SAP Sisteminde Masraf Yeri Amacı Nedir?
Masraf yeri, işletme tarafından masrafların oluştuğu sorumluluk alanıdır. Şirket içi ve dışı giderlerin oluştukları yerler itibariyle takip ve kontrolünü sağlayan birimlerdir. Masrafların çeşitli dağıtım teknikleriyle esas üretim yerlerine, oradan da ürünlere yüklenmesini sağlar. Masraf yerleri giderleri takip edebileceğimiz en küçük yapılardır.
Dönem sonu kapanışında, ürün maliyetine gidecek tüm masraflar genel üretim ve yardımcı üretim masraf yerlerinden direkt üretim masraf yerlerine uygun kriterlerle dağıtılacaktır.
PP deki her işyeri bir direkt üretim masraf yerinden beslenecektir. Direkt üretim masraf yerleri iş emri üzerinden ürüne maliyet yansıtan, sorumlusu olan organizasyonel birimdir.
Bu nedenle, ürün maliyeti takibi açısından direkt üretim masraf yerleri çok önemlidir.
Şirket içi ve dışı giderlerin oluştukları yerler itibariyle takip ve kontrolünü sağlayan birimlerdir. Masrafların çeşitli dağıtım teknikleriyle esas üretim yerlerine, oradan da ürünlere yüklenmesini sağlar. Masraf yerleri giderleri takip edebileceğimiz en küçük yapılardır.
Masraf Yeri Muhasebesi Ana Verileri:
· Cost Element (Masraf Çeşidi/Maliyet Unsuru)
· Cost Center ( Masraf Yeri/Maliyet Merkezi)
· Activity Types ( Aktivite Türü)
· Statistical Key Figures (İstatistiksel Göstergeler)
Masraf Merkezi/Yeri (Cost Center) oluşturma ve görüntüleme;
Masraf Yeri Toplu İşleme
MASRAF YERİ GRUBU (COST CENTER GROUP)
Standart hiyerarşideki gruplama yapısı dışında raporlamada, dağıtım kriterlerinde kullanılmak üzere istenilen sayıda hiyerarşik yapıda ya da tek seviyeli masraf yeri grubu oluşturulabilir. SAP sisteminde, Masraf Yeri Hiyerarşisi’nin seviyelerini oluşturan her düğüm aynı zamanda bir masraf yeri grubunu temsil eder. Standart hiyerarşi gereğince bir masraf yeri yaratılırken hiyerarşinin hangi düğümüne bağlandığının belirtilmesi zorunludur.
Bunun dışında, sistemde raporlama ve analiz amaçlı olarak istenildiği kadar masraf yeri grupları oluşturarak istediğimiz türde raporlar oluşturabiliriz.
MASRAF ÇEŞİDİ (COST ELEMENT)
Masraf çeşidi, maliyet muhasebesi ve kontrol modülünde kullanılan bir defteri kebir hesabını temsil eder. İki tip masraf çeşidi vardır, birincil ve ikincil.
Masraf Çeşitleri hangi tip/çeşit masrafın ya da gelirin oluştuğunu belirler. Birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Birincil Masraf Çeşitleri, işletme dışı faaliyetler sonucu oluşmuş masraflardır (ör : elektrik gideri, kira gideri). FI modülünde, Tek Düzen Hesap planındaki gider hesapları, CO modülündeki birincil masraf çeşitlerine karşılık gelir. FI ve CO modülleri arası entegrasyonun sağlanabilmesi için birincil masraf çeşidi yaratılmadan önce ilgili gider hesabı FI modülü içerisinde yaratılmalıdır. Örnek olarak “7300400000” Çeşitli Giderler” masraf çeşidi CO’da yaratılmadan önce FI modülünde “7300400000” Çeşitli Giderleri” hesabı olarak yaratılmalıdır.
T-Code: KA01
Aynı isimle bir hesap ve bir masraf çeşidi yarattığımızda FI modülünde o hesaba atılan tüm kayıtlar CO modülünde karşılık geldiği masraf çeşidine masraf olarak kaydedilir. FI modülünde kayıt atılırken, masrafın ilgili olduğu merkezi belirtmek açısından, mutlak olarak bir hesap tayin nesnesi kullanılmalıdır (ör:masraf yeri, iç sipariş).
İkincil Masraf Çeşitleri ise oluşmuş masrafların işletme içi faaliyetler sonucu oluşan masraflardır. Dış faaliyet gideri olmadığı için tek düzen hesap planında ikincil masraf çeşitlerine karşılık gelen hesaplar yoktur. FI kaydı yaratmadan sadece CO içi mahsuplaştırmada kullanılırlar.
T-Code: KA06
Farklı türdeki masraf çeşitleri, masraf çeşidi tipine göre sınıflandırılmıştır.
CO modülünde birincil masraf çeşidi tanımlama ve görüntüleme:
FI modülünde birincil masraf yeri tanımlama;
MASRAF YERİ MUHASEBESİ RAPORLAMA EKRANI
STANDART RAPORLAR İÇİN KULLANICI AYARLARI
VARSAYILAN HESAP TAYİNİ
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bir yanıt bırakın