SAP S4/HANA Sisteminde BP(Business Partner) İşlem Kodu ile Satıcı ve Müşteri Olan Bir Cari Yaratma

Merhabalar,

Daha önceki konularımızda SAP S4/HANA sisteminde BP(Business Partner) işlem kodunu nasıl kullanabileceğinizi ve bu işlem kodu üzerinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini belirmiştik. Bu yazıyı okumadan önce buraya tıklayarak ulaşacağınız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Hana sistemlerinde BP işlem kodu ile ilgili olarak dikkat etmeniz gerekenler konusunu işledikten sonra bu yazıyı okumanız daha doğru olacaktır.

Bir cari şirketin hem satıcısı hemde müşterisi olabilir. Böyle bir durumda satıcı carisi ana verileri yaratıldıktan sonra müşteri carisi ana verileri de yaratılmalı ve ilgili satıcı ile müşteri cari numaraları birbirilerine bağlanmalıdır. Böylece FBL1N-FBL5N ekranlarından ilgili satıcıya veya müşteriye ait münferit kalem raporu çekildiğinde carinin hem satıcı kalemleri hem de müşteri kalemleri raporlanabilir.

SAP 4HANA Sisteminde hem satıcı hemde müşteri olan cari kartı yaratma işlemi BP işlem kodundan yapılır.

  • BP ekranı ile öncelikle ilgili cari için bir muhatap yaratılır.
  • Yaratılan muhatap FLVN00- Satıcı rolü seçilerek genişletilir.
  • Satıcı rolü kaydedildikten sonra ekrandan çıkmayarak “Kalem” butonu ile satıcı genel veri ekranı değiştirilebilir (alanlar aktif) hale getirilir. Yeni durumda “Muhatap rolünde değiştir” alanından
    FLCU00-Müşteri rolü seçilerek işleme devam edilir. Gruplama alanı ile genel veriler alanları satıcı carisinde girilmiş olduğu için otomatik olarak dolu gelir.
  • Genel veriler alanları satıcı ile aynı olacağı için geçilir. “Şirket kodu” butonu ile müşteri şirket kodu verileri ekranına geçilir.
  • Şirket kodu ekranında satıcı alanı otomatik olarak dolu gelir. Bir önceki işlemde satıcı carisi yaratıldığı için ilgili alanda satıcı cari numarası yazar.

Müşteri: Hesap Yönetimi sekmesinde;

Mutabakat hesabı alanına müşteri mutabakat hesabı girilir.

Diğer alanlar satıcı carisi oluşturulurken anlatıldığı gibidir. İlgili değerler girilir ve kaydet butonu ile müşteri carisi kaydedilir.

Müşteri carisi de yaratıldıktan sonra yapılması gereken son şey ilgili satıcı ve müşteri carilerini genel verileri içerisinde birbirine bağlamaktır. Bunun işlem için;

  • Müşteri genel verileri ekranına dönülür “Müşteri: Genel veriler” sekmesinden satıcı alanına satıcı cari numarası yazılarak kaydedilir.
  • Müşteride yapılan bu işlem kaydedildikten sonra “Muhatap Rolünde değiştir” alanından Satıcı rolü seçilerek satıcı genel verileri ekranına gidilir.
  • Satıcı genel veriler ekranı “Satıcı: Genel veriler” sekmesinde ki Müşteri alanına aynı müşteri numarası yazılarak işlem kaydedilir.

Böylece aynı numaraya ait bir muhatap, bir satıcı ve bir müşteri carisi yaratılmış ve bu cariler bir birilerine bağlanmış oldu.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 317 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*