BA/BS Raporu Nasıl Çalışır? BA/BS Raporunun Çalışma Mantığı Nasıldır?

Merhabalar,

SAP ERP FI Sisteminin Türkiye için özel çözümü olan BA/BS Raporunun çalıştırılabilmesi için öncelikle 1003524 – Turkey: BA/BS Forms notunun sisteme yüklenmesi gerekmektedir. İlgili sap note indirebilmek için s-user bilgilerinizin olması gerekmektedir. Sertifika sahibi bir danışman veya lisans sahibi bir sap müşterisi olmanız durumunda s-user bilgileriniz olacaktır.


Sap Turkiye BABS

BA/BS Raporunun Çalışma Mantığı

SAP Sisteminde BA/BS raporu vergi göstergesi girişi olan, müşteri ve satıcıların gelen ve giden faturalarını seçmektedir. Eğer belge içerisinde yer alan kalemlerde vergi göstergesi yok ise belge BA/BS raporuna dahil edilmez. Buna rağmen raporun içerisinde “/SAPTR/VAT_B” (SE18) badisi vardır ve bu badi kullanılarak normalde seçilmeyen belgeler bu rapor sonucuna dahil edilebilir veya seçilmiş belgeler rapor sonucundan çıkartılabilir. Bu işlem bir abap danışmanı yada abap yazılımcısı tarafından yapılabilir.

BA/BS Raporu, müşteri ve satıcının tüm işlemlerini toplar ve eğer toplam tutar seçim ekranında verilmiş olan limiti(Türkiye standartlarında 5.000 TL’dir.) aşıyor ise seçim ekranına getirir. Eğer isim, vergi no ve ülke kodu eş olan birden fazla müşteri ve satıcı var ise bunların işlemleri bir sayılarak aynı toplama alınır ve listeye dahil edilir. Böylelikle BA/BS Raporunda aynı isim ve vergi numaralı müşteri yada satıcı için tek bir ba/bs raporu çıkarılır ve karşı tarafa iletilir.

Bu raporun doğru çalışması için, manuel vergi girişi yapılmamalıdır; Kayıt esnasında “Vergiyi hesapla” tıkı atılı olmalıdır. Manuel girişi engellemek amacıyla vergi göstergelerinin ana hesaplarının(191*, 391* gibi) ana verisinde “Yalnız otomatik kayıt” seçilebilir.

Eğer Tevkifatlı KDV’ler de raporda listelenmek istenirse, /SAPTR/FI_B_TRN bakım tablosunun bakımı yapılmalıdır (SM30 – Şirket Kodu – İşlem Anahtarı (ZTA). Böylece sistem Tevkifatlı KDV tutarını da listeleyecektir. Aynı tablo benzer işlem kodlarının rapora dahil edilmesi için de kullanılabilir. Bu tabloya eklenen işlem anahtarlarının matrah’ı “0”‘a dönüştürülür.


İsim, ülke ve vergi numarası bilgileri müşteri ve satıcının ana verisinden alınmaktadır. Ancak kayıt arizi satıcı veya müşteriye yapılmış ise, bu bilgi direkt belgeden alınmaktadır. Seçim ekranında STCD1 veya STCD2 ‘nin vergi numarası olarak seçilmesi yapılabilmektedir. Eğer ana veride gerçek kişi tıkı seçili ise kimlik numarası vergi numarası olarak kullanılıyor. Yabancı satıcıların vergi numarası “1111111111” olarak, müşterilerin ise “2222222222” olarak gözükecektir. Yabancı müşteri ve satıcıların vergi numaraları örnek olarak verilmiştir, ana verilerinde yer alan vergi numaraları görüntülenecektir.

Ülke kodları , T005 uyarlama tablosunun alternatif ülke anahtarı alanından alınır.Eğer müşteri veya satıcı serbest bölge carisi ise, ülke anahtarı 960 olarak listelenecektir. Bu cariler seçim ekranında seçilebilir.

BA/BS Raporunda Bazı Belgeler Rapora Gelmiyor

Raporun sonucu tüm yılın belgelerini içereceğinden, bazı kayıtlar hatalı atılmış olabilir. Bunun için belge bazında bazı kontroller yapılmaktadır. Eğer belge bu kontrollerden geçemez ise tutarsız olarak işaretlenir ve rapor sonucundan çıkartılır ve belgenin numarası ile birlikte hatanın neden kaynaklandığını belirtilen bir mesaj hata günlüğüne kaydedilir. Belgeleri tutarsız olarak değerlenmesinin olası sebepleri aşağıdakilerden birisi olabilir:

Eğer belge birden daha fazla müşteri veya satıcı kalemi içeriyor ve bu müşteri ve satıcılar aynı müşteri veya satıcı değil ise veya eğer belge müşteri ve satıcı içermiyor ise, rapor XML formatında bir çıktı üretebilmektedir, ve eğer seçim ekranında çıktı seçeneklerinde, vergi ödeyen bilgileri doldurulduğu takdirde XML dosyası e-beyanname olarak yüklenebilmektedir.


BA/BS Mutabakat Mektup Çıktıları

Müşteri/Satıcı mutabakat mektuplarını B formlarına göre göndermek istenirse sistemde 2 adet mektup smartform olarak bulunmaktadır.

BA: Formu için örnek smartform /SAPTR/MTKBTBA

BS: Formu için örnek smartform /SAPTR/MTKBTBS

Bu yasal bir gereksinim olmadığından yasal olarak standart bir form tipi de yoktur. Bu smartformlar müşterinin isteklerine göre düzenlenebilir ve kullanılabilir. Formların /SAPTR/FI_MTBKT uyarlama tablosuna her şirket kodu için tayin edilmeleri gerekmektedir.


Bu Yazıyı Beğendiniz mi?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Sizde 3.000 kişinin üzerinde bulunan abonelerimiz arasına katılın. Abone olarak yeni eklenen içeriklerimizden anında haberdar olursunuz
E-Mail adresiniz sapuzman.com dışında 3 tekil veya tüzel kişilikler ile paylaşılmayacaktır
Sosyal Medya Hesaplarımız
Umut Demirci hakkında 319 makale
1986 yılında Kocaeli'nin Darıca ilçesinde dünyaya geldim. Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünü başarılı bir şekilde tamamladım. Üniversite yıllarında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve bilişim projeleri içerisinde görev aldım. Üniversiteyi tamamladıktan hemen sonra 2010 yılında başladığım ERP sektöründe, SAP Sipariş Planlama&Müşteri Hizmetleri ve Master Data Birim Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmekteyim. Daha detaylı bilgi için Hakkımda menüsünü kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*