Bu yazımızda, SAP Sisteminde Malzeme Yönetimi olan MM Modülünde Malzeme Yönetimi yazı dizimize Malzeme Organizasyon Görünümü – Temel Veriler 1&2 konusu ile devam ediyoruz.
SAP Sistemi MM(Material Management – Malzeme Yönetimi) Modülünde, Malzeme Yaratmak/Oluşturmak istediğinizde, bir önceki yazılarımızda anlattığımız gibi, Malzeme Numarası(Numara Aralığı Harici Seçilmiş İse), Sektör ve Malzeme Türü bilgilerini girdikten sonra, önünüzde aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen POP-UP ekranı çıkacaktır.
Bu POP-UP ekranının adı Malzeme Görünümü ekranıdır ve POP-UP içerisinde yer alan her alanın bir veya birden fazla departmana ait bilgilerin olduğu bir alan düşünebilirsiniz.
Bu konumuzda ise Malzemenin en temel öğesi olan, organizasyon bağımsız olarak SAP ERP Sisteminde yer alan Malzeme Temel Veriler alanının özelliklerinden bahsedeceğim.
Malzeme Yönetimi – Temel Veriler 1&2
SAP MM Modülü Malzeme Oluşturma ekranında görünen Temel Veriler alanı, malzeme açıklaması, ölçü birimi gibi temel bilgilerin üretim yeri yada organizasyon bağımsız olarak ortak kullanılan verilerin girildiği alandır.
Temel Veriler 1&2 ekranlarının görünümü aşağıdaki gibidir.
Temel Veriler 1&2 ekranlarında yer alan alanlar, organizasyon seviyesi olmayan alanlar için veri girişi sağlar. Bu ekranlar bir üretim yeri veya satış organizasyonu gerektirmeyen ancak veri girişi kullanıcısının malzeme hakkında temel bilgileri girmesine imkan tanıyan ekranlardır.
Bu ekranlardaki zorunlu alanlar bir malzeme ana verisi oluşturmak için gerekli minimum bilgilerin girildiği ekranlardır. Bu temel bilgiler üst biim bazında saklanır ve ilgili departmanlar her biri kendi bilgilerini çeşitli görünümlere yani alanlara girer.
Malzeme Yönetimi – Malzeme Kısa Metni
SAP MM Modülünde Malzeme Oluşturma/Yaratma işleminde kullanıcı tarafından girilen ilk veri Malzemenin Tanımıdır. Malzeme Kısa Metni alanına malzemeyi, ürünü tanımlayan tanım cümlesi girilir. Bu alanda bir çok dil seçeneği ile malzemenin tanımı girilebilmektedir.
Örneğin çok uluslu yada ithalat/ihracat yapan bir firmada, malzemenin Türkçe tanımının yanı sıra değişik dillerde ki tanımlarıda yine bu alana girilir. Diğer dillerde malzeme tanımının girilebilmesi için aşağıdaki ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi EK VERİLER butonuna basılarak Kısa Metinler sekmesinde ürünün farklı dillerde ki tanımı girilebilir.
Malzeme Kısa Metni maksimum 40 karakter içerik alabilir. Bundan dolayı malzeme tanımının 40 karakterden fazla olmaması gerekmektedir. 40 karakteri aşan malzeme tanımlarınız için evrensel kısaltmaları kullamanızı tavsiye ederim.
Malzeme Yönetimi – Temel Ölçü Birimi
Temel Ölçü Birimi alanı malzeme için stok tutulan en küçük seviyede olan ölçü miktarı yani birimidir. Girilmesi zorunlu bir alandır.
Örneğin, bir metal sac, tek bir levha plaka olarak satılabilir, levhalar paletlerde saklanabilir ve kamyon yükü ile satın alınabilir ancak temel ölçü birimi metrekare cinsinden olabilir.
Malzemenin Temel Ölçü Birimi belirlendikten sonra alternatif olarak farklı durumlar için farklı ölçü birimleride tanımlanabilir. Bu işlemi Ölçü Birimleri görünümünde tanımlayabilirsiniz.
Malzeme Yönetimi – Mal Grubu
Mal Grubu alanı, SAP Sistemi MM Modülü için en önemli alanlardan biridir. SAP Sisteminde yer alan Mal Grubu alanını malzemeleri gruplamak adına kullanılır. Aynı ürün grubu veya ürün kategorisi altında yer alan malzemelerin Mal Grubu aynı olmak zorundadır.
Mal Grubu sadece malzeme özelliğini sınıflandırmak için değil, malzemeye ait tüm işlemlerde kullanılabilir. Örneğin, bir satınalma bilgi kaydı işlemi malzeme numarası olmadan oluşturulabilir ancak Mal Grubu ve Satıcı bilgisi olmadan bir bilgi kaydı oluşturulamaz.
MAL Grubu uyarlamaları;
İşlem Kodu: WG21
Menü Yolu: SPRO–> Genel Lojistik–> Malzeme Ana Verileri –> Merkezi Alanlara İlişkin Ayarlar–> Mal Gruplarının Tanımlanması
Malzeme Yönetimi – Eski Malzeme Numarası
Eski Malzeme Numarası, müşterilerin eski kullandıkları programlarda yer alan malzeme numarasıdır. SAP geçişi sonrası yada yeni bir proje kapsamında oluşturulan yeni ürün kartlarının eskiden (farklı bir erp programı veya sap sistemi) hangi malzeme numarası ile takip edildiğinin bilgisinin yazıldığı alandır.
Bu alanın uzunluğu S/4HANA ile birlikte 40 karakter boyutuna çıkarılmıştır.
