SAP FI/CO Belge Türü Numara Aralıkları Nasıl Tanımlanır?

Merhabalar,

Bu yazımızda, SAP FI ve SAP CO modüllerinde kullanılan belge türlerine ait numara aralıklarını nasıl tanımlayacağımızı anlatacağım.

Blog sitemizde yer alan eski yazılarımızdan birinde, SAP FI/CO Modüllerinde Belge Türü tanımlamalarının nasıl yapıldığını anlatmıştım. Belge türü bazında numara aralıklarının nasıl tanımlandığını anlatmadan önce Belge Türü tanımlamasının nasıl yapılacağını öğrenmek için lütfen buraya tıklayarak yazımızı okuyunuz.

SAP Sisteminde belge türlerinin nasıl tanımlandığını öğrendikten sonra şimdi sıra bu belge türlerinin hangi numara aralıkları ile çalışacağını belirtmeye geldi.

Numara aralıkları belirleyeceğiniz belge türüne ait bir belge kayıt etmeniz durumunda, ilgili belgenin SAP belge numarası, ilgili belge türü için tanımladığınız numara aralığından beslenecektir. Bu numaranın harici(kişiye bağlı veya otomatik artış göstermesi) olup olmayacağını da belirtebilirsiniz.

SAP FI/CO Modülünde Numara Aralıkları Nasıl Tanımlanır?

Belge Türüne ait numara aralıkları Belge Türü üzerinden tanımlanmaktadır. Bundan dolayı her belge türüne aynı veya ayrı numara aralıkları verilebilir.

Belge Türü tanımlama ekranına gitmek için öncelikle SPRO işlem kodu üzerinden aşağıdaki menü yolu izlenir.

SPRO–> SAP Referans IMG –> Mali Muhasebe(yeni) –> Mali Muhasebe Temel Ayarları(yeni) –> Belge –> Belge Türleri –> Giriş Görünümü İçin Belge Türlerini Tanımla


SPRO–> SAP Referans IMG –> Mali Muhasebe(yeni) –> Mali Muhasebe Temel Ayarları(yeni) –> Belge –> Belge Türleri –> Giriş Görünümü İçin Belge Türlerini Tanımla

Bir sonraki ekranda, SAP Sisteminizde bulunan ve FI/CO modüllerinde kullanılan belge türleri listelenir.

SAP Sisteminde kullanılan Belge Türü listesi

Numara aralığı atamak istediğiniz belge türü üzerinde çift tıklayarak belge türüne ait detay bilgilerin bulunduğu menüye ulaşırsınız. Burada yer alan Özellikler alanında yer alan Numara Alanı alanında yer alan değişken bu belge türünün kullandığı numara aralığını göstermektedir.

Bu Belge Türüne, artık yeni bir numara aralığı tanımlamak istiyor iseniz, Numara alanı-bilgileri butonuna tıklayarak yeni bir numara aralığı tanımlayabilirsiniz.

Şirket Kodu bilgisi girilerek No. Aln. Drm butonuna basılır.

Açılan ekranda ilgili şirket koduna ait tüm numara aralıkları listelenir.

Numara Aralıklarının yıllara göre aralık tanımlamaları ve Numara Drm alanında da bu numara aralığının son durumunu görebilirsiniz. Buna paralel olarak Hrc sütununda yer alan kutucuk işaretli ise bu alanda manuel olarak numara takibinin yapıldığı belirtilmektedir.

Yeni bir numara aralığı tanımlamak için öncelikle ekranın üst kısmında bulunan menü üzerinde yer alan Aralık–>Değiştir butonuna basmak gerekmekte. Bu durumda yeni aralık ekleme ve silme butonları aktifleşecektir.

Artı butonu yeni bir aralık eklemek, eksi butonu var olan bir aralığı silmek için kullanılır. Silme işleminin gerçekleşmesi için ilgili numara aralığının hiç kullanılmamış olması gerekir.

Artı butonuna basarak yeni bir numara aralığını istediğiniz yıl için tanımlayabilirsiniz.

U1 Numara aralığını 2019 yılında geçerli olacak şekilde 0123000000 ile başlatıp 01239999999 ile bitecek şekilde oluşturmuş bulunmaktayız.

Numara aralığını tanımladıktan sonra yapılacak diğer işlem farklı bir numara aralığı kullanan yada yeni oluşturduğumuz belge türünün numara aralığını atamak olacak.

Bunun için bir önceki belge türü detay ekranına giderek Numara Alanı alanını yeni oluşturduğumuz numara aralığı ile ilişkilendirip ilgili değişikliği kayıt altına almamız gerekiyor.

AA Belge türüne yeni oluşturduğumuz U1 numara alanını ataması yapılır.

Kaydetme işlemi sonucunda belge türü ile yeni numara aralığımız eşleştirilmiş olur.

Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 327 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*