SAP FI Modülü Nedir, SAP FI Modülü Kapsamı ve Modül Yapısı

SAP ERP programının en önemli modüllerinden olan SAP FI(Finansal İşlemler Modülü) modülüne ait temel bilgileri bulabileceğiniz bu yazımızda, SAP FI Modülü Nedir, SAP FI Modülünün kapsamı ve SAP FI Modülünün alt bileşenlerinin neler olduğunu öğreneceğiz.

Her şeyden önce, isterseniz SAP FI Modülünün ne olduğu ile başlayarak yazımıza ufak bir giriş yapalım.

sap fi
SAP FI Modülü, Çeşitli finansal işlem bilgilerini ve bu bilgilere ait muhasbe belgelerini gerçek zamanlı olarak kaydetmeye, toplamaya ve işlemeye yardımcı olan bir SAP modülüdür.

SAP FI(Financial-Finansal) Modülü Nedir?

Çeşitli finansal işlem bilgilerini ve bu bilgilere ait muhasbe belgelerini gerçek zamanlı olarak kaydetmeye, toplamaya ve işlemeye yardımcı olan bir SAP modülüdür.

SAP ERP programına ait ekosistem içerisinde, SAP FI Modülü, aşağıdaki modüller ile entegrasyonu bulunmaktadır.

  • SAP Kontrolü (SAP CO),
  • Malzeme Yönetimi (SAP MM),
  • Satış ve Dağıtım (SAP SD),
  • İnsan Kaynakları (SAP HR),
  • Üretim Planlama(SAP PP)

Öncelikle, sizlere SAP FI Mali Muhasebe modülünün alt bölümlerini oluşturan başlıklardan bahsedeyim. SAP FI Modülünün bütünlüğü aşağıdaki alt başlıklardan oluşmaktadır.

1. Duran Varlıklar (FI-AA)
2. Çek Senet İşlemleri (FI-ÇEK)
3. Satıcılar Muhasebesi (FI-AP)
4. Müşteriler Muhasebesi (FI-AR)
5. Defteri Kebir Muhasebesi (FI-GL)

Duran Varlıklar Muhasebesinin (FI-AA) SAP FI Modülünde Takibi

Duran varlıklar yani şirket içerisinde kullanılan demirbaş ürünlerinin şirkete alımından, şirketten çıkışına kadar yapılan tüm işlemler bu modülde yönetilir. SAP ERP Programı, duran varlıklara ilişkin tüm amortisman, faiz ve diğer değerleri, duran varlık ana verilerinde belirttiğiniz özelliklere göre otomatik olarak hesaplar ve muhasebe belgelerini oluşturur. Sabit kıymet işlemleride SAP FI modülü üzerinden takip edilmekte, raporlanabilmekte ve yönetilmektedir.

Çek Senet İşlemlerinin SAP FI Modülünde Takibi

Çek/senet modülü bulunmamaktadır. Bundan dolayı bu modül sadece Türkiye için özelleştirilerek geliştirilmiş bir tool’dur. Müşteriden alınan çeklerin, bankaya ibraz, satıcıya ibraz ve aynı şekilde tahsil edilmesi işlemleri bu modül üzerinden yapılmaktadır.

SAP FI(Finansal İşlemler) Modülü Satıcılar Muhasebesi

SAP MM(Malzeme Yönetimi) modülü ile entegre bir sistemdir. Satıcılara ait tüm muhasebesel hareketlerin kayıt edildiği ve raporlandığı alandır.

Müşteriler Muhasebesinin SAP FI Modülünde İşleyişi

SAP SD (Satış Dağıtım) modülü ile entegre bir sistemdir. Müşterilere ait tüm muhasebesel hareketlerin kayıt edildiği ve raporlandığı alandır.

SAP FI Modülü Defteri Kebir Muhasebesi

Müşteri ve Satıcı ile ilişkisi olmayan belgelerin muhasebesel işlemlerinin yapıldığı modüldür. Bu durumda kullanıcılar belgeleri manuel olarak elle girer yada otomatik olarak oluşan belgelerdir.

İkinci olarak bahsetmek istediğim konu ise SAP FI Modülüne özgü organizasyon birimleridir. Bu nedenle isterseniz şimdi de, SAP FI Modülünde Organizasyon Birimlerini oluşturan konuları anlayalım.

SAP FI MALİ MUHASEBE ORGANİZASYON BİRİMLERİ

ŞİRKET KODU

SAP ERP Programının en üst organizasyonu şirket kodudur.

HESAP PLANI

FI modülünde şirket kodundan sonra gelen en önemli, organizasyon birim, hesap planıdır. Her defteri kebir bir hesap planına göre kurulmalıdır. Defteri kebir hesaplarının tanımları hesap planında sıralanmış bir biçimde bulunur.

DEĞERLEME PLANI

Duran varlık modülünde kullanılan en üst organizasyon birimidir. Bir şirket koduna sadece bir değerleme planı eklenebilirken, bir değerleme planı birden fazla şirket için kullanılabilir.

Ek olarak, SAP FI Modülü ile ilgili tüm resmi bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 319 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*