Son zamanların yeni trendi olan SAP HANA veya diğer bir adı ile S/4HANA geçişlerini SAP ekosistemi içerisinde olan herkes 2015 yılından beri sıkça duymakta olup, muhtemelen SAP HANA(S/4HANA) geçişlerinin başlaması ve geçiş tecrübesi artan SAP Danışmanlık firmalarının çoğalması sonucunda önümüzde ki 10 yıl boyunca daha fazla hayatımızda yer vereceğiz.
Bu bağlamda bende yazılarımda biraz daha fazla SAP Hana(S/4HANA) geçişi, geçiş sonrası, ve değişen özelliklerden bahsetmeye çalışacağım.
Bu konuya ilk olarak SAP ECC veya SAP R3 Sistemlerinde en çok kullanılan işlevlerden biri olan Malzeme Yönetimi Modülüne ait SAP Hana Sisteminde yapılan teknik değişiklerden bahsedeceğim.
SAP Hana(S/4HANA) geçişi sonrasında Malzeme Yönetimi Modülünde Karşılaşacağınız Değişiklikler;
1. SAP Hana Malzeme Kodu/Numarası/No
SAP R3 ve SAP ECC Sistemlerinde 18 karakter olan Malzeme Kodundan birçok kişi şikayet ediyordu. SAP en sonunda bu kadar şikayete kayıtsız kalmayarak SAP Hana(S/4HANA) Sisteminde Malzeme Kodu/Numarası/No alanını 40 karaktere çıkarmış bulunmaktadır.
Bu değişiklik ile, Akıllı veya Konuşan Kod adı verilen malzeme numaraları artık uzun uzun(max:40 Karakter) ve kolaylıkla SAP Hana(S/4HANA) sisteminde yaşatılabilir hale gelmiş bulunmaktadır.
2. Sap Hana Dış Ticaret Görünümü
SAP Sisteminde, Malzeme Oluşturma, Değiştirme veya Görüntüleme işlemlerinde kullandığımız Dış Ticaret Görünümü SAP Hana(S/4HANA) sisteminde kaldırılmış olup, GTS(Global Trade Services) özelliğinin bir parçası olarak karşımıza çıkacaktır.
3. Yeni Malzeme Türü Eklenmesi
SAP Hana(S/4HANA) Sistemine geçişiniz ile birlikte yeni bir Malzeme Türünüz daha olacak. Bu malzeme türü SERV malzeme türü olacak olup, Servis Malzemesi olarak yaşatılacak ürünlerinizi bu malzeme türüne bağlayabileceksiniz.
4. MIP İhtiyaç Planlaması
SAP R3 ve SAP ECC Sistemlerinde bulunan Depo Yerine göre Malzeme İhtiyaç Planlaması, SAP Hana(S/4HANA) Malzeme İhtiyaç Planlaması alanlarına göre malzeme ihtiyaç planlaması olarak değiştirildi.
Bu nedenle, malzeme ana verisi MİP 4 görünümü içerisinde yer alan depo yeri bazında MİP göstergesi, özel tedarik türü, yeniden sipariş seviyesi ve ikmal miktarı alanları kaldırılmıştır.
5. Kotalama
Malzeme İhtiyaç Planlaması her zaman Kotalama değerlerini dikkate alacaktır. Bundan dolayı, malzeme ana verisindeki kotalama ilişkili alan kaldırılmıştır.
6. Parti Stokları
SAP R3 ve SAP ECC Sistemlerinde kullanılan MSC1, MSC2 ve MSC3 gibi parti ile ilgili işlem kodları kaldırılmış olup, bu işlem kodları yerine MSC1N, MSC2N ve MSC3N işlem kodları eklenmiş bulunmaktadır.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bir yanıt bırakın