SAP Sisteminde Ana Hesap Belgelerinin FB50 İşlem Kodu Menüsünden Kayıt Altına Alınması

SAP Sisteminde Ana Hesap Belgelerinin FB50 İşlem Kodu Menüsünden Kayıt Altına Alınması

SAP’de ana hesaplara kayıt atmak için kullanılan ekranlar FB50 ve F-02 ekranlarıdır.

FB50 ekranına;

Mali işler ->Mali Muhasebe->Defteri Kebir->Kayıt->FB50-Ana Hesap Belgesi Giriş menü yoluyla

F-02 ekranına;

Mali işler ->Mali Muhasebe->Defteri Kebir->Kayıt->F-02-Genel Kayıt menü yoluyla ulaşabilirsiniz.

F-02 ile bütün işlemler ile ilgili fiş girişi yapılabilirken FB50 ile sadece ana hesaplara ait fiş girişleri yapılır.

F-02 ekranını FB50’den ayıran bir diğer özellik ise, F-02 de kayıt anahtarları kullanılarak kayıt atılırken, FB50 de BORÇ/ALACAK belirterek kayıt atılmasıdır.

FB50 ekranından ana hesap belgesi girişini aşağıdaki örnek üzerinden, görsellerle anlatmaya çalışacağım.

Örnek; ABC A.Ş. bankadaki hesabına 15.000 TL para yatırmıştır.

Yukarıda ki işlem fişinin FB50 ekranından girilmesi;

Şirket banka hesabına para yatırdığı için 102… Bankalar hesabı BORÇLU, 100…Kasa hesabı ALACAKLI olacaktır. Borçlu ve alacaklı hesabı belirledikten sonra

Mali işler ->Mali Muhasebe->Defteri Kebir->Kayıt->FB50-Ana Hesap Belgesi menü yolu izlenerek FB50 ekranına ulaşılır.

Gelen ekranda girilmesi gereken temel veriler şunlardır;

Belge tarihi: kaydedilen belge üzerindeki tarihtir.

Kayıt tarihi; belgenin kaydedildiği günün tarihidir. Sistem raporları kayıt tarihine göre tutmaktadır. Kayıt işlemlerinde genellikle kayıt tarihi ve belge tarihine aynı tarih girilir.

Blg.bşlk.metni: Kaydedilen belge ile ilgili bilgi amaçlı kısa bir açıklama yazılmalıdır. Genel muhasebe işlemlerinde yevmiye kaydı atarken alt kısma açıklama yazmak gibi düşünülebilir. Bu alanı doldurmak her zaman zorunlu olmasada bazı şirketlerde zorunlu alan olarak tanımlanabilmektedir.

Kalemler; kayıt atılacak hesaplar ve tutarların girildiği alandır.  Ana hesap alanına ilgili hesap kodu biliniyorsa girilir, bilinmiyorsa ana hesap alanında F4 tuşuna veya büyüteç ikonuna tıklayarak açılan “hesap arama” ekranından ilgili hesap bulunur.

Kayıt atacağımız hesabın adını hatırlıyorsak “ana hesap uzun metni” alanına yazıp sonuna * koyarak (nuhat* gibi) enter yaptığımızda gelen ekrandan hesabımızı seçebilirken,

Kayıt atacağımız hesabın adını hatırlamıyorsak veya bilmiyorsak, ana hesap alanına hesap kodunu yazıp sonuna * koyarak(102* gibi) enter yaptığımızda gelen ekrandan hesabımızı seçebiliriz.

Kayıt atacağımız ilk hesabı seçtikten sonra borç/alacak alanında seçtiğimiz hesaba hangi kaydı atacağımızı seçiyoruz. Bizim örneğimizde 102… Banka hesabını seçip Borç kaydı atarak tutar alanına 15.000 yazıyoruz.

İkinci hesabımızı yani 100.. Kasa hesabımızı da yukarıda açıkladığım aşamaları takip ederek seçip Alacak kaydı atarak tutar alanına yine 15.000 TL yazdıktan sonra;

Not:İkinci tutar alanına tekrar 15.000 TL yerine * kullanılabilir. * kullanılması yukarıdaki tutar neyse aynısının aşağıya getirilmesi demektir.

Ekranın sol üst köşesindeki Belge alanından “Defteri Kebir Simülasyonu” seçeneğiyle belgeyi kaydetmeden önce oluşacak muhasebe belgesi ve çalışacak hesapları görüntüleyip, kontrol edebiliriz.  SAP de yapılan hiçbir işlem silinmediği için attığımız kaydı kaydetmeden önce mutlaka defteri kebir simülasyonuyla kaydın sağlaması yapılmalıdır. Eğer kayıtta bir sıkıntı yoksa ekranın sol üstünde bulunan kaydet butonuyla belgeyi kaydederek, işlemi muhasebeleştirebiliriz.

FB50 işlem kodu, menü yolu
Belge tarihi, kayıt tarihi ve belge başlık metninin girilmesi.
Kayıt atılacak hesabın seçilmesi.
Hesaba borç/alacak kaydının atılması ve tutarın girilmesi.
Kayıt atılacak ikinci hesabın seçilerek, ikinci tutar alanına yukarıdaki tutarın aynısını anlamına gelen “*” girilmesi.
Kaydın simüle edilerek, kaydedilmesi.
Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 320 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*