Malzeme Yönetimi – Malzeme Oluşturma

Merhabalar,

Bu yazımızda, SAP Sisteminde Malzeme Yönetimi olan MM Modülünde Malzeme Yönetimi yazı dizimize Malzeme Yaratma – Malzeme Oluşturma konusu ile devam ediyoruz.

Özellikle Kurumsal Firmalarda SAP MM(Material Managament/Malzeme Yönetimi) Modülünde malzeme oluşturma işlemleri için özel departmanlar bulunmaktadır. Bu departmanlar genellikle Master Data adı ile anılır ve sorumluluklarında yeni malzeme oluşturma, var olan malzemeler üzerinde değişen şartlara göre değişiklikler yapma gibi görevleri bulunmaktadır.

Master Data işlemleri malesef ki ülkemizde biraz önem verilmeyen bir departman konumundadır. Ancak bu departman özellikle SAP Projeleriniz için çok büyük rol oynamaktadırlar.

Bir SAP Projesinin başarısı, projenin yaşamı boyunca kullanılacak ana veri tutarlılığı ile orantılıdır.

sapuzman.com

SAP MM Modülünün başlangıç yapı taşını oluşturan Malzeme Yaratma/Oluşturma işlemi iki farklı şekilde yapılabilir.

Hemen: Oluşturacağınız malzemenin SAP Sistemlerince tanınması ve kullanılması işlemi kayıt işleminin bitirilmesi sonucunda başlar.

Planla: Oluşturacağınız malzemenin SAP Sistemlerince tanınması ve kullanılması işlemi belirlediğiniz tarih itibari ile başlaması.

Özel: SAP Sisteminde, Malzeme Türü özelliğine bağlı olarak hızlı Malzeme Ana Verisi oluşturma ekranıdır.

SAP MM Modülü Malzeme Yaratma/Oluştur (Hemen)

SAP Sisteminde oluşturacağınız malzemenin hemen SAP menülerinde kullanmak istiyorsanız, malzeme yaratma/oluşturma işlemleri için aşağıdaki işlem kodu ve menü yolunu kullanabilirsiniz.

İşlem Kodu: MM01

Menü Yolu: Lojistik –> Malzeme Yönetimi –> Malzeme Ana verileri –> Malzeme –> Yarat(genel) –> Hemen

Bu menü yolunu kullanarak yada MM01 işlem kodu üzerinden SAP Sisteminde hemen Malzeme Oluştur/Yarat menüsüne ulaşabilirsiniz.

SAP MM Modülünde Malzeme Yarat/Oluşturma menüsü görüntüsü aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibidir.

Malzeme: Bu alanda oluşturacağınız malzeme için ürün numarası girişi yapılır.

Ürün Numarası girişi SAP Sisteminde eğer harici(manuel ürün numarası girişi) olarak seçilen Malzeme Türü için bir malzeme oluşturulacak ise bu alana kullanıcı tarafından ürün numarası girişi beklenir. Eğer gireceğiniz Malzeme Türüne ait bir numara aralığı tanımlanmış ise bu alana bir veri girişi yapmak zorunda değilsiniz. Malzeme Türüne atamış olduğunuz numara aralığında müsait ilk numara sistem tarafından oluşturduğunuz ürün için atanır.

SAP Sisteminde Malzeme Numara Aralıklarının nasıl tanımlanacağını anlattığımız yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://sapuzman.com/malzeme-yonetimi-malzeme-numara-araliklari-nasil-tanimlanir/

Sektör: Ürünün ait olduğu sanayi sektörü girilir. Malzeme hiyarşisinin düzgün oluşturulmasında önemli bir rolü vardır.

SAP Sisteminde Malzeme Sektör Tanımlarının nasıl tanımlanacağını anlattığımız yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://sapuzman.com/malzeme-yonetimi-sektor-tanimlamalari-nasil-yapilir/

Malzeme Türü: Malzemenin en önemli unsurlarından biridir. Seçeceğiniz malzeme türüne göre ürün özelliklerini tanımlayacağınız alanlar değişiklik gösterecektir. Ürün numara aralıkları, malzeme türü bazında değişiklik gösterebilir ve ürün numara aralıkları Malzeme Türü bazında yapılmaktadır.

