SAP Query ile SAP Sisteminde Nasıl Rapor Yapabilirim?

Merhabalar,

SAP Query ile, SAP Sisteminde bulunan standart raporların yetersiz kalması durumunda ABAP danışmanına gerek duymadan bazı raporları kendinizde yapabilirsiniz. SAP bunun için kullanıcılarına SAP Query menüsün, kullanıcılarına sunmuştur. SAP Query yöntemi ile, sap database tablolarında çeşitli kriterlerde raporlar hazırlayabilirsiniz.

SAP Query ile rapor filtreleme kriterleri, ve rapor görüntüsünü belirleyebilirsiniz.

SAP Query ile hızlı ve kolay bir şekilde basit, ortalama ve yüzde gibi istatistiksel fonksiyonları içeren raporlar oluşturabilirsiniz.

Bir Satınalma Sipariş Detay Raporu örneği üzerinden sizlere SAP Query özelliğinin nasıl kullanılacağını öğretmek istiyorum.

Kullanılacak Tablolar ;

  • EKKO : Satınalma Belge Başlığı
  • EKPO : Satınalma Belge Kalemi
  • LFA1 : Satıcı Ana Verileri

Öncelikle, SAP Query 3 aşamadan oluşur.

  1. SQ03 – Kullanıcı Grubunun Oluşturulması
  2. SQ02 – Bilgi Kümesinin Oluşturulması
  3. SQ01 – Sorgunun Oluşturulması

Şimdi bu adımların detaylarını gösterelim.


1. SQ03 – Kullanıcı Grubunun Oluşturulması 

SQ03 menüsü üzerinden, raporu kullanacak olan kullanıcılar için bir kullanıcı grubu oluşturulur.

SAP Sisteminde PFCG Rol Bakımı menüsü üzerinden normal şartlarda yetkilendirme yapılabilirken, SAP Query üzerinden yapılan raporlarda, SQ03 işlem kodu üzerinden, raporu görüntüleyebilecek kullanıcılar için kullanıcı grubu oluşturulur.

Bunun için Kullanıcı Grubu alanına, şirket standartlarınıza paralel olarak yeni bir kullanıcı grubu tanımı girip Yarat butonuna basınız.

Açılan ekranda aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtildiği Kullanıcı Grubunun tanım bilgisi yazılır.

Yeni bir Kullanıcı Grubu oluşturulduğundan dolayı, SAP Sistemi bu kullanıcı grubunu bir pakete dahil etmek isteyecektir. Bundan dolayı bu yapılan işlem standart dışı bir işlem olduğundan dolayı, sistemimizde daha önceden yer alan Z’li MM modülü paketini seçiyorum.

Yapılan işlemi yeni bir request ile kayıt altına alıyorum.

Bir sonraki adımda, yeni oluşturduğum kullanıcı grubuna, raporu görüntülemesini istediğim kişileri ekleyebilmek adına aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan Klnc. ve Bilgi Kümelerini Tayin Et butonuna basarak kullanıcıları ekleyeceğim menüye ulaşıyorum.

Açılan menü üzerinde yer alan ve aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen alanlara SAP Kullanıcı adlarını yazarak, raporu görüntülemesini istediğim kullanıcılara yetki vermiş oluyorum.

 

2. SQ02 – Bilgi Kümesinin Oluşturulması

Bu adımda, raporun kaynağını oluşturacak  tablo alanları ve tablolar arasındaki ilişkileri belirleriz.

SQ02 işlem kodu üzerinden tablo ilişkileri yapılandırılması yapılmaktadır.

Bilgi Kümesi alanına ilgili bilgi kümesi tanımını yazarak Yarat butonuna basılır.

Açılan ekran tanım alanına ilgili tanım cümleciği yazılır ve Tablo üzerinden tablo-join alanına satır sayısı fazla olan tablo ismi yazılır.


