Bu yazımızda SAP MM (Malzeme Yönetimi) modülünde sıkça kullanılan ve herkesin ihtiyacı olan işlem kodlarına (transaction code) yer vereceğim.
NOT: Bu yazımıza ek olarak, çok daha detaylı SAP MM Modülü işlem kodu ve tablo listesine haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ana kategorilere bölerek MM Modülünde yer alan işlem kodlarını sıralamaya çalıştım. Ayrıca işlem kodları içerisinde kategorilere ait olan rapor işlem kodlarını da bulacaksınız.
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.
44 yorum
Merhaba öncelikle başarılarınızın devamını dilerim size sormak istediğim konu SAP stok yönetim modülünde stoklarda ( farklı depo alanları) bulunan ürünlerin örneğin x deposunda bulunan tüm ürünlerin çıkışlarını raporlaya bileceği bir transaction varmıdır konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz
Merhaba, Üretim planındaki değişimşere istinaden MRP sonuçlarındaki değişimi nasıl görüntüleyebilirim? Mesela WK30 ile WK31 arasında bir parçadaki ihtiyaç değişimlerini görüntülemek istiyoruz..
Halit Bey merhaba, Üretim yapan bir firmada çalışmadığım için ilgili konu ile ilgili bir bilgim yok ancak merak edip araştırmak istedim ancak belirttiğiniz işlem kodları acaba doğru mudur? ERP Sunucusunda wk30 ve wk31 işlem kodlarına ait bir menü bulamadım.
Umut Bey, ilgilendiğiniz için tşk ederim herşeyden once.. WK darken haftayı temsilen söylemek istedim. Yani 30. ve 31. hafta arasındaki üretim artışını nasıl takip edebilirizdi soru.
Bildiğim kadarı ile MD ile başlayan raporlar işinizi görebilir.
Aşağıdaki menü yolunda bulunan raporları kontrol edebilirsiniz.
Lojistik –> Üretim –> Üretim Planlaması –> Program Planlaması–>Ortam menü yolunda yer alan raporların yanı sıra, Lojistik –> Üretim –> Üretim Denetimi –> Bilgi Sistemi –>Ortam menü yolunda yer alan raporları size yardımcı olacaktır.
merhabalar, sap’ye belli ürünleri belli miktarda müşterilere sevk edebilmek için kotalama yapmak istiyorum. hangi transaction’ı kullanabilirim? Toplu bir tanımlama için SAP’ye excel upload yapılabilir mi?
Merhabalar, Direkt bir işlem kodu veremem ancak Teslimat alanında mutlaka bununla ilgili bir düzenleme vardır. VG03 – Görüntüle Gönderilen Teslimat Grubunda belki bu işlem yapılabilir. Bunun için bir MM veya WM-EWM danışmanından bilgi almakta yarar var.
Umut bey merhaba, Bir konuda desteğinize ihtiyacım bulunmaktadır,yardımcı olabilirseniz sevinirim. Depodan üretime aktarılan bazı ürünlerin transfer miktarları çok yüksek olduğu için bir kısmını depo stoğuna geri çekmem gerekmektedir.Hangi işlem ile yapabilirim ?
Merhaba Sinan Bey, SAP’nin PP modülü hakkında çok tecrübem yok ancak, işleminizi MIGO işlem kodu ile yapabilirsiniz. Şöyle ki; üretim hattınıza ait olan depoya yaptığınız çıkış miktarının fazlasını MIGO işlem kodunda, depolar arası transfer ile bu sefer ters yönlü olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Sinan Bey WM modülü işleyişi hakkında çok bilgim yok ancak orada da mutlaka mal girişi ve çıkışı ekranı vardır, o menü üzerinden yapabilirsiniz işlemlerinizi.
