Bu yazımızda, yasal kasa sistemleriniz veya web/mobil mağazalarınızdan oluşturulan bir satış belgesinin SAP PO, SAP CAR, SAP ERP ve SAP BW Sistemleri üzerinde yaşayan iş akışını öğreneceksiniz. Yine bu yazı ile, SAP PO, SAP CAR ve SAP BW danışmanları tüm iş akışını ve bu sistemler arasındaki entegrasyonu nasıl kurmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi olacaktır.
SAP’nin retail operasyonlarını uygulayan firmalar şüphesiz sayısız seçenekte ekosistemlerini dizayn edebilirler. Ben örneklerimde, SAP Best Practice olarak uygulanan topoloji üzerinden devam edeceğim. Şüphesiz tüm retail firmalarının temel ekosisteminde bu topoloji kullanılıyordur, ancak firmadan firmaya farklılık gösteren bazı kısımlarda özel uygulamalar olabilir.
Bu yazımda Sistemleri 3 gruba ayırarak sizlere anlatacağım.
- Grup 1, Legacy Sistem – Satış Sistemleri
- Grup 2, SAP PO(Process Orchestration), SAP CAR(Customer Activity Repository) ve SAP SLT(SAP Landscape Transformation Replication Server) Sistemleri
- Grup 3, SAP ERP ve SAP BW Sistemleri
Grup 1: Legacy System
Legacy Sistem, müşterinin siparişleri oluşturabileceği ve/veya işlem gerçekleştirebileceği BT Sistemidir. Örneğin Satış Noktası (Point Of Sales-POS), E-Ticaret portalı, Mobil cihazlar vb.’dir. Satış ve müşteri verileri paralelde Legacy sistemlerde de bulunacaktır. Legacy sistemler, “müşteri temas noktaları” olarak adlandırdığım satış verilerini oluşturur.
Müşteri temas noktalarında(Customer Touch Points) kasiyer veya müşteri, operasyon ve müşteri hizmetleri için gerekli olan malları, miktarı, ödeme yöntemlerini ve ek bilgileri girer.
SAP ERP’de kontrol edilen ana veriler, Malzemeler, satış fiyatı vb. bilgiler Entegrasyon Sistemi aracılığıyla SAP ERP’den Legacy Sistemlere aktarılır.
Group 2: Entegre Sistemler (SAP CAR&SLT)
SAP Customer Activity Repository (CAR) bağımsız bir SAP Sistemidir, POS Veri Aktarımı ve Denetimi (POS DTA), SAP POSDM’dekiyle aynı işlevdir. Üstelik SAP CAR daha fazla avantaj özelliği içeriyor ancak bu yazıda sadece POS DTA’dan bahsedeceğim.
SAP Landscape Transformation replikasyon Sunucusu (SLT), SAP Sisteminden SAP Sistemine veri aktarımını destekleyen bağımsız bir SAP sistemidir. SLT Sistemi iki farklı SAP Sisteminiz arasında database farklılığında mutlaka kullanmanız gereken, bir sistemden aldığı verileri diğer sistemin anlayacağı şekilde ilgili tablolarına yazan, kullanıcılarının sürekli işlem yapmadığı ancak çalışma performansını kontrol etmesi gereken bir sistemdir.
Grup 3: SAP ERP ve SAP BW Sistemleri
SAP ERP, sektöre ve etkinleştirilmiş bileşenlere bağlı olarak envanter, satın alma, finans vb. yönetir.
Bu ortamda SAP ERP perakende ana verilerini, tüketim satışlarını, ödemeleri ve finansal işlemleri SAP CAR sisteminden beslenerek uygun şekilde kayıt altına alır..
SAP Business Warehouse (BW), raporlama, veri analizi vb. için sağlanan verileri depolamak için SAP’den bağımsız bir sistemdir.
Bu sistemler ile kurgulayabileceğiniz ve SAP Best Practices olarak kurgulanan topoloji aşağıdaki gibidir.
Yukarıda ki topoloji sizlere biraz karışık geldi ise, bu topolojiyi Inbound ve Outbound Entegrasyonlar olarak ikiye ayırarak daha anlaşılır hale getirelim.
