Merhabalar,
Bu yazımızda SAP Sisteminde kullanılan modüllerden, MM Modülüne yani Malzeme Yönetimi Modülüne ait işlem kodlarından MM01, MM02 ve MM03 işlem kodları üzerinden ulaşılan Malzeme Oluşturma, Malzeme Değiştirme ve Malzeme Görüntüleme menülerinde kullanılan Malzeme Görünümlerinden Dış Ticaret:İthalat görünümüne değineceğiz.
SAP MM Modülüne ait doküman yada SAP MM Modülüne ait pdf dosyalarında bulunan en temel fonksiyonlar Malzeme Yönetimi, Satınalma Siparişi(SAS), Satınalma Talebi(SAT), Satınalma Mal Girişi(MIGO işlem kodu) ve Satınalma Fatura Girişi(MIRO işlem kodu) olarak öne çıkmaktadır.
Bu konumuzda da, SAP MM Modülünde Malzeme Yaratma/Oluşturma işlemine ait Dış Ticaret:İthalat görünümü hakkında tüm detayları anlatacağım.
SAP Malzeme Oluşturma – Dış Ticaret:İthalat Görünümü
Dış Ticaret:İthalat görünümü, ithalat işlemleri için gerekli olan kaynak ülke, kaynak bölge veya benzer özelliklere sahip malzemeleri gruplamak amacı için kullanılan malzeme grubu alanlarından oluşmaktadır.
İsterseniz şimdi Dış Ticaret:İthalat görünümü altında yer alan alanların ne amaç ile kullanıldığından bahsedelim.
İstatistiksel Mal Numarası/İthalat Kod No
İstatistiksel Mal Numarası/İthalat Kod No alanı, ilgili malzemenin ithalat işlemlerinde tanımlanması ve kodlanması için kullanılmaktadır. Bu alana bir değer girilmesi durumunda emtia kodu istatistiksel olarak kullanılacak olup, bu alanda yazan tanıtıcı kod, dış ticaret ve ithalat işlemlerinde resmi makamlara bildirilmelidir.
Bu alanda daha önce tanımlanmış olan kodlar kullanılabilir. Yani İstatistiksel Mal Numarası/İthalat Kod No alanına ait bir uyarlama menüsü bulunmaktadır.
İlgili uyarlama ekranına aşağıdaki menü yolu izlenerek ulaşılabilir.
İstatistiksel Mal Numarası/İthalat Kod No
Menü Yolu: SPRO–> Satış ve Dağıtım –> Dış Ticaret,Gümrük –> Dış Ticarete İlişkin Temel Veriler –> Her ülke için istatistik mal no./ithalat kod no.belirlenmesi
İhracat/İthalat Grubu
Bu alanda benzer ihracat ve ithalat özelliklerine dayanarak bir gruplandırma yapabilirsiniz. Bu alan içinde bir uyarlama ekranı bulunmaktadır.
İhracat/İthalat Grubu
Menü Yolu: SPRO–> Satış ve Dağıtım –> Dış Ticaret, Gümrük –> Dış Ticarete İlişkin Temel Veriler –> İthalat/ihracat için malzeme gruplarının tanımlanması
İlgili uyarlama request ile taşınır.
CAS-RN(Eczacılık)
CAS-RN(Eczacılık) alanı Dünya Sağlık Örgütü(WHO-World Health Organization) tarafından belirlenen, gümrüksüz malzemeler için kullanılan CAS kısa kodlarıdır. CAS Numarası için VI36 işlem kodu üzerinden tanımlama yapabilirsiniz.
PRODCOM Numarası
Prodcom Numarası, Avrupa Birliği ülkeleri tarafından uyumlaştırılmış üretim istatistiklerine olanak sağlayan bir alandır. PRODCOM Numaraları VE47 işlem kodu üzerinden tanımlanabilmektedir.
Denetim Kodu
Denetim Kodu alanı dış ticaret işlemlerinde kullanılan tüketim vergilerinin belirtildiği alandır.
Kaynak Ülke
Kaynak Ülke alanı, ilgili ürünün özellikle sevkiyat ve gümrük süreçlerinde irsaliye veya fatura üzerinde belirtilen menşei bilgisinin tutulduğu alandır.
AB Pazar Ürünleri Listesi Numarası
Avrupa Birliğine üye ülkeler arasında dolaşımda olan ürünleri grup listesinde yer alan ürün kodudur. VI67 işlem kodu üzerinden bu alan için değer tanımlamaları gerçekleştirilebilir.
AB Pazar Ürünleri Grubu
Avrupa Birliğine üye ülkeler arasında ürünlerin gruplanması amacı ile sadece Avrupa Birliğine üye ülkeler tarafından kullanılabilen ürün grubu alanıdır. VI69 işlem kodu üzerinden ilgili alan için değer tanımlamaları gerçekleştirilebilir.
Negatif Sertifika Kodu/ Negatif Sertifika Tarihi/Negatif Sertifika No
Bu alanlar, ürüne ait ihracat sertifikasyon bilgilerinin tutulduğu bir gösterge alanıdır.
Askeri Malzeme
Askeri Malzeme alanı silah ve ateşli aletlere ait yasal düzenlemeler nedeni ile sadece Almanya’ya aittir. Almanya dışında SAP kullanan firmalar bu alanı bir bilgi alanı olarak kullanabilir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bir yanıt bırakın