Rica ederim, yeni yazılarımızda görüşmek dileği ile
Merhaba oncelikle basarilariniz devamini dilerim benim sorum su mesela ters kayit islemi yaptik 102 hareketi bu hareketin gorumemesi icin bir adim varmi acaba simdiden teşekkür ler kolay gelsin
Merhaba Umut Bey, SAP ‘de yedek parça malzemelerinin raporlanması hakkında yardıma ihtiyacım var. aşağıda listedekiler belki tek raporda çekilmeyebilir, belki de bir yolu vardır bilmiyorum. Özellikle malzemenin hangi tedarikçiden alındığı ve tedariki kodu listesini çekemedim.
Benim listemde malzeme kodu, malzeme türkçe ve ingilizce ismi, üretim yeri , depo yeri malzeme grup, ölçü birimi , fiyat , para birimi, tedarikçi ismi , tedarikçi malzeme kodu.
Yusuf Bey merhaba, İstediğiniz raporu doğru almanızın tek yolu Ana Verilerinizin doğru oluşturulması ile ilgili. Demek istediğim şu, Yedek Parça kategorisindeki ürünler için Malzeme Türü, Satınalma Grubu gibi verilerinizin doğru olması gerekmekte.
Bunun yanı sıra direkt olarak istediğinizi veren rapor olmayabilir. Örneğin bir rapor içerisinde hem türkçe hemde ingilizce tanımı göremeyebilirsiniz. Bununla ilgili mm60 raporunu kullanabilirsiniz. Bu raporda olmayan alanlar ile ilgili olarak abapçınızdan yardım alabilirsiniz. Veya kendi raporunu kendin yap konulu yazılarımızdan SQVI veya SAP QUERY ile MARA tablosunda kendi raporunuzu oluşturabilirsiniz.
Merhaba Hakan Bey, Servis SAT sürecinizi tam olarak bilmediğim için kesin bir yorum yapamıyacağım ancak SAT’lar onaylayıcı tarafından red edilerek veya ürün satırlarını seçip silme(çöp kutusu) işaretine basılarak kalemler iptal edilebilir. Böylelikle SAS alanına bir bilgi gelmez. Raporlarınızda silme göstergeli kalemlerin gelmemesi için bir düzenleme mutlaka vardır. Böylelikle sil göstergeli kalemleride raporlarınızda görmezsiniz.
Merhaba, SAP Menünüzde aşağıdaki yolu izleyerek satıcı listesine ulaşabilirsiniz.
Mali İşler–> Mali Muhasebe–> Satıcılar –> Bilgi Sistemi –> Satıcılar Muhasebesi için Raporlar –> Ana Veriler menüsü altında standart raporlar bulunmakta.
Türkiye’de bu standart raporlar çok ihtiyacı karşılamadığı için firmalar genelde Z’li raporda oluşturabiliyorlar.
MM01 üzerinden stok kartı oluşturma aşamasında hatalı sektör ile stok kartı oluşturuldu. Benzer bir hata Malzeme türü değiştirmek için MMAM kullanıyorum fakat sektör değiştirmek için kullanabileceğim bir ekran var mıdır? bu mümkün müdür ?
Malesef malzemenin sektör bilgisini değiştiremezsiniz. Bundan dolayı ilgili malzemeyi MM06 işlem kodu üzerinden silme göstergesi koyup yeni bir malzeme oluşturmalısınız.
Merhaba ben de bir konuda yardım rica ediyorum. bir önceki ay alınan yani depoya girişi yapılan ürünleri malzeme kodu+fiyatı+miktarı içerecek şekilde aylık olarak görüntüleyebileceğim bir kısa kod var mıdır?
MB51 işlem kodundan deponuza ilgili ay içerisinde giren stokları görebilirsiniz. Akabinde bu stokları aldığınız satınalma sipariş numaralarını alarak ML2 ile başlayan raporlardan ürün fiyatlarınıda görebilirsiniz.
Merhaba, ECC sistemde malzeme kodu anaverisinde PYP öğesi ekleyebileceğimiz alan var mıdır? ya da malzeme kodu ile pyp öğesini eşleştirme yapabileceğimiz ? birden fazla malzeme kodu, aynı pyp öğesine denk gelebilir ancak bir malzeme kodu birden fazla PYP öğesine denk gelemez.