Sitemizde detaylı bir şekilde SAP’nin standart Malzeme Türlerini anlattığımız yazımıza aşağıdaki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

Malzeme Yönetimi – Malzeme Türü Uyarlamaları Nasıl Yapılır?

https://sapuzman.com/malzeme-yonetimi-malzeme-turu-uyarlamalari-nasil-yapilir/

Değişiklik No: Bir ürünün birden fazla versiyonu olması durumunda bu alan kullanılabilir. Mühendislik birimlerinden gelen bilgiler doğrultusunda bu alanda değişiklik numarası yazılarak ürün tarihçesi tutulabilir.

Referans – Malzeme: Bir malzeme oluşturulurken, birebir veya benzer özelliklere sahip bir malzeme referans alınarak yeni bir malzeme kartı oluşturulabilir ve tüm data girişleri yerine referans üründen farklı özelliklere sahip alan bilgileri değiştirilerek, kullanıcılara kolaylık sağlar.

SAP Sisteminde referans alanı kopyalama işlevi görür. Herhangi bir yaratma menüsünde referans ifadesini görmeniz durumunda bu alana yazacağınız örnek bilgi ile yeni bir kayıt oluşturabilirsiniz.

SAP MM Modülü Malzeme Yaratma/Oluştur (Planla)

SAP Sisteminde oluşturacağınız malzemenin belirli bir tarihten sonra SAP menülerinde kullanılmasını istiyor iseniz, malzeme yaratma/oluşturma işlemleri için aşağıdaki işlem kodu ve menü yolunu kullanabilirsiniz.

İşlem Kodu: MM11

Menü Yolu: Lojistik –> Malzeme Yönetimi –> Malzeme Ana verileri –> Malzeme –> Yarat(genel) –> Planla

Bu menü yolunu kullanarak yada MM11 işlem kodu üzerinden SAP Sisteminde Planla Malzeme Oluştur/Yarat menüsüne ulaşabilirsiniz.

SAP MM Modülünde Malzeme Yarat/Oluşturma menüsü görüntüsü aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibidir.

MM11 işlem kodunun MM01 ekranından tek farkı, Değişiklik Planlama Tarihinin olmasıdır. Diğer tüm alanlar MM11 ekranında da MM01 ekranında da aynı işlem özelliklerine sahiptir.

Değişiklik Planlama Tarihi bir malzemenin SAP Sisteminde hangi tarihe kadar kayıt altında olmasına rağmen kullanılamıyacağını belirtir. Bu alana gireceğiniz tarih itibari ile oluşturduğunuz yeni ürün sistem üzerinde yaşantısına başlayacaktır.

SAP MM Modülü Malzeme Yaratma/Oluştur (Özel)

SAP Sisteminde oluşturacağınız malzemenin belirli bir tarihten sonra SAP menülerinde kullanılmasını istiyor iseniz, malzeme yaratma/oluşturma işlemleri için aşağıdaki işlem kodu ve menü yolunu kullanabilirsiniz.

Menü Yolu: Lojistik –> Malzeme Yönetimi –> Malzeme Ana verileri –> Malzeme –> Yarat(özel) –>

Malzeme Türüne özel malzeme oluşturmak için aşağıdaki işlem kodlarını kullanabilirsiniz.

  • MMR1 – Hammadde
  • MMB1 – Yarı mamul
  • MMF1 – Mamul
  • MMI1 – Yardımcı malzemeler
  • MMH1 – Ticari ürün
  • MMU1 – Değerlenmemiş malzeme
  • MMV1 – Ambalaj
  • MML1 – İadeli ambalaj
  • MMS1 – Servis
  • MMK1 – Konfigüre edilebilir malzeme
  • MMP1 – BO bileşen grubu
  • MMW1 – Rakip ürün
  • MMG1 – İade edilebilir ambalaj

Yukarıdaki işlem kodlarından herhangi birine girdiğinizde, MM01 ve MM11 işlem kodlarından farklı olarak Malzeme Türü alanının olmadığını göreceksiniz. Girmiş olduğunuz işlem kodu üzerinden sistem hangi Malzeme Türüne ait malzeme oluşturacağınızı bilmektedir.

Malzeme Yönetimi Yazı Dizisi İçeriği

  1. Malzeme Yönetimi – Malzeme Numara Aralıkları Nasıl Tanımlanır?
  2. Malzeme Yönetimi – Sektör Tanımlamaları Nasıl Yapılır?
  3. Malzeme Yönetimi – Malzeme Türü Uyarlamaları Nasıl Yapılır?
Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 318 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*