Bu yazımızda, SAP ERP veya SAP HANA(S/4HANA) sistemlerinde kullanılan ve SE80 işlem kodu üzerinden ulaşılan SAP ABAP Workbench uygulaması üzerinde kullanabileceğiniz 9 adet özellik ve kısa yoldan bahsedeceğim.
SAP ABAP Workbench, SAP Sisteminin yazılım dili olan Abap kodlarını yazabileceğiniz, değiştirebileceğiniz, derleyebileceğiniz ve görüntüleyebileceğiniz SE80 işlem kodu menüsüdür.
SAP ABAP Workbench üzerinde bulunduğunuz programın kod dizinine de ulaşabilirsiniz.
Şimdi isterseniz SE80 işlem kodu üzerinden erişim sağlayabileceğiniz SAP ABAP Workbench üzerinde hayatınızı kolaylaştıracak 9 maddeye geçelim.
1. Kodun belirli bir alanında dikey olarak nasıl seçebilirim?
Bir Abap kodu üzerinde bir grup kod parçacığını aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi highlight etmek veya kopyalamak isterseniz, kopyalayacağınız alanın ilk karakterine mouse imlecini getirip(1), daha sonra ALT butonuna basılı olarak kopyalama yapacağınız son harfe kadar(2) mouse hareket ettirmeniz durumunda, aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi, dikey olarak kod öbeğini seçmiş olursunuz.
2. ABAP kodunda istediğim satıra nasıl giderim?
SE80 işlem kodunda çalışan Abap Workbench ekranının en alt kısmında mouse imlecinin hangi satırda olduğunu gösteren satır sayısı bilgisi bulunmakadır.
Bu alanın üzerine gelip çift tıklamanız durumunda, SAP Workbench ekranında bir pop up açılacak olup, gitmek istediğiniz satır numarasını yazmanız durumunda, sizi belirtmiş olduğunuz satır numarasına götürecektir.
Satır Numarası alanında, kod sayfasının başlangıç ve bitiş sıra numaralarını görebilirsiniz. Bu örneğimizde, ilgili kod sayfası 91 satırdan oluşmakta ve biz 87 nolu satıra gitmek istediğimizi belirtiyoruz. Tamam butonuna bastığımızda ilgili alan 87 nolu satırı göstermekte olup, yine mouse imlecimiz 87 nolu satırda olacaktır.
3. SAP Sistemleri arasında program versiyonlarının karşılaştırılması
SAP Sistemi kullanan firmalara gelen danışmanlar, daha öncesinde başka bir danışman tarafından yazılan, başka danışmanların müdahale ettiği veya canlıya taşınmış olup daha sonra yine geliştirme yapılan programların, SAP Canlı veya SAP Test sistemlerinde ki program kodlarının SAP Geliştirme(DEV) sistemi ile karşılaştırılması gerekebilir.
Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu gibi her SAP ABAP Danışmanında da, kod yazma stili farklı olmasından dolayı, iki versiyon karşılaştırması esnasında, kodlar arasında yer alan satır boşluklarının veya girintilerin yerlerinden dolayı, çokça hatalı veya değişikliğe uğramış kod satırı ekranınızda belirebilir.
Bunun temel nedeni, danışmanların kod yazma stillerinin farklı olmasından dolayı, satır boşlukları ve girintiler karşılaştırdığınız sistemler arasında farklı olmasından dolayıdır.
Bu durumda, satır boşluklarının ve girintilerin bir hata veya değişiklik gibi görünmemesi için SAP Workbench ekranında aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekmektedir.
SAP Workbench ekranında, Yardımcı Programlar –> Ayarlar butonuna basmanız gerekmektedir.
Açılan ekranda, Splitscreen sekmesinde Ignore Indentations ve Ignore Comments seçeneklerinin işaretli olması gerekmektedir.
4. Değişken, Değişken Türü veya Obje isimlerini blok olarak seçebilme
SAP Sisteminde workbench veya debug ekranlarında bazı durumlarda kod sayfasında bulunan değişken isimlerinde, değişken türü isimlerinde veya obje isimlerini bloklamak istersiniz, ancak word gibi programlardan alışılagelmiş hali ile üzerine çift tıklayarak tüm değeri seçmek istediğinizde, sizi tıklamış olduğunuz alanın teknik özelliklerine yada başka bir program içerisine yönlendirir.
Bunu aşabilmek için, seçmek istediğiniz ifadenin üzerine gelip tıklamadan önce CTRL butonuna basarak tıklamanız durumunda ifade tam hali ile seçilmiş olacaktır.