Ercan Bey merhaba, Z’li bir alan olarak PYP öğesi alanı malzeme kartına eklenebilir. Standart’da yok diye biliyorum. Bu şekilde de süreci yönetebilirsiniz.
Standart’da ise, SAT ve SAS’larınızı PYP Öğesi üzerinde toplayıp akabinde bu bakiyeleri dağıtım nesneleri ile belirleyeceğiniz kriterde dağıtım yapabilirsiniz.
Merhaba Ercan Bey, Standart malzeme kartı üzerinde Genel Veriler alanında Eski Malzeme No alanını bu iş için kullanabilirsiniz. Birden fazla olması durumunda mecburen z’li bir özel alan eklemeniz gerekecektir. Birden fazla ürün eklemeniz durumunda ürüne bu sefer ALV raporlamanızda birden fazla satır göstereceğiniz için sorun yaşayabilirsiniz. Bundan dolayı z’li bir alanda Muadil Malzeme 1, Muadil Malzeme 2 tarzında birden fazla alan açıp bunları malzeme ana verisi üzerinde tek bir satır üzerinde raporlayabilirsiniz.
Üretimde üretimi tamamlanan ve teyitleri verilen siparişlerin QA32 Modülünde kalite onayı verildikten sonra sevkiyatlarını gerçekleştiriyoruz.Fakat bazı durumlarda kalite onayını geri almak zorunda kaldığımız durumlar olabiliyor. Bu gibi durumlarda Kalite onayını nasıl geri alabiliriz? alabilir miyiz ? Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Üretimde üretimi tamamlanan ve teyitleri verilen siparişlerin QA32 Modülünde kalite onayı verildikten sonra sevkiyatlarını gerçekleştiriyoruz.Fakat bazı durumlarda kalite onayını geri almak zorunda kaldığımız durumlar olabiliyor. Bu gibi durumlarda Kalite onayını nasıl geri alabiliriz? alabilir miyiz ? Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Mustafa bey merhaba, tam olarak emin değilim ancak eğer standart da böyle bir fonksiyon yok ise z’li bir çözüm ile istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Merhaba Mustafa bey. qa32de kullanım kararı sekmesine girerek ekranın solunda yer alan “müşteri işlevleri” tuşuna tıklamalısınız. daha sonra migo üzerinden tahtitsizden kaliteye stok hareketi ile kaliteye geri düşürmelisiniz.
Umut Bey merhaba Gelen faturalara bakmak isterken Satıcı arama kısmında çift kareye tıklarken normalde isim ile arama kısmı geliyordu ama nedense suan Nesleri sınıflarında ara diye bir ekran geliyor arama kutusunda başlangıç sınıfı sınıf [] Sınıf türü []
şeklinde çıkıyor yardımcı olabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim Umut Bey.
Bu zamana kadar yardımlarınız için teşekkür ederim öncelikle. Size bir sorum daha olacak Farklı temel ölçü birimlerine sahip iki kalem arasında 309 hareketini gerçekleştiremiyoruz maalesef. Bu sorunu nasıl çözebiliriz ? farklı temel ölçü birimlerine sahip kalemler arasında 309 hareketini nasıl gerçekleştirebiliriz ?
Merhaba öncelikle başarılarınızın devamını dilerim size sormak istediğim konu
SAP stok yönetim modülünde stoklarda ( farklı depo alanları) bulunan ürünlerin örneğin x deposunda bulunan tüm ürünlerin çıkışlarını raporlaya bileceği bir transaction varmıdır konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz
Merhaba Gökhan Bey,
MB51 işlem kodu vasıtası ile ürünlerinize ait depo bazlı olarak tüm giriş ve çıkışları görüntüleyebilirsiniz.