Malzeme Yönetimi – Bölüm
Her malzeme yalnızca bir bölüme atanabilir ve bölüm bilgisi SD Modülünde Dağıtım Kanallarına bağlı olan bölümler arasından seçilir. Bölüm bilgisi Dağıtım Kanallarının farklı özelliklerini belirmek için kullanılır. Bölüm alanı bir şirketin benzer malzeme grupları ile çalışacak şekilde düzenlenmesine olanak tanır.
Bölüm Alanı Uyarlamaları
İşlem Kodu: VOR2
Menü Yolu: SPRO–> Satış ve Dağıtım –> Ana Veriler –>Bölümleri Tanımla
Malzeme Yönetimi – Laboratuvar/Tasarım Ofisi
Bu alan, malzemeden sorumlu olan laboratuvar veya tasarım ofisi olarak tanımlanır. Bu alan sıklıkla PP Modülünde daha sık kullanılmak ile birlikte genelde ürün ağaçlarından sorumlu departmanların belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Laboratuvar / Tasarım Ofisi Uyarlamaları
Menü Yolu: SPRO–> Genel Lojistik –> Malzeme Ana Verileri –> Merkezi alanlara ilişkin ayarlar –> Laboratuvar ve büroların tanımlanması
Malzeme Yönetimi – Üretim Yerleri Arası Malzeme Durumu
Malzeme Durumu alanı iki karakterlik bir alan olup, malzemenin hangi alanda kısıtlama konulması gerektiğini belirtir. Örneğin bir malzemeye satınalma, ürün ağacı, iş planı, ihtiyaçlar, üretim, yardımcı araçlar, bakım onarım, stok yönetimi, depo yönetimi ve maliyet hesaplaması için kullanılır. Malzeme Durumu alanı kullanıcı tarafından ürüne tanımlanır. A-Uyarı, B-Hata seçeneklerinden oluşan mesajları gösterir.
Üretim Yerleri Arası Malzeme Durumu Uyarlamaları
İşlem Kodu: OMS4
Menü Yolu: SPRO–> Genel Lojistik –> Malzeme Ana Verileri–> Merkezi Alanlara İlişkin Ayarlar–> Malzeme Durumunun Tanımlanması
Malzeme Yönetimi – Ürün Hiyerarşisi
Ürün Hiyerarşisi, SD alanında analizlerde ve fiyat belirlemede kullanılmaktadır. Ürün hiyerarşisi alanı, farklı özellikleri birleştirerek malzemeleri bir araya getiren alfanumerik bir karakter dizisidir. Standart SAP’de ürün hiyerarşisi üç seviyeye kadar olabilir. Birinci ve ikinci seviye her biri en fazla beş karakter, üçüncü ve diğer seviyeler en fazla sekiz karakter olabilir. Ürün hiyerarşisi, V/76 işlem kodu kullanılarak tanımlanır.
Genel Kalem Tipi Grubu
Genel Kalem Tipi Grubu alanı, sistemde oluşturulan satış belgesinde otomatik olarak bir öğe türü tayin edilmesine olanak tanır. Bu satış belgesinin türüne ve genel kalem tipi grubuna bağlıdır.
Genel Kalem Tipi Grubu Uyarlamaları
Menü Yolu: SPRO–> Satış ve Dağıtım–> Satış–> Satış Belgeleri–> Satış Belgesi Kalemi–> Kalem Tipi Gruplarının Tanımlanması
Boyutlar
Temel Veri Ekranının bu bölümünde Brüt Ağırlık, Net Ağırlık ve Hacim alanlarına veri girişi yapılabilir.
Büyüklük/boyut alanında resmi veya taşıma belgelerinde not amaçlı veri gösterimi ile ilgili bir alan olması durumunda bu alana girdiğiniz veriyi çıktılarınızda gösterebilirsiniz.
Malzemenin boyutları, nakliye veya taşımacılık yapan aracıların malzemelerin nasıl paketlenip gönderileceğine karar verdikleri ile alakalı olabilir. Ayrıca boyutlar, malzemenin nasıl sevk edileceğini belirleyebilir.
EAN/UPC Kodu
EAN Barkod Numarası, ürünü üreten firma tarafından belirlenir. Avrupa’da genellikle ürün barkod numarası olarak EAN kullanılır. ABD’de ise evrensel olarak kullanılan ürün barkod numarasına UPC ismi verilir.
EAN/UPC Öğeleri Uyarlamaları
Menü Yolu: SPRO–> Genel Lojistik–> Malzeme Ana Verileri–> Merkezi Alanlara İlişkin Ayarlar–> Uluslararası Madde Numaraları
EAN kodları için numara bakım aralıklarına W4EN işlem kodu üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.
Ambalaj Malzemesi İçin Malzeme Grubu
Benzer ambalaj malzemelerini kullanan bir malzeme için bir ambalaj malzeme grubu girilebilir.
Sosyal Medya HesaplarımızAmbalaj Malzemesi İçin Malzeme Grubu Uyarlamaları
Menü Yolu: SPRO–> Genel Lojistik–> Taşıma Birimi Yönetimi–> Temel Bilgiler–> Teknik Temel–> Malzeme Grubu Ambalaj Malzemeleri Tanımla
EAN Kodu ve türünü girince “Aralık 02 dahili değil” diye bir uyarı alıyoruz . Sebebi ne olabilir ?
Merhaba Enes, hata mesajından anladığım, sanırım numara aralığı hatası alıyorsun.
Aşağıya bir link bırakıyorum. Burada ki çözümü uygulamanı tavsiye ederim.
Merhaba
sap 4 hana’da toplamda kaç tablo vardır ortalama?
Merhaba Elif Hanım,
S/4HANA sisteminde yaklaşık 800.000 adet tablo bulunmaktadır. Bunlar standart tablolardır. Z’li tablolarda dahil edilir ise bu sayı tabi olarak artacaktır.