Önemli SAP FI Standart Raporları

Merhabalar,

Bu yazımızda, SAP ERP Sisteminde bulunan FI(Finans Modülü) Modülü ile ilgili, herkes tarafından ihtiyaç duyulan FI Standart Raporları listesini ve detaylarını bulabilirsiniz. 

SAP ERP Sistemi, raporlama konusunda oldukça güçlü bir ERP Sistemidir. Bu yazımızda SAP FI Modülü ile ilgili son derece kullanışlı, her kullanıcının ihtiyacı olan Standart SAP FI Modülü raporları hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

1.SAP Ana Hesap Listesi

SAP FI sisteminde kullanılan tüm ana hesap bilgilerine erişebilmek için SAP FI Modülü Standart Raporlaruna S_ALR_87012326 işlem kodu üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. SAP FI modülü üzerinden tüm ana hesapları görüntüleyebilmek için S_ALR_87012326 işlem kodunu komut satırına yazınız.

Komut Satırı Alanı S_ALR_87012326 işlem kodu girilir.

Kapsamı daraltmak için şirketinize ait Hesap Planı seçilir ve Rapor Çalıştırılır.
Rapor çalıştırıldıktan sonra seçtiğiniz Hesap Planına ait olan tüm hesapları görüntüleyebilirsiniz. Liste –> Dışa Aktar –> Yerel Dosya menü yolu üzerinden ilgili hesap planı excel’e alınır.

2. Detaylı Ana Hesap Listesi

SAP FI sisteminde, Detaylı Ana Hesap Listesi raporuna S_ALR_87012328 işlem kodu üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Bu raporun S_ALR_87012326 raporundan farkı, bazı ek alanların kullanıcı tarafından raporda görüntülenip görüntülenmeyeceğine karar vermesidir.

S_ALR_87012328 raporu üzerinden alabileceğiniz detay bilgileri aşağıdaki gibidir.

  • Şirket Kodu Yaratma Verileri
  • Şirket Kodundaki Durum
  • Hesap Denetimi
  • Hesap Yönetimi
  • Belge Giriş Denetimi
  • Nakit Yönetimi ve Tahmini
  • Nakit Akış İlişkisi
  • Banka Ayrıntıları
  • Faiz Hesaplaması
  • Yetkiler
  • Sorumlu
  • Ortak Girişim
  • Hesap Planı Yaratma Verileri
  • Hesap Planındaki Durum
  • Denetim
  • Konsalidasyon
Komut Satırı alanına S_ALR_87012328 işlem kodu girilerek rapor çalıştırılır.
Rapor Kapsamını daraltmak için Hesap Planı alanına, şirketinize özgü hesap planı kodunu girebilirsiniz. Raporunuzun görüntü kapsamını Çıktı Denetimi başlığı altında bulunan alanları işaretleyerek rapor kapsamını oluşturabilirsiniz.
Girdiğiniz kriterlere göre yine raporunuzu görüntüleyebilirsiniz. Bu raporu SAP Standartlarında bulunan kapsamda Excel’e alabilirsiniz.

3. Müşteri Listesi

SAP ERP Sisteminde S_ALR_87012179 işlem kodu üzerinden müşteri listesine istediğiniz alanları belirleyerek listeliye bilirsiniz.

Firmalar, genellikle Müşteri listesini excel’e almada istedikleri formatta alamadıklarından dolayı bu raporu Z’li işlem kodu ile yapmaktadırlar. Ancak SAP Standartlarında bu rapor müşteri listesi almak amacı ile kullanılabilir.


S_ALR_87012179 işlem kodunu komut satırına yazarak raporu çalıştırabilirsiniz.

Diğer Seçimler alanında, müşteriye ait olan listelemek istediğiniz alanları seçebilirsiniz.

Raporu belirttiğiniz seçim kriterlerinde listeliye bilirsiniz.

