Merhabalar,
Bu yazımızda SAP Sisteminde, veri işleme ve veri okuma aşamalarında sıklıkla kullandığımız BAPI(Business Application Programming Interface) özelliğinin ne olduğunu, SAP BAPI özelliğinin nerelerde kullanabileceğimizi ve SAP BAPI özelliğinin kullanımında nelere dikkat etmemiz gerektiğine değineceğim.
SAP BAPI(Business Application Programming Interface) Nedir?
SAP BAPI, standart nesnleri okuma, oluşturma, güncelleme, silme ve birçok farklı görev için kullanılan bir fonksiyondur. Örnek verecek olur isek, SAP BAPI fonksiyonu ile SAP Sisteminde Malzeme oluşturabilir, güncelleyebilir veya bir malzemeye ait tüm ana verileri okuyabilirsiniz. Verdiğimiz örnekte yer alan her işlem için ayrı BAPI’ler kullanılmalıdır. BAPI işlem kodundan BAPI’lerin tüm özelliklerini inceleyebilirsiniz.
SAP BAPI’yi Nerede Kullanmalıyız?
SAP Sistemlerinde yaptığınız geliştirmelerde veri okuma işlemlerinde eğer tek bir belge okunacak ise BAPI kullanmamız mantıklı olur. Ancak birden fazla belgeyi, örneğin sipariş okuyor isek BAPI kullanmamız çok önerilmez. Çünkü BAPI’ler bir çok detay bilgiyi okuduğundan performans olarak vereceği dönüş hızları çok hızlı olmayacağından dolayı kullanıcılar için tatmin edici olmayabilir.
SAP BAPI Kullanımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
SAP BAPI kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta işlemin tamamlanıp, tamamlanmadığını kontrol etmektir. Eğer bir hata veya işlem başarılı bir şekilde kullanıcının önüne bilgilendirme mesajları gösterilerek, kullanıcının işleminin ne durumda olduğu bilgisini elde etmesi sağlanır.
SAP BAPI’leri kayıt işleminin tamamlanması sonucunda COMMIT WORK ile kesin hale getirilir. Bunun yanı sıra bazı BAPI’ler giriş parametrelerinde COMMIT içerirler. Bu değişkeni X olarak gönderdiğinizde, kayıt işlemi tamamlanmadan geri dönüş olmaz.
Kullandığınız BAPI’nin COMMIT parametresi yok ise, BAPI’niz içerisinde BAPI_TRANSACTION_COMMIT fonksiyonınu aşağıdaki gibi çağırmanız gerekmektedir.
CALL FUNCTION 'BAPI_TRANSACTION_COMMIT'
EXPORTING
WAIT = 'X'.
İşlem sonucu hatalı ise BAPI_TRANSACTION_ROLLBACK fonksiyonunu mutlaka çağırmalısınızdır. Çünkü BAPI ilgili nesneyi lock(kilitleyerek) durumuna getirmiş olabilir. Bu durumda siz programdan çıkmadan bu lock’lar kaldırılmayacaktır. Aşağıdaki kullanımla bu fonksiyon tüm lock’ları kaldırır.
CALL FUNCTION 'BAPI_TRANSACTION_ROLLBACK'.
Son olarak, BAPI’lerde RETURN parametresi mutlaka kullanılmalıdır. Eğer RETURN yok ise SY-MSGID ve SY-MSGNO gibi sistem alanlarından mesaj yakalanarak kullanıcı bilgilendirilmelidir.
Konu İle İlgili Diğer Yazılarımız
- Video – SAP BAPI Fonksiyonlarına Girişi
- SAP User Exit, SAP BAPI, SAP BADI, SAP Event, SAP Enhancement Nedir?
- LSMW Nedir? Nasıl LSMW Şablonu Oluşturulur?
- SAP User Exit Nedir? User Exit Nasıl Kullanılır?
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bir yanıt bırakın