SAP Kullanıcı Parametrelerine Genel Bakış

SAP ERP veya SAP S/4HANA ERP sistemlerinin temelinde kullanıcılar vardır. Her ne kadar gelişen teknolojide, makine öğrenimi, RPA(Robotik Process Automation) gibi sanal kullanıcıların varlığı günden güne artsa da, SAP kullanan firmalar, halen çalışanlarından vazgeçmiş değildirler.

SAP ERP Sistemleri her ne kadar dünyada kullanılan ERP Sistemleri arasında en ön sırada yer alsa da, biz kullanıcıların şikayet ettiği özellikle kullanıcı arayüz ekranlarında zaman zaman kullanıcıların isteklerine cevap vermede yetersiz kalabiliyor.

Bu konumuzda işleyeceğimiz SAP Kullanıcı Parametreleri konusu ile, SAP ERP Sistemleri kullanıcılarına daha kullanışlı ve hızlı olabilmeleri için imkanlar sağlamaktadır.

SAP Kullanıcı Parametreleri, görebildiğim kadarı ile Türkiye özelinde çok dikkat edilmeyen ve sayısız özelliği kullanılmayan bir alandır. Belki bu yazım sayesinde SAP Kullanıcı Parametreleri özelinde bazı gelişime açık yönleri ortaya çıkarabilirim.

SAP Kullanıcı Parametreleri Ne İşe Yarar?

SAP ERP Sistemleri ile çalışan kullanıcılar, genellikle bazı bilgileri sürekli kullanmak ve bu bilgileri ekranlarda yer alan ilgili alanlara sürekli girmek zorunda kalabilir. Bu durumda da kullanıcılar aynı bilgiyi çoğu SAP ekranında girmek zorunda kaldığından dolayı bazen IT birimlerine şikayet ile gelebiliyor.

İşte SAP Kullanıcı Parametreleri bu konuda kullanıcılara güzel imkanlar sunabiliyor. Örneğin bir satış organizasyonunu neredeyse her raporunuzda veya sipariş ekranlarında hep aynı bilgiler ile giriyor iseniz, SAP kullanıcınızın parametreler sekmesinde ilgili SAP Kullanıcı Parametresini seçip ve sürekli kullandığınız satış organizasyonu kodunu bu parametre için tanımlamanız durumunda, artık girmiş olduğunuz ekranlarda Satış Organizasyonu alanında ön tanımlı olarak, tanımladığınız satış organizasyonu kodunu görebilirsiniz.

Örneğin aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi, bir kullanıcıya, Kullanıcı Kartı parametreler sekmesinde VKO Parametre ID’si 1000 değeri ile tanımlanarak, kullanıcının girmiş olduğu tüm ekranlarda, Satış Organizasyonu alanı var ise bu alanın otomatik olarak 1000 değeri ile doldurulması sağlanmış olur.

SAP Kullanıcı Paremetre İsimlerini Nasıl Bulabilirim?

Bu bölümde, kullanıcılarınıza tanımlamak istediğiniz parametre değerleri için kullanmanız gereken teknik alan bilgisini yani parametre tanıtıcı adını nasıl bulabileceğinizi anlatacağım.

Örneğin SAP Sisteminde Satınalma Siparişi oluşturma ekranı olan ME21N işlem kodunda Satınalma Organizasyonu alanına default olarak bir değer gelmesini istiyorum, yani en çok kullandığım SA Org. bilgisinin getirmek istiyorum. Bunun için ME21N işlem kodu içerisinde yer alan SA Org alanına gelerek F1 butonuna basar ve aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen buton vasıtası ile teknik bilgi menüsüne ulaşabilirsiniz.

Açılan ekran görüntüsünde Parametre alanında bulunan tanıtıcı kodu, sizlerin kullanıcılarına eklemeniz gereken tanıtıcı kodudur.

Akabinde kullanıcı bilgilerine gelerek, bu kısa kodu parametre alanına ekleyip, default olarak gelmesi gereken değeri yazarak, kullanıcının artık bu ekran üzerinde ayrıca SA Org alanına veri girişi yapmasına gerek kalmayacaktır.

Bu tanımlamayı yaptıktan sonra ME21N ekranına tekrar girdiğimizde, Parametre alanına tanımladığımız değer otomatik olarak görünecektir.

Parametre Değerlerini Tanımlamama Rağmen, Değerler İlgili Alanda Çıkmıyor

SAP ERP tarafında teknik çalışanlar genelde benzer şikayetler sunabilirler. Kullanıcıya parametre tanımlamama rağmen, parametre değeri kullanıcının ekranında görünmüyor şeklinde şikayetlerde bulunabiliyor.

Bu durumun nedeni bazı düzenlemelerin yapılmıyor olmasıdır.

Öncelikle parametre değeri tanımladığınız alan üzerine gelerek F1 butonu yardımı ile teknik bilgilerine girerek aşağıdaki alanları almanız gerekecektir.

Bu bilgileri aldıktan sonra SE51 işlem kodu üzerinden ilgili bilgileri aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi tanımlayarak SET/GET parametrelerinin aktifleştirmesini yapmanız gerekmektedir.

NOT: Aktifleştirme için User Access Key istemesinden dolayı bu işlemi abap uzmanı veya danışmanı yapabilecektir.

Açılan ekranda, parametre tanımı yaptığınız alan teknik bilgisinin aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtildiği alanda aktif olarak yer alıyor olması gerekmektedir.

SAP Kullanıcılarının Kullandığı Parametreleri Toplu Olarak Nasıl Raporlayabilirim?

SAP ERP Teknik kullanıcıları yada anahtar kullanıcılar, bazı durumlarda sık kullanılan parametreleri kontrol etmek veya raporlamak isteyebilir. Bu durumda kullanıcıların kullandığı parametreleri raporlamak için USR05 tablosunu kullanabilirsiniz. Daha detaylı ve okunaklı raporlama için size SE16H işlem kodu üzerinden USR05 tablosuna giderek, kullanıcı bazlı hangi parametrelerin kullanıldığını görüntüleyebilirsiniz.

SAP Parametre Kaynak Listesi Raporu

SAP ERP Sisteminde yer alan Parametre Kaynak Listesi için TPARA tablosunu kullanabilirsiniz. TPARA tablosunda, SAP Sisteminde tanımlı olan tüm parametrelerin tanıtıcı kodları ve kısa tanımları mevcuttur.

Bu bilgileri kontrol ederek sizlerde çalışanlarınızın hayatlarını kurtaracak faydalı parametre tanımlarını sistemlerinizde uygulayabilirsiniz.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 327 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*