Vermiş olduğunuz bilgiden dolayı çok teşekkür ederim
Merhaba, Üretim planındaki değişimşere istinaden MRP sonuçlarındaki değişimi nasıl görüntüleyebilirim? Mesela WK30 ile WK31 arasında bir parçadaki ihtiyaç değişimlerini görüntülemek istiyoruz..
Halit Bey merhaba,
Üretim yapan bir firmada çalışmadığım için ilgili konu ile ilgili bir bilgim yok ancak merak edip araştırmak istedim ancak belirttiğiniz işlem kodları acaba doğru mudur? ERP Sunucusunda wk30 ve wk31 işlem kodlarına ait bir menü bulamadım.
Umut Bey, ilgilendiğiniz için tşk ederim herşeyden once.. WK darken haftayı temsilen söylemek istedim. Yani 30. ve 31. hafta arasındaki üretim artışını nasıl takip edebilirizdi soru.
Merhaba Halit Bey,
Bildiğim kadarı ile MD ile başlayan raporlar işinizi görebilir.
Aşağıdaki menü yolunda bulunan raporları kontrol edebilirsiniz.
Lojistik –> Üretim –> Üretim Planlaması –> Program Planlaması–>Ortam menü yolunda yer alan raporların yanı sıra,
Lojistik –> Üretim –> Üretim Denetimi –> Bilgi Sistemi –>Ortam menü yolunda yer alan raporları size yardımcı olacaktır.
merhabalar,
sap’ye belli ürünleri belli miktarda müşterilere sevk edebilmek için kotalama yapmak istiyorum. hangi transaction’ı kullanabilirim? Toplu bir tanımlama için SAP’ye excel upload yapılabilir mi?
Merhabalar,
Direkt bir işlem kodu veremem ancak Teslimat alanında mutlaka bununla ilgili bir düzenleme vardır. VG03 – Görüntüle Gönderilen Teslimat Grubunda belki bu işlem yapılabilir.
Bunun için bir MM veya WM-EWM danışmanından bilgi almakta yarar var.
Umut bey merhaba,
Bir konuda desteğinize ihtiyacım bulunmaktadır,yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Depodan üretime aktarılan bazı ürünlerin transfer miktarları çok yüksek olduğu için bir kısmını depo stoğuna geri çekmem gerekmektedir.Hangi işlem ile yapabilirim ?
Merhaba Sinan Bey,
SAP’nin PP modülü hakkında çok tecrübem yok ancak, işleminizi MIGO işlem kodu ile yapabilirsiniz.
Şöyle ki; üretim hattınıza ait olan depoya yaptığınız çıkış miktarının fazlasını MIGO işlem kodunda, depolar arası transfer ile bu sefer ters yönlü olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Desteğiniz için teşekkürler.
SAP WM Kullanmaktayız,sanırım aynı işlem bu modülde de geçerli olur
Sinan Bey WM modülü işleyişi hakkında çok bilgim yok ancak orada da mutlaka mal girişi ve çıkışı ekranı vardır, o menü üzerinden yapabilirsiniz işlemlerinizi.
Teşekkürler MIGO ile yaptım
Rica ederim, yeni yazılarımızda görüşmek dileği ile
Merhaba oncelikle basarilariniz devamini dilerim benim sorum su mesela ters kayit islemi yaptik 102 hareketi bu hareketin gorumemesi icin bir adim varmi acaba simdiden teşekkür ler kolay gelsin
Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.
Hareketin görünmemesinden kastınız, ters kayıt belgesinin sistem üzerinde görülmemesi midir?
Merhaba Umut Bey,
SAP ‘de yedek parça malzemelerinin raporlanması hakkında yardıma ihtiyacım var.
aşağıda listedekiler belki tek raporda çekilmeyebilir, belki de bir yolu vardır bilmiyorum. Özellikle malzemenin hangi tedarikçiden alındığı ve tedariki kodu listesini çekemedim.
