Merhabalar,
Bu yazımızda SAP HR Modülünde kullanılan, Personel Alanı, Personel Alt Alanı ve Alınan Teşvik Düzenlemeleri ile ilgili uyarlama ekranları hakkında bilgiler vereceğim.
Öncelikle SAP HR Modülünde Personel Alanı oluşturarak konuya başlamak istiyorum.
PERSONEL ALANI TANIMLAMA
SAP HR Sisteminde, Personel kartları üzerinde bu personelin hangi şirket alanında çalıştığına yönelik veri girişi yapılması istenir, veya mevcut personel alanlarınızın dışında yeni bir personel alanı oluşturulması gerekebilir. Bu ihtiyaç şirketinize ait yeni bir yerde yeni bir organizasyonun kurulması sonucu ortaya çıkabilir.
Öncelikle SAP HR makineniz SAP makinesinden ayrı ise, ki genelde böyledir, SAP HR Geliştirme(Dev) sisteminize girerek personel alanlarınızı oluşturmanız gerekmektedir.
Bunun için izleyeceğiniz yol aşağıdaki gibidir.
Menü Yolu : SPRO –> İşletme Yapısı –> Tanım –> İnsan Kaynakları –> Personel Alanları
Bu menü içerisine girdiğimizde bir ekran açılır ve yeni bir personel alanı mı ekleyeceğimizi yoksa var olan bir personel alanı ile ilgili kopyalama,silme ve kontrol etme işlemi mi yapacağımızı soran bir popup açılır.
Açılan ekran var olan Personel Alanları listelenir. Yeni Girişler butonuna basarak Personel Alanı oluşturulur ve adres bilgileri girilir.
İlgili bilgiler girilir ve kayıt et butonu vasıtası ile kayıt edilir ve request alınır.
PERSONEL ALANININ ŞİRKET KODUNA TAYİNİ
Personel alanımızı oluşturduktan sonra, oluşturulan personel alanının hangi şirket koduna ait olduğunun bilgisinin girilmesi gerekmektedir. İlgili adımda, az önce oluşturduğumuz personel alanını ilgili şirket koduna tayin edeceğiz.
Bu işlem için kullanacağımız adıma ait menü yolu aşağıdaki gibidir.
Menü Yolu : SPRO –> İşletme Yapısı –> Tayin –> İnsan Kaynakları –> Personel Alanının Şirket Koduna Tayini
Örneğimizde 6000 Personel Alt alanını ilgili şirkete tanımlayacağımız için, girdiğimiz ekranda yeni bir satır açıp şirket kodu paralelinde kendi oluşturduğumuz personel alanını eklememiz gerekmektedir.
Böylelikle Personel Alanı tanımlama ve Personel Alanının Şirket ile eşleştirilmesi tamamlanmış olur. Kaydet butonuna basılarak ilgili işlem request içerisine otomatik olarak eklenir.
PERSONEL ALT ALANININ OLUŞTURULMASI
Aslında, personel alanı ve personel alt alanının oluşturulma mantığı tamamen şirket organizasyonu ile ilgilidir.
Bu işlemi daha iyi anlayabilmeniz için basit bir örnek vermek gerekir ise,
- 6000 Şirketi Ana Şirketimiz Olsun
- 6000 Ana Şirketimizin Ana Personel Alanı
- 6010 Ana Şirketimizin Personel Alt Alanı – Kadıköy Şubesi
- 6020 Ana Şirketimizin Personel Alt Alanı – Şişli Şubesi
- 6030 Ana Şirketimizin Personel Alt Alanı – Bakırköy Şubesi
Eminim üstteki yapı ile personel alanı ve personel alt alanı kavramı zihinlerinizde tam oturmuştur.
Personel Alanını oluşturduktan sonra yapmamız gereken var ise bir veya birden fazla Personel Alt Alanının oluşturulması işlemine geçilir.
Personel Alt Alanı oluşturmak için takip etmeniz gereken menü yolu aşağıdaki gibidir.
Menü Yolu : SPRO –> İşletme Yapısı –> Tanım –> İnsan Kaynakları –> Personel Alt Alanları
Personel Alanı tanımlama menüsünde olduğu gibi bu menüde de bir ekran açılır ve yapacağımız işlemi sorar. Biz burada yeni bir tanımlama yapacağımız için Personel Alt Alanı Yarat seçeneği seçilir.
Öncelikle alt alanı oluşturacağımız personel alanı seçilir.
Seçimden sonra seçtiğimiz Personel Alanına ait Personel Alt Alanlarının listeleneceği ekran karşımıza çıkar. Bu alanda Yeni Girişler butonuna basarak yeni personel alt alanımızı oluşturabiliriz.
Açılan ekranda yeni personel alt alanı ve metni yazılarak kaydet butonuna basılır. Böylelikle değişiklikler request içerisine eklenir.
PERSONEL ALANI ve PERSONEL ALT ALANI UYARLAMALARI
V_t7trg01 Tablo Bakımı
Yukarıdaki işlemlerimizi yaptıktan sonra, çalışan bordrosunda yer alan personel alanı ve personel alt alanı bilgilerinin neler olacağına dair uyarlamalarının yapılması gerekmektedir.
Öncelikle SM30 işlem kodu üzerinden V_t7trg01 tablosuna gidilir.
Açılan Ekranda Personel Alanı ve Personel Alt Alanı alanlarının dolu diğer alanların ise boş olduğu bir tablo ile karşılaşacaksınız. Personel ve Özlük İşlemleri sorumlusundan bu alanlara hangi değerlerin yazılması gerektiğini sorarsanız onlar size bu alanların doldurulması ile ilgili olarak yardımcı olacaklardır.
Bu alanları doldurup Kaydet Butonuna basarak ilgili işlemi kayıt altına alarak request içerisine eklenmesini sağlayabilirsiniz.
V_001P_ALL Tablo Bakımı
V_001P_ALL tablosunda ilgili personel alt alanına ait prim esas ücr, izin türü, vs bilgileri ekleyebiliyoruz.
SM30 işlem kodu üzerinden V_001P_ALL tablosuna girilir.
Bakım menüsüne girildiğinde, sistem bizlerden Ülke bilgisini girmemizi isteyecektir. TR ülke bilgisini girerek işlemlerimize devam ediyoruz.
v_t7trg04 Tablo Bakımı
Bu tabloda, personel alt alanı ile ilgili olarak alt alanın sgk ile ilgili bilgiler girilir.
NOT: Sm30 dan V_T001O ve V_001_O tablolarında ilgili şirket kodunun oluşturulmuş olduğundan emin olmak adına kontrol etmenizde fayda var.
PERSONEL ALT ALANI BAZINDA TEŞVİK DÜZENLEMESİ
SM30 dan v_t7trg01 tablosunda ilgili personel alt alanı için teşvik oranı girilir ve kapsamda değil tık’ı kaldırılır.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bir yanıt bırakın