtıcı bir anahtar değeri girebilirsiniz.

Bu bilgiler ışığında GRR1 ekranında Masraf yerleri – Tam maliyet hspl. ile ilgili bir rapor hazırlamak istediğimiz için Kitaplık alanında 1VK seçeneğini seçip, Rapor kısmında kendimize özgü bilgileri girerek “Yarat” butonuna basılır.

GRR1 Yeni Rapor Oluşturma Ekranı

Yarat butonuna basıldığında, aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen ekran açılır.

GRR1 İşlem Kodu – Report Painter İle Kendi Raporunu Yap

Bölüm: Bu alanda kısmında kendiniz için rapor başlığını yazabilirsiniz.

Anahtar Sütun: Bu alanda raporunuzun ana kırılım başlığını yazabilirsiniz. Örnek raporumuz için Masraflar ibaresi kullanılacaktır.

GRR1 Report Painter – Anahtar Sütun alanına yeni başlık girmek

Raporumuzun yapılan değişkenler üzerinden son durumu aşağıdaki gibi olacaktır.


GRR1 Report Painter – Anahtar Sütun alanına yeni başlık girmek görüntüsü

Bir sonraki adımda, raporumuzun Ana Kırılım satırlarını oluşturacağız. Bunun için Satır 1 alanına çift tıklayarak aşağıdaki ekran görüntüsüne sahip pencerenin açılmasını sağlıyoruz.

İlk satırımızda Masraf Çeşidi alan bilgisini görmek istediğimiz için Masraf Çeşidini alanını seçip <– butonuna basarak bu alanı raporda göstermek istediğimizi belirtiyoruz.


GRR1 Report Painter – Raporu oluşturulacak verilerin gösterilmesinin sağlanması

Masraf Çeşidi alanını ekranın sol tarafına aldıktan sonra hangi aralıktan başlatacak isek, kaynak alanına başlangıç değerini, son alanına ise masraf çeşidimizin son aralık değerini yazıyoruz. Teyit Butonunun yanındaki butonu tıklayarak ilgili alanın başlığını girebilirsiniz. Masraf Çeşidi grubunuz var ise Ad sütunun yanındaki alanı işaretlemeniz gerekmektedir.





Benzer şekilde Satır2, Satır3, Satır4 alanlarını benzer şekilde düzenleyebilirsiniz.

Girdiğimiz masraf çeşidi alanındaki aralık değerimiz Hammadde ürün grubuna ait olduğunu belirtiyoruz. Şimdi Hammadde ürün grubuna ait masraf çeşidinin dönemlere ait değerlerine göstermek istediğimiz için Sutun alanlarının nasıl değer alacağını gösterelim.

Sütun alanlarının düzenlemeside tıpkı satır alanlarının düzenlemesi gibidir. Sütunda hangi alanları göstermek istiyor isek yine varyant alanında bu alanlardan birini seçerek gerek duyulur ise adınıda değiştirirerek rapor görüntümüzü oluşturabiliriz.

Sütun1 alanına tıklayarak aşağıdaki ekran görüntüsünde görülen alanı seçiyoruz.




Karakteristikleri olan gösterge alanını seçili olarak devam ettiğimide, sütunlarda görmek istediğiniz alan bilgilerini görebileceksiniz. Örneğimizde Dönem bilgisini sütunlarda göstererek, ilgili dönemlerde gerçekleşen ilgili masraf çeşitleri için toplam değerleri görebilirsiniz.



Dönem bilgisini görmek istediğimiz için Dönem alanını ekranın sol tarafına taşıyoruz. Akabinde de aşağıdaki düzenlemeleri yapıyoruz.



Akabinde Kontrol Et ve Teyit butonlarına basarak ilk sütunumuzu oluştururuz.



Aynı işlemi Sütun 3 için tekrar yapıyoruz ve Sütun4’de bir formül işlemi yapacağız.



Sütun işlemlerini yaptıktan sonra, Sütun3 alanına bu üç alanın yani ekim, kasım ve aralık aylarının sonuçlarını toplayarak göstermeye çalışalım.

Bunun için sütun3 alanının üzerine çift tıklıyoruz ve açılan pop-up ekranında Formül seçeneğini seçiyoruz ve devam ediyoruz.

