Ocak 2021 ayı sonlarında SAP ekosistemine yeni bir terminoloji girdi. SAP RISE veya bir diğer adı ile Rise with SAP. Peki nedir bu SAP RISE? Bu yazımızda SAP’nin S/4HANA dönüşümlerinde müşterilerine kolaylık sağlamak amacı ile oluşturduğu Rise with SAP servisini detaylı olarak inceleyeğiz. Bu yazımızın sonunda SAP kullanan firma temsilcileri özellikle SAP RISE konusunda akıllarında soru işareti kalmayacak şekilde bilgi sahibi olacaklardır.
SAP RISE veya Rise with SAP konusunda aklınızda oluşacak veya merak ettiğiniz konuları lütfen yorum kısmında belirtiniz.
SAP RISE Nedir? Rise with SAP Nedir?
SAP RISE veya diğer adı ile Rise with SAP, SAP Servisleri arasında yer alan bir dönüşüm servisidir. SAP RISE veya Rise with SAP ile dönüşümü servis olarak suna bir iş modeline sahip olabilirsiniz.
SAP, yeni müşterilerinin S/4HANA projelerinde veya mevcut müşterilerinin S/4HANA dönüşüm projelerinde, S/4HANA sistemlerini kullanabilmeleri için gerekli olan ve ihtiyaç duyulan bütün teknolojileri barındıran, bunun dışında sahip olduğu iş ağı ve yenilikçi teknoloji servislerini içerisinde barındıran bir dönüşüm servisi ve paketidir.
RISE with SAP Bileşenleri Nelerdir?
SAP RISE veya Rise with SAP Servisi bir dönüşüm servisi olmasından dolayı, müşterilerine sunduğu bileşenler aşağıdaki gibidir.
SAP RISE, SAP S/4HANA Cloud Architecture/Bulut Mimarisi Servisi
SAP S/4HANA geçişine karar veren firmalar bu geçişi yapacak birlikte yapacağı alt yapı ve danışmanlık tedarikçi firmalarına karar verdikten sonra, S/4HANA Cloud alt yapı çalışmalarına başlarlar. Danışmanlık firmasının danışmanları ile firma IT ekipleri bir araya gelerek, firmaya en uygun Cloud yapısına karar verirler. Cloud Architecture(Bulut Mimarı) adını verdiğimiz danışman yada ekip, firmanın hangi bulut yapısına uygun olduğuna, sistem topolojilerinin nasıl olması gerektiğine karar verir.
SAP RISE, SAP S/4HANA Public Cloud
SAP’nin onlarca yıllık bilgi birikimini kullanarak belirli sektörlere uygun standartlarda oluşturduğu S/4HANA paketi, public cloudlarda yaşatılabilir. Peki, public cloud’un işletmelere ne gibi faydası olacaktır derseniz, public cloud, bir SAP ortamının birden fazla müşteri tarafından kullanılması ile müşterilerine maliyet avantajı sunan ve müşterilerin daha çok SAP standart süreçlerini kullanmak isteyen(firmaya özgü özel süreçlerin olmadığı) müşteriler tarafından tercih edilmektedir.
Public Cloud SAP Çözümleri yılda ortalama 4 update almaktadır ve bu updateler süresince müşteri sistemleri kesintiye uğramaz ve müşteri SAP S/4HANA’nın her zaman en son sürümünü kullanmış olur. 2022 yılı birlikte yıllık update sayısının 2’ye düşmesi planlanmaktadır.
SAP RISE, SAP S/4HANA Private Cloud
SAP S/4HANA Private Cloud, bir data center üzerinde çalışan ve sadece müşteriye ait olan Cloud SAP Sistemlerine denir. Böylelikle, müşteri sadece kendisine ait olan bir cloud sistemde, istediği tüm değişiklik ve düzenlemeleri yönetebilir.
SAP RISE, SAP S/4HANA Alt Yapı Hizmetleri Servisi
SAP RISE servisi ile S/4HANA dönüşümü yapan firmaların Cloud altyapıları için tek sözleşme üzerinden SAP ile irtibatta olunuyor. SAP tüm genel alt yapı hizmetlerini kendisi veriyor. Cloud sistemlerini Google Cloud, Microsoft Azure, Amozon Cloud gibi hyperscaler firmalar üzerinde yöneterek veri güvenliğini ve sistem yaşam süresini neredeyse sıfır kesinti seviyesinde tutabiliyor.
SAP RISE Kullanılabilen Hizmet/Servis Türleri
SAP S/4HANA dönüşümü yapmak isteyen firmalar SAP RISE servisi alması durumunda aşağıda yer alan hizmetlere ücretsiz erişim hakkı kazanmaktadır.
- Custom Report Analysis,
- SAP Learning Hub,
- Business Network Starter Pack(3 adet iş ortağı platformuna erişim hakkı, Ariba, Logistics Business Network ve Assets Business Network)
- Business Technology Platformu ile, Big Data, IOT, Yapay Zeka, Sesli ve Görsel Analizler ve SAP RPA çözümlerinin firma tarafından kullanılabilmesi ve denenebilmesi amacı ile, SAP, firmaya bir kullanılabilir kredi açar ve firma ihtiyaçları doğrultusunda bu çözümlerin deneme için oluşacak maliyetleri bu krediden kullanabilir.
SAP RISE ile SAP’nin Sorumlu Olduğu Konular Nelerdir?
SAP S/4HANA dönüşümünü Rise with SAP servisi ile yapmanız durumunda, SAP Teknik Hizmetler konusunda tüm sistemin kurulması, SAP Sistemlerinin kurulması sonrasında sistem izlemelerinin(monitoring) yapılması, sistem kopyalama, client kopyalama ve back up işlemleri gibi süreçler SAP tarafından yönetilmektedir.
