SAP Sistemleri üzerinde yapılan çoğu işlemde, müşteri ve satıcı bilgileri kullanılır. Bu yazımızda da sizlere, SAP Sistemlerinde kullanılan Müşteri ve Satıcı Hesap Grubu uyarlamalarının nasıl yapılacağını anlatacağız.
Her ERP projesinin başlangıcında ve sonrasında en çok kafa yorulan süreçlerden biride müşteri ve satıcı gruplarıdır. Özetlemek gerekir ise, müşteri ve satıcıların en tepe kategorisini oluşturmak aynı zamanda hesap gruplarını oluşturmak anlamına gelir. Bu hesap grupları SAP sisteminin de temelini oluşturur. Özellikle ana veri kontrolü amacıyla bu hesap gruplarının yararlarını bolca görebilirsiniz.
Konumuzu müşteri ve satıcı hesap grupları olarak ikiye ayırarak ele alacağız.
MÜŞTERİ HESAP GRUBU
SAP sisteminde müşteri ana verisi, şirket kodu düzeyinde tanımlanır. Yani bir müşterinizi farklı şirketlerinizin müşterisi olarak da gösterebilirsiniz. Böylelikle bir müşteriye ait satış dağıtım bilgilerini de farklı şekilde kayıt edebilirsiniz.
Müşteri ana verisi 3 kısıma ayrılır.
GENEL VERİLER: Müşterinin adı, ticari ünvanı, iletişim bilgileri, vergi detayları vb gibi şirket verileri içermektedir.
ŞİRKET KODU VERİLERİ: Şirket kodu düzeyinde, şirket koduna özgü verileri içeriri. İlgili 120’li muhasebe hesabı, ödeme koşulları gibi kısımlar bu alanda girilir.
SATIŞ DAĞITIM VERİLERİ: Müşterilerin SD satış dağıtım ile ilgili verileridir. Müşteri hesap grupları için ayrı ayrı numara alanları tanımlanır. Numara alanları örtüşmemelidir.
SAP ERP sisteminde numaralandırma sistemi dahili ve harici numaralandırma olarak adlandırılır.
Dahili numara demek, sap sisteminde belirlediğiniz numara aralığına göre sistemin otomatik olarak ardışık numara üretmesi anlamına gelir.
Harici numara aralığı ise, yine sap sistemine tanımladığınız numara aralığı içerisinde kullanıcı tarafından numara verilmesini belirtir. İlerleyen konumuzda bu işlemi daha detaylı anlatacağız.
ARİZİ MÜŞTERİ HESAP GRUBU; iş ilişkilerinin devamlı olmadığı müşteriler için özel bir müşteri ana verileri oluşturulur. Bu ana veriler bir defalık müşteri ilişkisi için kullanılır.
Bir defalık müşteriye özgü isim ve T.C kimlik numarası gibi veriler kayıt sırasında belgeye girilir.
MÜŞTERİ HESAP GRUBU OLUŞTURMA
Menü Kodu: OBD2
Menü Yolu: SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Müşteri Hesaplamaları / Ana Veriler / Müşteri Ana Verilerini Oluşturma Hazırlıkları / Müşteri İlişkin Hesap Gruplarının Tanımlanması
Yeni bir müşteri hesap grubu oluşturmak için Yeni Girişler butonuna tıklayabilirsiniz.
Genel Veriler;
Tanım : Bu kısma müşteri grup tanımı girilir.
Alan Durumu : Hesap grupları bazında müşteri ana verilerinin meydana getirilmesi, değiştirilmesi, görüntülenmesi esnasında ana verilerin üzerinde ki hangi alanların zorunlu, hangi alanların isteğe bağlı veya gizli olacağı bu gruba göre belirlenmektedir.
Genel Veriler Sekmesi ve ardından İletişim Sekmesine tıklanarak yetkilendirme yapılacak alanlara ulaşılabilir.
Gizle konunda işaretleme yapılır ise, kullanıcılar müşteri ana verisi oluştururken hiç bir şekilde bu alanları göremiyecektirler.
MÜŞTERİ NUMARA ALANLARININ OLUŞTURULMASI
Menü Kodu: XDN1
Menü Yolu: SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Müşteri Hesapları / Ana Veriler / Müşteri Ana Verileri Oluşturma Hazırlıkları / Müşteri Hesapları İçin Numara Alanlarının Oluşturulması
MÜŞTERİ HESAPLARININ NUMARA ALANINA TAYİNİ
Müşteri numara aralıklarını tanımladıktan sonra, hangi müşteri hesap grubunun hangi numara aralığı ile çalışması gerektiğini tanımlamamız gerekmektedir.
İşlem Kodu :OBAR
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Müşteri Hesapları / Ana Veriler / Müşteri Ana Veri Oluşturma Hazırlıkları / Numara Alanlarının Müşteri Hesap Grupları Tayini
Açılan ekranda, Numara alanı alanına hangi numara aralığının çalıştırılması isteniyor ise o numara aralığı girilir.
SATICI HESAP GRUPLARI
Satıcı hesap grupları ile ilgili olarak ekran görüntüsü yerine açıklama yaparak anlatmak ve menü kodlarını paylaşmak istiyorum.
Müşteri tarafı nasıl SD ile ilgili ise, Satıcı yani tedarikçi tarafıda MM modülü ile ilgilidir.
Satıcı Hesap Grubu Oluşturmak için;
Menü Kodu: OBD3
Menü Yolu: SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Satıcı Hesapları / Ana Veriler / Satıcı Ana Verilerini Oluşturma Hazırlıkları / Satıcılara İlişkin Hesap Gruplarının Tanımlanması
Müşteri Hesap Grubu oluşturma ekranındaki tüm özellikler burada geçerlidir.
Satıcı Hesaplarına İlişkin Numara Alanı Oluşturulması
Menü Kodu: XKN3
Menü Yolu: SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Satıcı Hesapları / Ana Veriler / Satıcı Ana Verilerini Oluşturma Hazırlıkları / Satıcı Hesapları İçin Numara Alanlarının Oluşturulması
Müşteri Hesap Grubu Numara Alanı oluşturma ekranındaki tüm özellikler burada geçerlidir.
Hesap Grubu İçin Satıcı Hesaplarının Numara Alanına Tayini
Menü Kodu: OBAS
Menü Yolu: SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Satıcı Hesapları / Ana Veriler / Satıcı Ana Verilerini Oluşturma Hazırlıkları / Numara Alanlarının Satıcılara İlişkin Hsp.Gruplama Tayini
Müşteri Hesap Grubu Numara Tayini oluşturma ekranındaki tüm özellikler burada geçerlidir.
SAP ile ilgili daha fazla bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bir yanıt bırakın