Açılan pop-up ekranında eklediğimiz sütunlar tanımlayıcı sütunu altında X001, X002 ve X003 olarak görünmektedir.



Şimdi hesap makinesi mantığı ile tanımlayıcılarımızı tek tek seçerek araya + işaretini koyuyoruz ve formülümüzü oluşturuyoruz.



Akabinde yeşil tike basarak formülümüzü kayıt altına alıyoruz. Karşımızı bir pop-up ekranı açılıyor ve sütun ismini soruyor, örneğimizde Toplam Dönem ismini verdim. Raporun son hali aşağıdaki gibidir.



Şimdi raporumuzun ön tarafını yani arama kriterlerimizi oluşturacağımız alana geçelim.

Bunun için aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi Düzenle menüsünden Genel Seçimler menüsü seçilir.



Açılan ekranda raporunuzun ön planda gireceğiniz arama kriterleri ekleme ekranı açılır. Raporumuzun arama kriterlerini, Kontrol Kodu, Mali Yıl, Değer Tipi, Versiyon ve Değerleme olarak belirliyoruz. Burada istediğiniz diğer alanlarıda ekleyebilirsiniz.



Ekranımızı aşağıdaki gibi belirtip kontrol edip teyit veriyoruz.



Tüm işlemlerimizi tamamladıktan sonra Kaydet butonuna basarak işlemimizi kayıt altına alıyoruz.

Sonrasında GR51 işlem kodu üzerinden kayıt altına aldığımız raporumuzun rapor grubunu oluşturmamız gerekmektedir.

Rapor grubu alanına Z904 ve kitaplık alanına 1vk değerini yazarak bir sonraki ekrana enter tuşu ile geçiyoruz.



Tanım alanına raporun tanımını yazıp, Raporlar alanına basıyoruz.



Açılan ekranda rapor alanında F4 tuşu ile sistem üzerinde kayıt altına aldığımız raporu seçeceğiz.



Z904 Rapor Grubumuzu akabinde kayıt altına alıyoruz.

Sonrasında tekrardan GRR2 işlem kodu üzerinden daha önce kayıt altına aldığımız rapor içeriğine girip, yeni oluşturduğumuz rapor grubunu oluşturmuş olduğumuz raporumuz ile eşleştiriyoruz.

Ortam menüsü üzerinden Rapor Grubunu Tayin Et seçeneğini seçiyoruz.



Açılan ekranda oluşturduğumuz Z904 nolu rapor grubumuzu raporumuz ile eşleştiriyoruz. Rapor Grup Listesi butonuna basıyoruz.



Sonrasında, Z904 rapor grubumuzu seçiyoruz.



Böylelikle oluşturduğumuz raporu Z904 rapor grubuna atamış oluyoruz.

Raporun Başlık Sayfasını oluşturmak için Ekler–> Rapor Metinleri –> Başlık Sayfası menü yolunu takip ederek rapor başlığını oluşturabilirsiniz.



Input değerlerimiz için, manuel olarak yazdığımız başlıklardan sonra alan değerleri için Seçim Çerçeveleri butonuna basılır ve aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtildiği gibi değişkenler listeden seçilir.



Değişkenlerin altında kalan boş satırları satır sil butonu ile silebilirsiniz. Bu işlem raporun parametrelerinin görünüm sayfasında göze hoş gelen bir ekran tasarımı olmasını sağlayacaktır.

Raporun son görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.



Yukarıdaki ekran görüntüsünde iken, Kaydet butonuna basarak metini saklayıp rapor ekranına geri dönebilirsiniz. Sonrasında raporunuzuda kaydet butonuna basarak yapılan tüm işlemleri kayıt altına almış olursunuz. Akabinde yürüt butonuna basarak raporunuzu çalıştırabilirsiniz.



Raporunuzu çalıştırdıktan sonra sayfa başlığı alanında eklediğiniz alanlardan raporun filtreleme kriterlerinin olduğu ekran karşınıza gelecektir.



Raporumuzu 2019 yılı için çalıştırıp sonuçları görmek istiyorum.



Rapor görüntünüz yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi olacaktır.

Bu işlemi yapmanız durumunda raporunuzu GRR2 veya GRR3 işlem kodu üzerinden seçip, raporunuzu çalıştırabilirsiniz. Herhangi bir request’te ihtiyaç bulunmamaktadır.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 319 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*