Benim listemde malzeme kodu, malzeme türkçe ve ingilizce ismi, üretim yeri , depo yeri malzeme grup, ölçü birimi , fiyat , para birimi, tedarikçi ismi , tedarikçi malzeme kodu.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Yusuf Bey merhaba,
İstediğiniz raporu doğru almanızın tek yolu Ana Verilerinizin doğru oluşturulması ile ilgili. Demek istediğim şu, Yedek Parça kategorisindeki ürünler için Malzeme Türü, Satınalma Grubu gibi verilerinizin doğru olması gerekmekte.
Bunun yanı sıra direkt olarak istediğinizi veren rapor olmayabilir. Örneğin bir rapor içerisinde hem türkçe hemde ingilizce tanımı göremeyebilirsiniz. Bununla ilgili mm60 raporunu kullanabilirsiniz. Bu raporda olmayan alanlar ile ilgili olarak abapçınızdan yardım alabilirsiniz.
Veya kendi raporunu kendin yap konulu yazılarımızdan SQVI veya SAP QUERY ile MARA tablosunda kendi raporunuzu oluşturabilirsiniz.
umut bey merhaba ; servis sat iptali nasıl yapılır. Konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz.
Merhaba Hakan Bey,
Servis SAT sürecinizi tam olarak bilmediğim için kesin bir yorum yapamıyacağım ancak SAT’lar onaylayıcı tarafından red edilerek veya ürün satırlarını seçip silme(çöp kutusu) işaretine basılarak kalemler iptal edilebilir. Böylelikle SAS alanına bir bilgi gelmez.
Raporlarınızda silme göstergeli kalemlerin gelmemesi için bir düzenleme mutlaka vardır. Böylelikle sil göstergeli kalemleride raporlarınızda görmezsiniz.
İyi çalışmalar…
ME53N Ekranından kalem silme işlemi ile silindiğinde bir sonraki onaycıya gitmeyecektir.
Merhabalar , masraf yeri bazında , SAS raporu çekilebilir mi? tşk
Murat Bey merhaba,
ME2K – Genel işlem kodu üzerinden masraf yeri bazında genel olarak satınalma sipariş raporu alabilirsiniz.
Merhaba SAP de tedarikçi listesini toplu olaraç çekebileceğim bir ekran varmı destek olabilirmisiniz
Merhaba,
Sadece satıcı listesi mi istiyorsunuz yoksa siparişlerin olduğu tedarikçi listesini mi istiyorsunuz acaba?
Merhaba ;
Sadece satıcı listesini toplu halde
Merhaba,
SAP Menünüzde aşağıdaki yolu izleyerek satıcı listesine ulaşabilirsiniz.
Mali İşler–> Mali Muhasebe–> Satıcılar –> Bilgi Sistemi –> Satıcılar Muhasebesi için Raporlar –> Ana Veriler menüsü altında standart raporlar bulunmakta.
Türkiye’de bu standart raporlar çok ihtiyacı karşılamadığı için firmalar genelde Z’li raporda oluşturabiliyorlar.
Umut Bey merhaba,
MM01 üzerinden stok kartı oluşturma aşamasında hatalı sektör ile stok kartı oluşturuldu. Benzer bir hata Malzeme türü değiştirmek için MMAM kullanıyorum fakat sektör değiştirmek için kullanabileceğim bir ekran var mıdır? bu mümkün müdür ?
Mustafa Bey merhaba,
Malesef malzemenin sektör bilgisini değiştiremezsiniz. Bundan dolayı ilgili malzemeyi MM06 işlem kodu üzerinden silme göstergesi koyup yeni bir malzeme oluşturmalısınız.
Umut Bey tekrar merhaba,
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Merhaba ben de bir konuda yardım rica ediyorum. bir önceki ay alınan yani depoya girişi yapılan ürünleri malzeme kodu+fiyatı+miktarı içerecek şekilde aylık olarak görüntüleyebileceğim bir kısa kod var mıdır?
Gül Hanım merhaba,
MB51 işlem kodundan deponuza ilgili ay içerisinde giren stokları görebilirsiniz. Akabinde bu stokları aldığınız satınalma sipariş numaralarını alarak ML2 ile başlayan raporlardan ürün fiyatlarınıda görebilirsiniz.