Satır sayısının fazla olmasından kastımız, EKPO ve EKKO tablolarını baz aldığımızda, Belge Detay (EKPO) tablosundaki kayıt sayısının Belge Başlığı(EKKO) tablosundaki kayıt sayısından fazla olduğundan dolayı bu alanda Join işlemine kayıt sayısının fazla olduğu tablo üzerinden başlamakta fayda vardır.

İlk tablo bilgisini yazdıktan sonra aşağıdaki ekran görüntüsünde sarı zemin rengi ile belirtiğimiz buton vasıtası ile join yapılacak diğer tabloları ekleyebiliriz.

Tablo ekleme butonuna bastığımızda, aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan menü açılarak, tablo alanına join yapılacak tablo ismi yazılır ve enter tuşuna basılır.

Akabinde aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi, son eklenen tablo görüntüsü gösterilir ve gerek duyulması durumunda tekrardan tablo ekle butonuna basarak yeni bir tablo eklenebilir.

Tablo ekle butonu vasıtası ile bu sefer Satıcı Ana Veriler tablosunu da raporumuza ekliyoruz.

Tüm tablolar eklendikten sonra, aşağıdaki ekran görüntüsünde yer aldığı gibi tüm tablolar ve birbirleri ile olan alan ilişkileri kullanıcıya sunulur. SAP Sistemi başlangıçta eklenen tablolar arasındaki ilişkileri otomatik olarak kurar. Bunun yanı sıra kullanıcı isterse yeni bağlantılar kurabilir. Bunun yanı sıra var olan bağlantıları silebilir.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü üzere, var olan bir bağlantı üzerine sağ click yaparak bağlantıyı silip yeni bağlantı oluşturabilirsiniz.

Yeni bağlantı için sürükle bırak mantığı ile alanlar arasında bağlantı kurulabilir.

Tablo ilişkileri bitirildikten sonra yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan Bilgi Kümesi butonuna basılarak başlangıç ekranına dönülür ve aşağıdaki ekran görüntüsü açılır.


Rapor alanlarının gösterilebilmesi için açılan popup ekranda Boş Alan Grupları Yarat seçeneği seçilir.

Açılan yeni ekranda sol tarafta JOIN seçeneği altında birleştirilen tabloları görebilirsiniz. Sürükle bırak yöntemi ile bu tablo alanlarını sağ tarafa taşıyarak, raporunuzda görüntülemek istediğiniz alanları seçebilirsiniz.

Alanlar tanımlandıktan sonra, özel olarak eklemek istediğiniz bir hesaplama vs gibi bir işlem olması durumunda, aynı ekranda 1 nolu alanda bulunan Ekler butonuna basarak, açılan ekranda 2 nolu butonda yer alan yeni butonuna basarak 3 nolu alanda görünen Ek Alan seçeneği seçilerek yeni bir alan oluşturulur.

Oluşturulacak alan metin ve başlıklarında boşluk karakteri kullanmanızda fayda vardır. Aşağıdaki gibi oluşturacağınız hesaplama yöntemini ve alanın alacağı değerin formatını LIKE referansı alanına girdiğiniz alan üzerinden alacaktır.

Ek Alan tanımlaması yapıldıktan sonra, aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan sarı zemin içerisine alınmış olan buton vasıtası ile kodlama işlemine girilir.

Bu alanda formulünüzü yazabilirsiniz. Bizim örneğimizde satır detayındaki miktar ve net fiyat değerini çarparak satırda yer alan kalemin toplam tutarını bulabiliriz.

Kod bilgisi yazıldıktan sonra, SAP Standartları gereği kod üzerinde bir hata olup olmadığını görmek için, aşağıdaki ekran görüntüsünde yer verilen sarı zemin rengindeki butona basılır

Kodunuz da bir hata olmaması durumunda aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtildiği gibi bilgi mesajı alınır ve kaydet butonuna basılır.

Akabinde, yeni eklenen alan sol tarafta join alanına gelir ve sağa sürükleyerek bu alanı raporunuza ekleyebilirsiniz.

Yapılan son düzenlemeden sonra, aşağıdaki ekran görüntüsünde yer verilen Üret butonuna basarak kayıt altına alabilir ve raporunuzu aktifleştirebilirsiniz.