SAP RISE Hangi Kurumlar/Müşteriler İçin Uygundur?
Öncelikle SAP RISE veya Rise with SAP, iki farklı cloud seçeneği ile gelmektedir. Public Cloud ve Private Cloud.
Public Cloud, SAP tarafından belirlenmiş yaklaşık 10 sektör için kullanışlı iken, kurumlar veya firmalar genel olarak Rise with SAP Private Cloud seçeneğini tercih etmekteler.
Public veya Private Cloud tercih edemeyen kamu kurumları, savunma sanayi firmaları gibi regulasyona sahip firmaların Rise with SAP çözümünü kullanmaları mümkün olmadığı gibi, daha öncesinde uzun vadeli cloud sözleşmeleri yapan firmalarında sözleşmelerinin feshi veya iptali gibi konuların uzun sürmesinden dolayı Rise with SAP çözümü ile dönüşüm yapmaları pek mümkün görünmemektedir.
Rise with SAP, yurt dışında bulunan büyük hyperscaler tedarikçilerden alınan cloud hizmetleri sözleşmelerine binayen Rise with SAP ise sadece SAP ile çalışılabildiğinden dolayı tercih edilemeyebilir.
SAP tarafından veya bir iş ortağı tarafından, SAP S/4HANA dönüşümü değerlendirmeleri yapıldı ve sizlere Brown Field sınıfında bulunduğunuzda, Rise with SAP servisi ile SAP S/4HANA dönüşümü gerçekleştirebilirsiniz.
Genel olarak Türkiyede bulunan SAP Danışmanlık firmaları, SAP S/4HANA dönüşüm projelerinde ağırlıklı olarak SAP Rise yani Rise with SAP servisini tavsiye etmektedir.
SAP RISE(Rise with SAP) Maliyet ve Lisanslama
Rise with SAP, abonelik sistemi üzerine kurulan bir maliyet ve lisanslama modelini baz almaktadır.
Belirli süreli yapılan bir sözleşmede, SAP gerekli olan teknik hizmet, alt yapı, donanım ve uygulama hizmetini belirlenen süre taahüdünde belirli dönemlerde gelen faturalar ile ödeyebilirler. Böylelikle proje başlangıcında lisans bedellerini ortadan kaldırmış olmaktadır.
Bu bilgiler ışığında Rise with SAP ile proje ilk yatırım ve lisanlama maliyetleri yıllara yayılarak firmalar için bir avantaj sağlamaktadır.
Abonelik ücreti, uygulamaların kullanım hakkına bağlı olarak ölçeklendirilmektedir. Bu ölçeklendirme, kullanıcı seviyesinde, sektör bazlı uygulama kullanımları, 3rd parti yazılım entegrasyonları ve bu entegrasyonların kullanım süreçlerinin(indirect access-digital access) lisanslaması, alt yapı(SAP’nin firmalara sağladığı alt yapı olarak minimum Tier3 sertifikasına sahip data center, dev,qa,prod sistemler için 256GB memory sistemi sağlamaktadır) ve bu alt yapı sistemlerine ihtiyaç duyulması durumunda arttırılması ile yeni ek ücretler eklenmektedir.
Rise with SAP Faydaları Nelerdir? SAP RISE’ın Firmalara Sağlayacağı Kazanımlar Nelerdir?
Genel olarak SAP RISE’ın firmalara sağlayacağı faydalar aşağıdaki gibidir.
- Proje maliyetleri OPEX modeli ile direkt giderleştirilebilir.
- Sözleşme süreci boyunca, SWAP, Price Protection gibi haklarınız olmaktadır.
- Rise with SAP, green field(SAP S/4HANA sisteminin baştan kurulması) ve brown field(SAP S/4HANA dönüşüm projesinin Upgradeler ile yapılması) SAP S/4HANA dönüşüm projelerini desteklemektedir.
- Şirketlerin sistem odası kurma, sunucu, network cihazlarının satın alınması ve bu sistemleri yönetebilmek adına teknik personel bulundurma maliyetleri ortadan kalkmaktadır.
- Tek bir sözleşme ile tüm alt yapı ve destek süreçlerinizi SAP ile gerçekleştirebilirsiniz. Rise with SAP Private Cloud ile On-Prem SAP çözümlerinde yapabildiğiniz tüm işlemleri yapabilirsiniz.
- Hyperscaler bir yapıda sunucular bulunduğu için son derece güvenli bir sisteme sahip olabilirsiniz.
- Rise with SAP ile SAP tarafından ölçeklenebilir bir yapı kurulur. Böylelikle fiziksel donanım ihtiyacı zaman içerisinde tekrardan düzenlenerek ihtiyaç kadar kullanım sağlanır. Ek sözleşmeler ile arttırım yapılabiliyor ve ihtiyacınız olduğu kadar arttırım yapabilirsiniz.
- Rise with SAP Private Edition ile upgrade’ler SAP tarafından yapılmaktadır.
- Rise with SAP servisini almaya karar vermeniz durumunda SAP tarafından TOC(Toplam Sahip Olma Maliyeti) çalışması yapılarak, müşterinin sağladığı veriler üzerinden raporlar oluşturularak müşterinin analiz yapabileceği raporlar oluşturulur.
Rise with SAP ile ilgili diğer yazılarımız için buraya tıklayınız.
SAP ile ilgili daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Çok yararlı bir paylaşım olmuş Umut Bey, emeğiniz için teşekkür ederim. Çalışmalarınızın devamını merakla bekliyoruz 🙂
Çok teşekkürler Ali Gürkan Bey