Merhaba, ECC sistemde malzeme kodu anaverisinde PYP öğesi ekleyebileceğimiz alan var mıdır?
ya da malzeme kodu ile pyp öğesini eşleştirme yapabileceğimiz ?
birden fazla malzeme kodu, aynı pyp öğesine denk gelebilir ancak bir malzeme kodu birden fazla PYP öğesine denk gelemez.
Ercan Bey merhaba,
Z’li bir alan olarak PYP öğesi alanı malzeme kartına eklenebilir. Standart’da yok diye biliyorum. Bu şekilde de süreci yönetebilirsiniz.
Standart’da ise, SAT ve SAS’larınızı PYP Öğesi üzerinde toplayıp akabinde bu bakiyeleri dağıtım nesneleri ile belirleyeceğiniz kriterde dağıtım yapabilirsiniz.
Merhaba Ercan Bey,
Standart malzeme kartı üzerinde Genel Veriler alanında Eski Malzeme No alanını bu iş için kullanabilirsiniz. Birden fazla olması durumunda mecburen z’li bir özel alan eklemeniz gerekecektir. Birden fazla ürün eklemeniz durumunda ürüne bu sefer ALV raporlamanızda birden fazla satır göstereceğiniz için sorun yaşayabilirsiniz. Bundan dolayı z’li bir alanda Muadil Malzeme 1, Muadil Malzeme 2 tarzında birden fazla alan açıp bunları malzeme ana verisi üzerinde tek bir satır üzerinde raporlayabilirsiniz.
Merhaba
Umut Bey merhaba,
Üretimde üretimi tamamlanan ve teyitleri verilen siparişlerin QA32 Modülünde kalite onayı verildikten sonra sevkiyatlarını gerçekleştiriyoruz.Fakat bazı durumlarda kalite onayını geri almak zorunda kaldığımız durumlar olabiliyor. Bu gibi durumlarda Kalite onayını nasıl geri alabiliriz? alabilir miyiz ? Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Umut Bey merhaba,
Üretimde üretimi tamamlanan ve teyitleri verilen siparişlerin QA32 Modülünde kalite onayı verildikten sonra sevkiyatlarını gerçekleştiriyoruz.Fakat bazı durumlarda kalite onayını geri almak zorunda kaldığımız durumlar olabiliyor. Bu gibi durumlarda Kalite onayını nasıl geri alabiliriz? alabilir miyiz ? Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Mustafa bey merhaba, tam olarak emin değilim ancak eğer standart da böyle bir fonksiyon yok ise z’li bir çözüm ile istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Merhaba Mustafa bey. qa32de kullanım kararı sekmesine girerek ekranın solunda yer alan “müşteri işlevleri” tuşuna tıklamalısınız. daha sonra migo üzerinden tahtitsizden kaliteye stok hareketi ile kaliteye geri düşürmelisiniz.
Umut Bey merhaba
Gelen faturalara bakmak isterken Satıcı arama kısmında çift kareye tıklarken normalde isim ile arama kısmı geliyordu ama nedense suan Nesleri sınıflarında ara diye bir ekran geliyor arama kutusunda
başlangıç sınıfı
sınıf []
Sınıf türü []
şeklinde çıkıyor yardımcı olabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim Umut Bey.
Merhaba Ersin Bey,
Açılan ekran üzerinde üst tarafta sekmeler bulunur. Orada satıcı ile ilgili olan sekmelerden birine tıklarsanız düzelecektir.
Umut Bey tekrar merhaba
Bu zamana kadar yardımlarınız için teşekkür ederim öncelikle. Size bir sorum daha olacak Farklı temel ölçü birimlerine sahip iki kalem arasında 309 hareketini gerçekleştiremiyoruz maalesef. Bu sorunu nasıl çözebiliriz ? farklı temel ölçü birimlerine sahip kalemler arasında 309 hareketini nasıl gerçekleştirebiliriz ?