Satıcı Ana Veri Listesi için S_ALR_87012086 işlem kodunu, Müşteri Ana Veri Listesi raporundaki mantık ile çalıştırıp kullanabilirsiniz.

4. Müşteri Bakiye Raporu

SAP Sisteminde standart raporları arasında bulunan yürüyen bakiye, borç ve alacak takibi yapılan Müşteri Bakiye Listesi raporu bulunmaktadır. Rapora erişim için S_ALR_87012172 işlem kodunu komut satırı üzerinden çalıştırabilirsiniz.


S_ALR_87012172 işlem kodunu komut satırına yazılarak rapor çalıştırılır.

Müşteri Bakiye Listesi Çıktı Denetimi alanında raporun hangi formatta listelemek istediğinizi belirterek raporu çalıştırabilirsiniz.

Rapor çıktısında bakiye devrini, borç, alacak ve yürüyen bakiye bilgisini listeliye bilirsiniz. Raporu SAP Standartlarını kullanarak Excel’e alabilirsiniz.

Satıcı Bakiye Listesi için S_ALR_87012082 raporunu kullanabilirsiniz. Raporu çalıştırma mantığı Müşteri Bakiye Raporu ile aynı şekilde çalışmaktadır. 

5. Müşteri Münferit Kalemler Listesi

İlgili rapor, FBL5N raporu mantığı ile çalışmakta olup, bu rapora ek olarak birden fazla ekstra bilgi girebileceğiniz ve raporlaya bileceğiniz rapor kodu 
S_ALR_87012197 işlem kodudur.

S_ALR_87012197 işlem kodu üzerinden belirleyeceğiniz müşteri kodları ve şirket kodu bazında, ilgiliye müşteriye ait tüm belgelerin detaylarını alabilirsiniz. Raporu FBL5N raporunda olduğu gibi, Tüm Kalemler, Açık Kalemler ve Denkleştirilmiş Kayıtlar olmak üzere raporlayabilirsiniz.


S_ALR_87012197 işlem kodunu komut satırına yazarak programı çalıştırabilirsiniz.
Şirket Kodu ve Müşteri kodunu girerek, Tüm Kalemler, Denkleştirilmiş Kalemler ve Açık Kalemler bazında müşterinize ait tüm belgeleri görüntüleyebilirsiniz.

Müşterinize ait tüm belgelerin kalem detaylarını bu rapor üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Satıcı Münferit Kalemler raporu için FBL1N raporunu veya S_ALR_87012103 işlem kodunda bulunan raporu kullanabilirsiniz.

6. Müşteriye Ait Açık Kalemler Listesi

SAP ERP Sisteminde müşterilerin açık kalemlerini listelemek için S_ALR_87012174 raporunu kullanabilirsiniz. Bu rapor sadece müşteriye ait olan açık kalem münferit listesini kullanıcıya sunar.


S_ALR_87012174 işlem kodu komut satırına yazılır ve program çalıştırılır.
Şirket Kodu ve Müşteri Kodu yazılarak ilgili kriterler doğrultusunda rapor çalıştırılır.
Raporda girilen kriterler doğrultusunda müşteri yada müşterilerinize ait açık kalemlerin detayını listeleyebilirsiniz.

Satıcı Açık Kalem listesi raporu için S_ALR_87012083 işlem kodunu kullanabilirsiniz.

7. Müşteri Ödeme Tarihçe Raporu

S_ALR_87012177 işlem kodu üzerinden müşterilerinize ait ödeme tarihçesini belge bazlı olarak görüntüleyebilirsiniz.


S_ALR_87012177 işlem kodunu komut satırına yazarak program çalıştırılır.
Şirket Kodu ve Müşteri/Müşteriler kodu yazılarak yıl/ay bazında toplam ödeme tarihçesini raporlayabilirsiniz.

Rapor detayında başlık bazında takip ederek bir çok istatistiksel veriye ulaşabilirsiniz.
Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 327 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*