Outbound Entegrasyon
Outbound Entegrasyonlardaana veriler SAP ERP üzerinde kontrol edilir ve SAP SLT aracılığıyla SAP CAR’a gönderilir. ERP’den SAP CAR’a çoğaltma tabloları, temel danışman tarafından SAP SLT’de yapılandırılacaktır. SAP CAR POS DTA ile önerilen SAP listesindeki ana tabloların kopyalanmasına ihtiyacımız var.
SAP BW, planlayıcıya göre ana verileri SAP ERP’den alacaktır.
SAP ERP, ana verileri SAP PO aracılığıyla Legacy Sistemlere gönderir. SAP PO, SAP ERP’den IDocs mesajlarını kullanır, haritalama yapar ve entegrasyon protokolleri aracılığıyla Legacy sistemlere aktarır.
Inbound Entegrasyon
Legacy Sistem: Legacy sistem satış verilerini toplar ve ardından JSON, CSV ve/veya TXT dosya formatında XML oluşturur ve FTP yoluyla SAP PO’ya gönderilir.
SFTP&RFC protokolleri. SAP CAR POS DTA’ya arayüz oluşturmak için normalde temel türü kullanırız: /POSDW/POSTR_CREATEMULTIPLE04, veri yapısının ayrıntılarını görmek için bu temel türü Tcode WE60 ile açabilirsiniz.
SAP Süreç Düzenlemesi (PO): SAP PO’nun FTP’ye bağlanması sonucunda SFTP Paylaşılan Klasör, veri dosyalarını seçer, ardından eşleme gerçekleştirir ve Uzaktan İşlev Çağrısı (RFC) protokolü aracılığıyla SAP CAR’a aktarır. SAP ERP’de “/POSDW/POSTR_CREATEMULTIPLE04” temel türüne sahip IDoc oluşturulacaktır.
SAP Müşteri Aktivite Havuzu (CAR): SAP CAR, SAP PO’dan veri alır ve işlerin yürütülmesi için kuyruğa alınır. Kuyruktaki veriler yürütüldükten sonra, görev ayarına göre ana veri kontrolü gerçekleştirilecektir. Normalde gün sonunda SAP CAR, toplama görevlerini gerçekleştirerek verileri toplayacak ve ardından ERP’ye gönderecektir.
/POSDW/POSTR_CREATEMULTIPLE04 Satış, mal hareketi, finans, kontrol kaydı ve bilgi işlemleri için birden fazla amaçla gelen girişler için kullanılan IDOC’lar oluşmaktadır.
Toplu satış verilerini ERP’ye göndermek için kullanılan WPUUMS01 IDOC türüdür.
Toplu ödeme verilerini ERP’ye göndermek için kullanılan WPUTAB01 IDOC türüdür.
Bireysel finansal işlemleri ERP’ye göndermek için kullanılan WPUFIB01 IDOC türü örneğin: Gün sonu kasa beyanı, müşteri mevduatı, kredi ödemesi, taksit vb.
Mal hareketleri işleminde kullanılan WPUWBW01 IDOC türüdür.
Toplama olmadan satış verileri için kullanılan WPUBON01 IDOC türüdür.
Ham satış verileri SAP Business Warehouse(BW) sistemine gönderilir.
Yukarıda ki ekran görüntüsünde CAR Sisteminde profil tiplerine ait Task Kısa Kodları bulunmaktadır. Bu kodlar, SAP CAR Sistemine gelen bir satış datasının tüm taskları başarılı bir şekilde tamamlamasını beklemektedir.
Yukarıda ki ekran görüntüsünde SAP Standarlarında kullanılan tasklar belirtilmiştir. Belirtilen 001, 004 ve 005 nolu tasklar, satış datalarının BW Sistemine iletilmesini göstermektedir.
009, 0010, 0011, 0012, 0013 nolu tasklar ise SAP ERP Sistemine data ileten tasklardır.
Aşağıda ki ekran görüntüsünde ise SAP CAR Sisteminde yer alan bir transaction’ın tüm tasklarının tamamlandığını göstermektedir.
SAP ile ilgili daha fazla bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Diğer yazılarımız için buraya tıklayabilirsiniz.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bir yanıt bırakın