Son olarak SQ03 işlem kodu üzerinden oluşturduğumuz kullanıcı grubuna bu bilgi kümesine atama işlemini yaparız. Bunun için SQ02 işlem kodu üzerinden ilgili bilgi kümesinde iken, Rollere/Kullanıcı Gruplarına Tayin butonuna basılır.

Açılan ekranda sistemde daha önce oluşturulmuş kullanıcı grupları görülür. Bu kullanıcı gruplarından uygun olarak seçilir ve kaydet butonuna basarak kayıt altına alınır.

3. SQ01 – Sorgunun Oluşturulması

SQ01 işlem kodu üzerinden, rapor ortamında yer alacak kriterler ve gösterim alanlarının belirlenmesi sağlanır.

Öncelikle yapılması gereken SQ01 işlem koduna girildiğinde kullanıcı grubunun değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen menü yolu izlenerek kullanıcı grupları değiştirilir.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde SQ01 işlem kodu üzerinden Kullanıcı Grubunu Düzenle menüsü üzerinden değiştirileceğini göreceksiniz.

Z ile başlayan ve SQ02 işlem kodu üzerinden oluşturduğumuz Kullanıcı Grubu bu alanda seçilir.

Bir sonraki adımda, sorgu kümesinin tanımlaması yapılarak Yarat butonuna basılır.

Detay sayfasında sorgumuza ait özellik tanımlamaları yapılır.

Bir sonraki adımda eklediğimiz tabloların alanlarını göreceksiniz. Alanların sağ tarafında aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtildiği gibi Liste Alanları ve Seçim Alanları mevcuttur.


Liste Alanları, raporunuzun görüntüsünde hangi alanların geleceğini belirtmektedir. Bundan dolayı raporda görmek istediğiniz alanları Liste Alanları başlığı altında bulunan kutucuklarını işaretlemeniz gerekmektedir.

Seçim Alanları, raporunuzu hangi kriterlerde çekebileceğinizi gösteren alanları oluşturduğunuz alandır. Rapor filtre kriterlerinde görmek istediğiniz alanları Seçim Alanları başlığı altında bulunan kutucuklarını işaretlemeniz gerekmektedir.

Sizler kutucukları işaretledikçe yukarıdaki ekran görüntüsünde listenizi oluşturan örnek verileri görebilirsiniz. Bu örnekleme ALV raporu cinsinden gösterilmediği için biraz anlamsız olabiliyor. Siz işlemlerinizi yaparak Kaydet butonuna basıp düzenlemelerinizi kayıt altına alabilirsiniz.

Akabinde Sorgu Ekranınızın altında bilgi kümesini görebileceksiniz. Bilgi kümesi satırını seçip, Çalıştır butonuna basmanız durumunda raporunuz çalışacaktır.

Rapor kriterleri alanında seçmiş olduğunuz alanları göreceksiniz.

Kriterlere göre filtreleyerek aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi seçtiğiniz alanları görebileceksiniz.

İlgili programı isteğiniz üzerine SE93 menüsü üzerinden bir işlem kodu olarak tanımlayabilirsiniz.

Bu yazımıza ek olarak SQVI işlem kodu ile kendi raporunu oluşturma konulu yazımızıda ziyaret ederek, kendi raporlarınızı oluşturmayı ve bu raporunuzu bir işlem koduna bağlamayı öğrenebilirsiniz.


Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 323 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

6 yorum

  1. merhabalar,

    paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. paylaştığınız bilgileri harfiyen yerine getirdim. ancak sorgulama yapmak istediğimde veri gelmiyor. bi yerde hatamı yapıyorum. yardımcı olabilirmisiniz.

    saygılarımla,

  2. Merhaba ,
    sq03 ekranda Kullanıcı grubu oluşturmak istediğimde sAP system has status ‘not modifiable’ uyarısı alıyorum. Tüm yetkiler açık kullanıcıda bu hatayı veriyor.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*