CTRL butonuna basılarak bu alana tıklanıldığında, aşağıdaki durum ile karşılaşırsınız.
5. Değişken isimlerinin hepsinin Uppercase(Büyük Harf) veya Lowercase(Küçük Harf) yapılması
SAP ABAP Danışmanlarının yada firma SAP ABAP Uzmanlarının müdahale ettiği kodlarda bir bütünlük olabilmesi için tüm değişken adlarının büyük harfler veya küçük harfler ile yazılması, kod bütünlüğü ve okunabilirliği için oldukça faydalı bir çalışma şeklidir.
SAP bu konuda da, SAP ABAP Danışmanı ve uzmanları için hızlı ve kullanışlı bir özellik sunmaktadır.
Değişken yada farklı türdeki objelerinizin tamamının büyük harf olması için büyük harfe çevirmek istediğiniz ifadeyi seçip, CTRL+U harf kombinasyonu ile ifadeyi büyük harfe çevirebilirsiniz.
Seçmiş olduğunuz değeri tümü ile küçük harfe çevirmek isterseniz CTRL+D tuş kombinasyonunu kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz.
6. Daha büyük kopyalama seçeneği
CTRL+X veya CTRL+C ardından CTRL+V tuş kombinasyonunu bu yazıyı okuyanlar arasında eminim ki bilmeyen yoktur.
SAP özellikle SAP ABAP Danışmanlarının ve SAP ABAP Uzmanlarının işine çok yarayacak bir özellik ile kopyala yapıştır işlevini bir adım öteye götürüyor.
SAP ABAP Workbench içerisinde CTRL+V tuş kombinasyonu ile son olarak kopyaladığınız veya kestiğiniz ifadeyi kod içerisinde yapıştırmaya yarar.
Ancak CTRL+SHIFT+V tuş kombinasyonunu kullanmanız durumunda, daha önce kopyaladığınız, kestiğiniz veya yazdığınız son değişken değerlerini hafızasından otomatik olarak bulup, SAP ABAP Danışmanı veya SAP ABAP Uzmanının önüne getirir.
7. SAP ABAP Method isimlerinin bulunması
Her yazılımcının olduğu gibi, SAP ABAP Danışmanı ve SAP ABAP Uzmanları da, SAP ABAP Kütüphanelerinin ve methodların isimlerini ezbere bilmesi veya hatırlaması çok da mümkün değildir.
Değer IDE programları gibi SAP ABAP Workbench programı da, SAP ABAP Danışmanı ve SAP ABAP Uzmanları için method isimlerini otomatik olarak önünüze getiren bir tuş kombinasyonu bulunmaktadır.
Kod yazılan saırda ALT+SPACE tuş kombinasyonuna basmanız durumunda aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi SAP sistemi sizlere otomatik olarak method isimlerini göstererek sizlere yardımcı olacaktır.
Bu tuş kombinasyonunun yanı sıra ALT+SPACE ekranından yukarıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi method ismini bularak ENTER tuşuna basmanız durumunda ilgili method ismini otomatik olarak kod içerisine yerleştirebilirsiniz.
8. ABAP kodlarını nasıl kayıt edebilirim?
SAP ABAP Program kodlarınızı lokal bilgisayarınıza kayıt etmek ihtiyacı duyduğunuz zamanlar kesinlikle oluyordur. Bu bağlamda SAP, SAP ABAP Danışmanı ve Uzmanları için CTRL+SHIFT+S tuş kombinasyonunu kullanarak, kod dosyasını lokal bilgisayarınıza kayıt edebilirsiniz.
9. Girinti İşlemleri
Her yazılım dilinde olduğu gibi SAP ABAP dilinde de girintiler kodunda okunurluğu ve kod düzeni için en önemli etmenlerden biridir.
SAP’nin Pretty Printer butonu yazılan ABAP kodlarını güzelce derleyip güzel bir görüntü haline getirsede bazı durumlarda SAP ABAP Danışmanları veya SAP ABAP Uzmanları da manuel olarak kod görüntüsünü değiştirmek isteyebilir.
Özellikle SAP ABAP Kodlarında girinti yapısının kullanılması kod görünümü ve okunurluğunu arttırmaya yönelik eylemler arasında yer almaktadır.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi, seçmiş olduğunuz kod blogunu bir adım kaydırmak için, kod blogunu seçip TAB butonuna basmanız yeterli olacaktır.
Seçtiğiniz kod blogunu tek seferde silmek için ise, SHIFT+TAB tuş kombinasyonunu kullanmanız gerekmektedir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bir yanıt bırakın